reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak sobie radzić z dolegliwościami Maluszków

A może ma uczulenie na jakiś metal. np na zatrzaskach? U mnie w rodzinie tak było. Dziewczyna wszystkie zlikwidowała i przyszyła guziki.

reklama
kasialle podobnie mialam przy corci kiedys, sprobowalam metody kapania dziecka w wodzie lekko zabielonej maką kartoflaną (tak ze 2-3 łyzki wprost do wody i zamieszac), zadnych emolientow i kosmetykow ,chusteczek nawilzanych,jedynie czysta woda z ta mąąką i do zasypywania pupci takze. moze akurat sie sprawdzi, daj znac jak poszlo.pozdrawiam i powodzenia

Umieściłam tego posta również na ogólnym, pomocy!!!!!!
Dziewczyny mamusie mam ogromny problem. Walczymy z wysypką od dłuższego czasu!!!! Wyeliminowałam już chyba wszystko. Mała praktycznie od urodzenia jest na nutramigenie, nie podaję żadnych herbatek, vit.D, już nic na kolki też nie podaję. Pije tylko i wyłącznie mleko i ewentualnie kilka łyków wody z glukozą jak ma czkawkę. Nie smaruję ją niczym, kąpię w emolientach (Oilatum, Emolium), nie używam żadnych proszków, ciuszki piorę w płatkach mydlanych. Nie mam już pomysłu od czego. Potraficie doradzić?? bo mi już ręce opadają :(
Kasialle, tak jak napisała ag26tka- moze warto kąpać corcię jakis czas tylko w wodzie z lekkim krochmalem i zmienić kosmetyk do smarowania (jesli jakis stosujesz).Np na 2 tyg i zobaczyc co sie dzieje.
Ja jednak podejrzewalabym jeszcze to mleko, zdarza sie ze dzieciątka są uczulone i na hydrolizaty kazeiny melka krowiego, a takie jest w Nutramigenie- jest tam jeszcze olej sojowy(sic!) ktory czesto bywa alergenem i to silnym dla dziecka. Sama teraz przeszlam na picie mleka sojowego i obserwuje małą czy nic sie nie pojawia na ciele, tymczasem jest lepiej (wysypka znika odkad odstawilam czekolade, orzechy i nabiał).
Jest jeszcze mleko Bebilon amino, gdzie rozkład kazeiny jest jeszcze wiekszy- na aminokwasy, nie wiem czy mleko jest łatwo dostępne u Ciebie, u mnie w aptece to mleko było na zamówienie -2 dni.Na szczescie udało nam się wrócić do piersi.
A czy pod pieluszką też jest ta wysypka? Jesli nie to wlasnie moze byc objawem alergii pokarmowej( czyli mleko?bo chyba nie glukoza z wodą).
Aha, Nutramigen musi stać w lodówce i trzeba go zużyc po otawrciu do 15 dni, potem trzeba nowe otworzyć, ale o tym najpewniej doskonale wiesz, bo używacie tego mleczka.

Ostatnia edycja:
Kasialle, a może coś z ubrankiem nie tak...? Moja Hania kiedyś miała niewielką wysypkę po jednej czapeczce - nie wiem, co było nie tak z nią, ale już jej nigdy nie założyłam małej i nic więcej się nie pojawiło...

Ostatnia edycja:
moja koleżanka miała z córką podobny problem i skończył się jak dziewczyny mówiły po kąpieli w krochmalu. No ale to może być nie to...Może pediatra nie taki, może spróbuj wymienić lekarza.

A no i na szczepieniu było ok :) trochę zapłakał ale szybko się uspokoił :) Jestem z niego dumna hihi

Ostatnia edycja:
dzięki dziewczyny za podpowiedzi, aż trudno uwierzyć że mogą być takie uczulenia jak na zatrzaski czy na włókna w ubrankach :szok:

próbowałam 2 ostatnie dni w krochmalu, a wczoraj w samej wodzie bo pojawiały się nowe krostki :-( byłam dziś na wymazie z nosa i jutro wynik i znowuż zawitam u pediatry może zapisze to mleko bebilon amnio o którym piszesz beniaminko, nie słyszałam o nim, tak jak o tym że nutramigen trzyma się w lodówce :szok: w 15 dni to my zużywamy 4 puszki także na pewno nie jest przeterminowane ale czemu w lodówce?? na puszcze jest napisane przechowywać w temp. 15-25st.C to chyba nie warunki w lodówce??

Kasialle, chyba chodzi o przechowywanie mleka po otwarciu wlasnie w lodowce, tez nie wiem dlaczego.Tutaj tez tak napisano:
NUTRAMIGEN - Encyklopedia Lekw - Przychodnia Internetowa - PRZYCHODNIA.PL

Bebilon amino teraz pod nazwa Bebilon neocate ( drogi jak szlag) .Amino w Pl ciezko dostac o ile w ogole, a neocate kosztuje sporo ponad 100 zl za puszke 400 g, nam przepisali wasnie to mleczko jak mala wyspisali ze szpitala po zespole jelitowym( a moze po szczepieniu ktore nam bez zgody tam zrobili, teraz juz nie dojdziemy)
W kazdym razie jest to mleko przeznaczone dla dzieci bardzo uczulonych, mysle poradz sie lakarza bo to i tak na recepte.
Bebilon amino rzeczywiscie nie moglismy dostac w zadnej aptece( ponoc w Pl juz nie ma prawie), wiec telefonicznie uzgodnili zeby sprzedac bebilon pepti, ale mala i tak tego nie pila.

Ostatnia edycja:
Kasialle, nie pomogę tutaj. Nie mamy tego mleczka, jedynie to co podeslalam i takie info.Widze ze na naszym BB inne mamy juz rozmawiaja o alergiach i mleku Nutramigen np.
https://www.babyboom.pl/forum/kuchnia-alergika-f23/nutramigen-6016/index4.html
Te mleko Bebilon o ktorym pisalam jest dla dzieci, ktore zupelnie nie toleruja bialek mleka, nawet w postaci hydrolizatu. Czy u Twojej córci stwierdzono AZS , dlaczego dostała nutramigen?

reklama
Kasialle, nie pomogę tutaj. Nie mamy tego mleczka, jedynie to co podeslalam i takie info.Widze ze na naszym BB inne mamy juz rozmawiaja o alergiach i mleku Nutramigen np.
https://www.babyboom.pl/forum/kuchnia-alergika-f23/nutramigen-6016/index4.html
Te mleko Bebilon o ktorym pisalam jest dla dzieci, ktore zupelnie nie toleruja bialek mleka, nawet w postaci hydrolizatu. Czy u Twojej córci stwierdzono AZS , dlaczego dostała nutramigen?
przeszliśmy na nutramigen ze względu na kolki, wysypki pojawiły się później. Jak byliśmy w szpitalu to każdy lekarz który oglądał małą twierdził że na nutramigen nie można być uczulonym :( więc to muszą być kosmetyki, proszki bądź herbatki ale ja już wszystko pozostałe oprócz mleka i emolientów wyeliminowałam. No może teraz spróbuję właśnie do kąpania samą wodę, ewentualnie będę dosypywać tej mączki kilka dni no i zobaczę...

Do góry