reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak sobie radzic z dolegliwosciami Maluszków

reklama
Zosia też ma takie okresy kleksikowania, kiedy o porządnego kupolka trudno. Ale za to sika wtedy na potęgę - ja tam się nie przejmuję. Zatwardzenia na pewno nie ma, biegunki też nie, a i temperatura ok, więc jej nie zapewniam dodatkowych atrakcji w postaci termometrów w pupie itp.

Kotek czytałam, że to najzupełniej normalne. Niemowlaczek może raptem zacząć robić kupę nawet co 2-3 dni, albo 12 razy dziennie. I wszystko jest ok, o ile nie występują jakieś dodatkowe objawy typu gorączka czy ostre bóle brzuszka.
Piotruś teraz też rzadziej robi kupkę - może to przez upały? Pewnie pokarm jest mniej gęsty i treściwy i to stąd.

Kotek,
Jest dokładnie tak jak pisze Esia - u Nas czasem kupki są na potęgę a czasem brak 1-2 dni i też się tym nie przejmuję i nie stosuję żadnych wspomagaczy.
Lekarka mi mówiła, że u dzieci karmionych piersią to zupełnie naturalne.

Nasza Madzia robi średnio co 2 dni. Za to jak jest "dzień kupy":-);-) to wtedy wali kilka razy pod rząd. I potrafi nawalić tyle że głowa mała.
Kotek nie masz co się przejmować, bo to normalne. Ja rozumiem, że jak dotąd robiła kilka razy dziennie a teraz "raptem" 3 to może to być dla Ciebie niepokojące, ale naprawdę to nic groźnego - może powoli zacząć przechodzić na rzadsze kupcianie. Przecież w końcu dzieci wyrastają z tego kitowania w każdą pieluchę.

Michał już chyba od tygodnia nie robi kupek w nocy za to rano nadrabia za całą noc:tak: czasem po karmieniu razem z odbiciem idzie kupa, a mały koniecznie chce znów cycka (zastanawiam się czy on ma żołądek czy przełyk połączony z jelitami;-):-D)

Zosia też w nocy nie robi jakiś mega kup. Raczej jakiś kleks się przytrafi i to pewnie jak się rozpłacze.

Za to ma porę kupową po południu. Potrafi walnąc trzy megakupska pod rząd - dobrze że przed kąpielą a nie po.

Po dzisiejszej wizycie pediatry nt. kup mogę powiedzieć, że nasze dzieciaczki właśnie są na etapie "stolca przejściowego". Wyglądem przypomina jajecznicę ze szczypiorkiem (to cytat ;-)), może być mocno wodnisty, wylatuje "pod ciśnieniem" i może być nieco bolesny dla Maluszka. Wszystko to norma i potrwa ok. 2 tygodnie.
Co do zielonych kup - mamy się nimi zupełnie nie przejmować gdyby wystąpiły. Ważna jest konsystencja, nie kolor + ew. zawartość śluzu lub krwi.
Uspokoiła nas bardzo...
Co do szczepień - polecała 6w1 i przy następnej turze szczepień doustną na rotawirusa. Meningokoki radziłaby zostawić na przyszły rok, pneumokoki albo teraz (4 dawki) albo w 2-gim roku życia (wtedy tylko 2 dawki). Więc koszt znacznie mniejszy, jeśli później - no ale to trzeba rozważyć indywidualnie.
I kończę powoli z dietą :-) Mam stopniowo (2 dziennie) wprowadzać produkty, z których zrezygnowałam. Jem dzisiaj kanapkę z żółtym serem!!! :-D

Esiu smacznego :tak::-)

Z tymi kupkami to racja. Mój Maksio jak wczoraj wystrzelił z kupą, to wszyscy goście którzy u nas byli słyszeli co się stało :-D:-D:-D
A stęka przy tym niemiłosiernie ;-)

Dzieki dziewczyny u nas juz dzis ok kupka była bez problemu tylko 1 ale ważne że była.
Mam pytanie do was czy podajecie swoim dzieciom Espumisan lub cos podobnego żeby nie miały wzdęć? Ja od paru dni profilaktycznie rano daje kilka kropli i mam spokój, przez cały dzien mała puszcza baki jak stara i nie pręzy się co wczesniej sie zdażało codziennie.

reklama
My dajemy Esputicon (chyba ta sama substancja czynna) 2 krople 2xdziennie. Wiem że Espumisan można podawać profilaktycznie 1 kroplę 3xdziennie. Ale za tydzień mamy już próbować odstawiać - o ile nie będzie złej reakcji.

Do góry