reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak sobie radzic z dolegliwosciami Maluszków

Tylko nie skaza!!! Chociaż...mleko początkowe dawaliśmy mu hipoalergiczne, a teraz następne już dajemy normalne, bo chcieliśmy sprawdzić reakcję. Bożeeee, żeby to tylko nie była ta reakcja :no::baffled::baffled::baffled::no:

reklama
Dziewczyny, mam pytanie.
Czy podczas kąpieli swoich dzieciaczków używacie jakiś szczególnych preparatów do mycia buzi?
:eek: chyba zatrzymałam się na wstępnym etapie rozwoju ;-) bo wciąż myję mu buźkę, oczka i uszy przegotowaną wodą. Może faktycznie pora przejść na "dorosłe" mycie :confused: Zwłaszcza, że podczas kąpieli w wiaderku sam sobie zachlapuje całą buźkę :-D
My utrzymujemy schemat kąpieli 3 x zwykła czysta woda, raz woda z oilatum i się sprawdza! Żadnych chropowatości ani nic :tak:

Esia ten schemat to wasz pomysł czy rada jakiegoś specjalisty?

Agik wydaje mi się że suche policzki mogą być objawem zmiany mleka, a dlaczego wcześniej dawaliście hypoalergiczne? Było jakieś zagrożenie alergią? Poobserwuj Wojtusia, jeśli skóra na policzkach robiłaby się taka jakby polakierowana i doszły do tego czerwone plamki to moim zdaniem objaw alergii a nie skutek mycia buzi kąpielową wodą.

Agik wydaje mi się że suche policzki mogą być objawem zmiany mleka, a dlaczego wcześniej dawaliście hypoalergiczne? Było jakieś zagrożenie alergią?.

No niby lekarz coś podejrzewał bo kupa była zawsze bardzo ciemno zielona. Innych objawów np. wysypki żadnej nie miał. Dlatego postanowiliśmy przejść na normalne mleko następne. Podaję mu je równo od ukończenia 4 m-ca. Kupki się ładnie poprawiły, żółte są, i sam sobie robi mniej więcej co drugi dzień.
Teraz natomiast martwi mnie ta buźka. Faktycznie taka jakby polakierowana jest i czerwona. To jednak NA PEWNO alergia :sad::sad::sad:
Chyba pora do lekarza.

agik skonsltuj z lekarzem, może faktycznie alergia

a ja mam cały czas wrażenie z Miśkiem nie wszystko jest ok, tzn głównie chodzi mi o główkę i jedną nóżkę. przekrzywia cały czas główkę w prawą stronę (jak leży na leżaczku to cały się wykrzywia na prawo) i bardzo często podkurcza lewą nóżkę jak leży na pleckach:confused:

agik, moze wroc do poprzedniego mleka? (Swoja droga teraz lekarze stoją na stanowisku że powinno sie nastepne dawac dopiero po ukonczeniu pół roku)

a co do buzi - my myjemy nadal przegotowaną wodą - nawet nie pomyslalam że mozna by inaczej

Jakiś czas temu Franiowi zrobiła się sucha (szorstka) skóra na łokciach i kolanach. Byliśmy nawet u dermatologa. Stwierdziła skołonność do suchej skóry. Kazała zmienić kosmetyki na emolium, a suche miejsca smarować kremem specjalnym. Pomogło :-)

No u mojej ANi też sucha skóra się pojawiła- na plecach i rekach. Ale to na 100% spowodowane było nową oliwką Johnson's Baby. Wczesniej używaliśmy Nivea, potem tak jakoś bez namysły kupiłam tą JB i efekty przyszły natychmiast. Sycha skóra w ciepłej wodzie robiła się mocno czerwona i Mała kąpać się nie chciała (piekło ją?). Po odstawieniu tej oliwki natychmiast skóra powróciła do stanu idealnego.

Ale skoro zauwazyłąś coś na buzi... to ja tez obstawiam, że przyczyną będzie nietstey alergia. :-(

kachasek czasami dzieci upodobają sobie jakąś pozę, pozycję i wtedy nie ma sie zmiłuj-robią to jak im wygodnie. Ale na wszelki wypadek skonsultuj to z pediatrą podczas wizyty.
Wiktor zaczął zaciskać dolna wargę dziąsełkiem, jeśli dobrze pamiętam-Dzagud twoja Madzia chyba tez tak robi??? to chyba niezbyt dobre??? Wyciągam mu jak tylko to widzę-ale chyba bardzo mu sie to podoba

reklama
Siwucha, zgadza się. Ja daję Magdzie smoka, bo jak ssie, to nie zagryza. No ale przecież 24 na dobę nie będzie ze smokiem. A przecież jej nie wsadzę szczęki w jakąś szynę. Zobaczymy co to będzie, mam nadzieję że samo się jakoś skoryguje.

Do góry