reklama
To ,że podoba Ci się seria książek (obecnie filmów w produkcji) to nie obarczałabym tym imieniem swego dziecka
Pisałam, że to imię podobało mi się już dużo wcześniej a nie przez książkę. Niestety stało się popularne przez serię 'Zmierzch' i kojarzone z tą marką.
Chciałam dac to imię dziewczynce a przez popularnośc książek/filmów 'Zmierzch' mam ogromne wątpliwości
imię na PL/wskie realia nie ładne, nic nie mówiące, przypomina nazwę jakiejś firmy
Nie zaznaczyłam, że to imię to nie jest na 'polskie realia' a na norweskie. Tam imiona są twarde i kańciaste w wymowie a Esme jest miękkie i łatwo je wymówic po polsku, norwesku i angielsku bo posługujemy się trzema językami.
akozka
Misia Kosia 3.12.09
Nie zaznaczyłam, że to imię to nie jest na 'polskie realia' a na norweskie. Tam imiona są twarde i kańciaste w wymowie a Esme jest miękkie i łatwo je wymówic po polsku, norwesku i angielsku bo posługujemy się trzema językami.
Miałam na kursie koleżankę Esme, była chyba z Estonii. Ładne imię, ale koleżanka była dziwna ;-) W Finlandii nie wydawało się ono jakieś złe.
Witam wszystkie mamusie... jestem przyszłym tatusiem i mój syneczek przyjdzie na świat ok 20 grudnia tego roczku... a razem z żonką ustaliliśmy imię dla naszego maluszka jeszcze przed poczęciem, będzie się nazywał Dawid.. pozdrawiam i życzę miłego dnia...
dagmar
Fanka BB :)
Ja jestem imieniem Esme zachwycona, tymbardziej jeśli w PL nie mieszkasz a moda na zmierzch za jakieś 2 lata minie. Nie moższ się tym sugerować. Zanim mała pójdzie do przedszkola, czy szkoły nikt imienia z książką/filmem nie będzie kojarzył
kasia limerick
hej:-) my dlugo wybieralismy imiona dla naszej pociechy(nie wiemy czy to chlopiec czy dziewczynka),a w zwiazku z tym ze nie mieszkamy w polsce to postanowilismy ze imiona nie beda polskiea podobaja mi sie dla dziewczynki MCCENZIE,BEVERLY,LEAH,a dla chlopca IAN . a stanelo ostatecznie na tym ze dziewczynka bedzie LEAH a chlopiec IAN,wiec teraz czekamy do grudnia i zobaczymy ostatecznie jak nazwiemy maluszka
G
Georgina
Gość
A mają te imiona jakieś odpowiedniki polskie? Tak tylko pytam
kasia limerick
niestety nie maja odpowiednikow polskichLEAH i IAN to imiona typowo irlandzkie,a dwa pozostale amerykanskie,ale z czasem pewnie i znajda swoj odpowiednik ;-);-)
reklama