reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jazda na czterech kółkach czyli wątek wózkowy

Nika a nie lepiej dla starszaka kupić ? Skoro ten od 0? Isofix na pewno bezpieczniejszy niz pasy na nosidle - 80% zapiec wg badan jest złe zapiętych złe dociagniwtyxh itd wiec wtedy nie ma znaczenia jaki fotelik...

My mamy axkid rekid pisałam o nim wyżej ale on tez na isofixie tylko do 18 z tego co pamietam a potem albo przodem do 25 albo tylko pasy juz nie pamietam wlasnie:/
O znalazłam
Dla dzieci o wadze 9–18 kg tyłem do kierunku jazdy z użyciem Isofix, nogi podpierającej, kotwicy pasów tylnich fotelika + pięciostopniowy pas bezpieczeństwa
Dla dzieci o wadze 9–25 kg tyłem do kierunku jazdy z użyciem trzypunktowego pasu bezpieczeństwa w aucie, noga podpierająca, kotwica tylnich pasów fotelika
wiec my robimy małego w foteliku z baza concorda mamy , a potem starszakowi kupimy cos większego a małego do axkida.
Jest ta stronka ktora fajnie opisuje te foteliki
Link do: Porównanie modeli fotelików tyłem do kierunku jazdy RWF

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

reklama
Emka sprawdziłam ta firmę i chyba się skuszę odnich na fotelik z baza dla maluszka :) zresztą już w koszyku czeka na odpowiedni moment i podkładki mają fajne 6 latkowi mojemu tez wzięłam ;) bo jeździł w dużym ze względu ze na podstawce pasy mu przeszkadzały i prawie dusily a tam patent fajny jest i nic takiego się nie zdąży ... dzięki za podpowiedź

Emka widzisz z tymi fotelikami to naprawdę jest tak, ze mimo iz jest oznaczenie 0-18 to jak sie wczytasz to jest napisane, ze nie zalecają przewożenia dzieci młodszych niz 6 miesiecy. Jednak pozycja w tym foteliku nie jest taka jak w tych fotelikach 0-13 i chyba to zbyt duze obciążenie dla kręgosłupa takiego malucha.

Linka a Ty ktory chcesz kupic tego axkida?

Emka wlasnie teraz zaczelam myślec o tym axkid dla starszego. Bo w sumie w zimie raczej nigdzie za bardzo nie będziemy jeździć z małym, co najwyżej kilkanaście minut do przychodni, wiec mógłby chwile przejechać w besafe... I ani sie obejrzę jak mały bedzie miał pol roku i bedzie mógł normalnie jeździć w tym besafe. Moze rzeczywiście kupic odrazu dla starszego....

Powyżej 18kg raczej nie ma juz fotelików na isofix, dobrze kojarzę?
Wiec musi byc na pas.

Boje sie ze zanim sie zdecyduje to te promocje z feedo znikną, a ceny sa mega okaxyjne.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Ostatnia edycja:
No mega mega okazyjne , nie wiedziałam ze w ogole bywają takie promocje bo przez przypadek trafiłam :)

Z tym axkidem rekidem jest minus taki ze dużo miejsca potrzebuje w mondeo przynajmniej na kanapie potrzebuje byc odchylony na maxa co sprawia ze przednie siedzenie staje sie użyteczne głownie dla drobniaczkow i z samochodu większego w klasie traci sie komfort :) jak zdarza sie ze ja jadę jako pasażer a maz prowadzi to wole usiąść z tylu:) takze przed zakupem proponuje przymierzyć :)

Nika chyba jest jak mowisz bo tez nie kojarzę zeby cos było inaczej w sensie większa waga na isofix, wydaje mk sie ze ti samo mowil nam sprzedawca tego fotelika, jechaliśmy go oglądać do Łodzi akurat , bo u nas nie było .

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Poczytałam wczoraj trochę o fotelikach i rzeczywiście wszystkie mocowane tylko na isofix maja ograniczenie do 18kg, powyżej tej wagi fotelik moze byc tylko na pasy.
Ostatecznie nie zdecydowałam sie na zakup z feedo, choc promocje naprawdę mega wypas. Dla starszego wybrałam fotelik besafe izi plus do 25kg ale niestety nie maja go na feedo wiec narazie nie bede sie spieszyć z zakupem. Wybierałam pomiędzy nim a tym axkidem rekid, bo to chyba dwie najrozsądniejsze opcje, ale z tym drugim nie miałam do czynienia, nie wiem jakby pasował mi do samochodu.
A młodego ze szpitala bede miała czym przywieźć, a gdyby sie okazało ze szykuje nam sie jakiś wyjazd w dłuższa trasę to kupie cos na miejscu na szybkiego. [emoji4]

Nika wszystkie powyżej 18kg czy tylko tyłem?
Bo ja po 4 tym roku życia chce kupić fotelik na isofix ale już przodem. Myślę o Romerze, albo MaxiCosi - oba 15-36kg.
Już teraz mój mąż sapie, że młoda brudzi mu fotel w samochodzie, więc następny fotelik tyłem na pewno nie przejdzie.

Jestem w 28 tygodniu ciąży

Joasia skupiałam uwagę tylko na tych tyłem, bo moj syn ma dopiero dwa lata i jest za mały zeby przesiąść sie przodem, a mysle ze dłużej niz pol roku nie pojeździ w tym foteliku ktory mamy ze względu na ograniczenie wagowe. Twoja córcia pewnie jest drobniejsza wiec moze spokojnie pojeździ do tych 4 lat.
O fotelikach przodem narazie nie mam bladego pojęcia.

A moze dla spokoju psychicznego męża zakupcie sobie taka osłonkę na tylnią kanapę. Mam i całkiem sie sprawdza.

reklama
No właśnie wczoraj już oglądałam w internecie. Dziś go wyślę stacjonarnie, żeby poszukał, bo przsyłka wychodzi drogo w stosunku do ceny za samą osłonke.

Jestem w 28 tygodniu ciąży

Do góry