reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie imiona dla grudniowych maluszków...

Znam paru Wiktorów i wszyscy jak jeden mąż ;-) zdrabniają się do Witka, choć to trochę dziwne, skoro Witek jest od Witolda...

Mój bratanek ma na imię Wiktor i idealnie do niego pasuje. Mówimy na niego różnie : Wiki, Wikuś, Wikson (mój brat), Wikol (mój bratanek) i Wituś (dziadek). Najczęściej Wikuś ;)

reklama
Ja straaasznie chciałabym Wiktorka, obecnie jestem na etapie przekonywania mojego faceta do tego imienia, chociaż idzie ciężko...:-(To było pierwsze imię, które wybrałam(zastanawiałam się jeszcze nad Mikołajem, no ale urodziny, imieniny i Wigilia w tym samym miesiącu to już chyba przesada...). W końcu poszliśmy na kompromis i zdecydowaliśmy się na Nikodema, jednak nasi bliscy znajomi spodziewają się synka we wrześniu i właśnie takie imię chcą mu dac, więc Nikodem odpada...Więc znowu powrót do Wiktora...:-D Ja już tak się przyzwyczaiłam do tego imienia,że nie wyobrażam sobie żadnego innego. Zakomunikowałam mojemu facetowi, że jak nie wymyśli nic fajnego( a naprawdę mało imion nam się podoba )to zostaje Wiktor i koniec :-)
Gdyby jednak nie udało mi się go przekonac są jeszcze opcje rezerwowe : Florian, Tymuś (od Tymona), Ignaś lub Mateusz. Co myślicie o tych imionach?

Pozdrawiam Was serdecznie!!!

u mnie juz upadla zosia, marysia, gabrysia ... po malu zaczyna mi brakowac pomyslow !! trzymam jak asa w rekawie olge zeby mi maz jej nie zanegowal !!! bo juz naprawde nie wiem jak ta nasza ksiezniczke nazwac !!!! a wszystkie moje siostry ciagle mnie sie pytaja "jak tam zoska!!" ale moj to uparte stworzenie i powiedzial "i tk ja ide zapisywac do urzedu ... zoski NIE BEDZIE!!"

KALINA

Pochodzenie: być może greckie
Znaczenie imienia: "piękna"
Liczba dla imienia: 4
Znak zodiaku: Koziorożec
Planeta: Wenus i Saturn
Imieniny obchodzi: 5 Marca

Próbowano imię Kalina wyprowadzić z języka greckiego. Po grecku *kalos*, *kal* znaczy "piękny, piękna", a *kallimos* - "najpiękniejszy". Tylko dlaczego to imię nie jest znane nigdzie poza Polską? Kalina (tym razem po polsku) to ozdobny krzew z czerwonymi jagódkami. Kalina i "kalinowy lasek" często pojawia się w naszych ludowych baśniach i pieśniach. Krzewy kaliny rosną w wilgotnych lasach, gdzie, jak wierzyli dawni Słowianie, mieszkały duchy ich przodków. Kalina była rośliną magiczną i przypominała pannom o tym, że pora podtrzymać ciągłość rodu, czyli wyjść za mąż.

Kalina jest numerologiczną czwórką, tak samo jak Jolanta i Beata. Podobnie jak tamte imiona kojarzy się z ziemią, przyrodą, dostatkiem i dobrobytem. Także z życiem rodzinnym, stabilnym i osiadłym oraz z "zapuszczeniem korzeni" w pewnym miejscu, jak to czyni drzewo.

Zgodnie z całą tą symboliką, Kaliny cenią sobie dostatek, wygody i piękno wokół siebie, nie lubią zaś zmian ani zbyt szybkiego tempa życia. Są z natury trochę konserwatywne - a może raczej wierne duchom przodków kryjących się w kalinowych lasach? W każdym razie trzymają się zasad przekazanym im przez matki oraz babcie i dbają o dobro swojego rodu. Są rzetelne i prostolinijne, w swym życiu nikogo nie udają - są po prostu sobą. Są praktyczne; potrafią dobrze wykorzystać to, co mają, zarówno materialne dobra, jak i własne zdolności. Dobrze się czują wśród antyków i staroci, w zabytkowych domach i wśród starych drzew. Bliska jest im tradycyjna rola kobiety w rodzinie i chętnie pozostawiają swoim mężczyznom zarabianie pieniędzy - same wolą zająć się ich wydawaniem (oczywiście pożytkiem i sensem). W imieniu Kalina wyczuwa się wibracje Wenus - stąd zamiłowanie do piękna, sztuki i ozdób - oraz drugiej planety, Saturna, który daje zmysł porządku i trwałości. Ale nie są też obce Kalinom romantyczne marzenia i tęsknoty, zaduma i nostalgia.

Strasznie podoba mi się ten opis :tak: No i imię coraz bardziej, szczególnie gdy mąż przemawia do brzuszka.

ale moj to uparte stworzenie i powiedzial "i tk ja ide zapisywac do urzedu ... zoski NIE BEDZIE!!"

Jak bym widziała naszą sytuację sprzed 2,5 roku:tak:. Bardzo chciałam żeby córeczka miała na imię Alicja, ale mężowi się nie podobało i właśnie to samo wtedy powiedział.
Natomiast po porodzie patrząć na nowo narodzoną córeczkę i na mnie, ze łzami w oczach powiedział, że nie przypuszczał że tyle wysiłku będzie mnie to kosztowało i że do wszystkich kobiet rodzących dzieci ma teraz ogromny szacunek i mogę nazwać córeczkę jak tylko chcę.
Mężczyznom też potrafi się odmienic, zwłaszcza kiedy dane im jest przeżywać poród swojej ukochanej :-).

A ostatecznie sama zmieniłam zdanie, bo córeczka wydała mi się taka piękna i silna, że imię Alicja jakoś mi do niej nie pasowało i tak została Elżbieta. :-D

A dla chłopca wybraliśmy PIOTR i na drugie KAROL

Były jeszcze propozycje: HUBERT I BRUNO. Bruno bardzo mi się podoba, ale jakoś tylko dla dorosłego faceta, a do chłopca jokoś ciężko byłoby mi się zwracać, a Hubert mogłoby być, ale jak pomyślałam że na Śląsku będą na niego wołać Bercik to kategorycznie się nie zgodziałm i tak został PIOTR a na drugie KAROL.

alex mnie się imię Mateusz podoba i nasz synuś właśnie tak miał mieć na imie :) ale niestety córa chce bardzo Wojtusia więc tak zostanie ;)

cherie nasza kuzynka ma córke Kalinke :) no dziecko aniołek i przekochane ;)

reklama
Do góry