reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie imiona dla grudniowych maluszków...

Znam paru Wiktorów i wszyscy jak jeden mąż ;-) zdrabniają się do Witka, choć to trochę dziwne, skoro Witek jest od Witolda...

Mój bratanek ma na imię Wiktor i idealnie do niego pasuje. Mówimy na niego różnie : Wiki, Wikuś, Wikson (mój brat), Wikol (mój bratanek) i Wituś (dziadek). Najczęściej Wikuś ;)

reklama
Ja straaasznie chciałabym Wiktorka, obecnie jestem na etapie przekonywania mojego faceta do tego imienia, chociaż idzie ciężko...:-(To było pierwsze imię, które wybrałam(zastanawiałam się jeszcze nad Mikołajem, no ale urodziny, imieniny i Wigilia w tym samym miesiącu to już chyba przesada...). W końcu poszliśmy na kompromis i zdecydowaliśmy się na Nikodema, jednak nasi bliscy znajomi spodziewają się synka we wrześniu i właśnie takie imię chcą mu dac, więc Nikodem odpada...Więc znowu powrót do Wiktora...:-D Ja już tak się przyzwyczaiłam do tego imienia,że nie wyobrażam sobie żadnego innego. Zakomunikowałam mojemu facetowi, że jak nie wymyśli nic fajnego( a naprawdę mało imion nam się podoba )to zostaje Wiktor i koniec :-)
Gdyby jednak nie udało mi się go przekonac są jeszcze opcje rezerwowe : Florian, Tymuś (od Tymona), Ignaś lub Mateusz. Co myślicie o tych imionach?

Pozdrawiam Was serdecznie!!!

u mnie juz upadla zosia, marysia, gabrysia ... po malu zaczyna mi brakowac pomyslow !! trzymam jak asa w rekawie olge zeby mi maz jej nie zanegowal !!! bo juz naprawde nie wiem jak ta nasza ksiezniczke nazwac !!!! a wszystkie moje siostry ciagle mnie sie pytaja "jak tam zoska!!" ale moj to uparte stworzenie i powiedzial "i tk ja ide zapisywac do urzedu ... zoski NIE BEDZIE!!"

KALINA

Pochodzenie: być może greckie
Znaczenie imienia: "piękna"
Liczba dla imienia: 4
Znak zodiaku: Koziorożec
Planeta: Wenus i Saturn
Imieniny obchodzi: 5 Marca

Próbowano imię Kalina wyprowadzić z języka greckiego. Po grecku *kalos*, *kal* znaczy "piękny, piękna", a *kallimos* - "najpiękniejszy". Tylko dlaczego to imię nie jest znane nigdzie poza Polską? Kalina (tym razem po polsku) to ozdobny krzew z czerwonymi jagódkami. Kalina i "kalinowy lasek" często pojawia się w naszych ludowych baśniach i pieśniach. Krzewy kaliny rosną w wilgotnych lasach, gdzie, jak wierzyli dawni Słowianie, mieszkały duchy ich przodków. Kalina była rośliną magiczną i przypominała pannom o tym, że pora podtrzymać ciągłość rodu, czyli wyjść za mąż.

Kalina jest numerologiczną czwórką, tak samo jak Jolanta i Beata. Podobnie jak tamte imiona kojarzy się z ziemią, przyrodą, dostatkiem i dobrobytem. Także z życiem rodzinnym, stabilnym i osiadłym oraz z "zapuszczeniem korzeni" w pewnym miejscu, jak to czyni drzewo.

Zgodnie z całą tą symboliką, Kaliny cenią sobie dostatek, wygody i piękno wokół siebie, nie lubią zaś zmian ani zbyt szybkiego tempa życia. Są z natury trochę konserwatywne - a może raczej wierne duchom przodków kryjących się w kalinowych lasach? W każdym razie trzymają się zasad przekazanym im przez matki oraz babcie i dbają o dobro swojego rodu. Są rzetelne i prostolinijne, w swym życiu nikogo nie udają - są po prostu sobą. Są praktyczne; potrafią dobrze wykorzystać to, co mają, zarówno materialne dobra, jak i własne zdolności. Dobrze się czują wśród antyków i staroci, w zabytkowych domach i wśród starych drzew. Bliska jest im tradycyjna rola kobiety w rodzinie i chętnie pozostawiają swoim mężczyznom zarabianie pieniędzy - same wolą zająć się ich wydawaniem (oczywiście pożytkiem i sensem). W imieniu Kalina wyczuwa się wibracje Wenus - stąd zamiłowanie do piękna, sztuki i ozdób - oraz drugiej planety, Saturna, który daje zmysł porządku i trwałości. Ale nie są też obce Kalinom romantyczne marzenia i tęsknoty, zaduma i nostalgia.

Strasznie podoba mi się ten opis :tak: No i imię coraz bardziej, szczególnie gdy mąż przemawia do brzuszka.

ale moj to uparte stworzenie i powiedzial "i tk ja ide zapisywac do urzedu ... zoski NIE BEDZIE!!"

Jak bym widziała naszą sytuację sprzed 2,5 roku:tak:. Bardzo chciałam żeby córeczka miała na imię Alicja, ale mężowi się nie podobało i właśnie to samo wtedy powiedział.
Natomiast po porodzie patrząć na nowo narodzoną córeczkę i na mnie, ze łzami w oczach powiedział, że nie przypuszczał że tyle wysiłku będzie mnie to kosztowało i że do wszystkich kobiet rodzących dzieci ma teraz ogromny szacunek i mogę nazwać córeczkę jak tylko chcę.
Mężczyznom też potrafi się odmienic, zwłaszcza kiedy dane im jest przeżywać poród swojej ukochanej :-).

A ostatecznie sama zmieniłam zdanie, bo córeczka wydała mi się taka piękna i silna, że imię Alicja jakoś mi do niej nie pasowało i tak została Elżbieta. :-D

A dla chłopca wybraliśmy PIOTR i na drugie KAROL

Były jeszcze propozycje: HUBERT I BRUNO. Bruno bardzo mi się podoba, ale jakoś tylko dla dorosłego faceta, a do chłopca jokoś ciężko byłoby mi się zwracać, a Hubert mogłoby być, ale jak pomyślałam że na Śląsku będą na niego wołać Bercik to kategorycznie się nie zgodziałm i tak został PIOTR a na drugie KAROL.

alex mnie się imię Mateusz podoba i nasz synuś właśnie tak miał mieć na imie :) ale niestety córa chce bardzo Wojtusia więc tak zostanie ;)

cherie nasza kuzynka ma córke Kalinke :) no dziecko aniołek i przekochane ;)

reklama
Do góry