reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Irlandzkie mamy 2011

Tak nam przekazano i tak zrobiliśmy. Może faktycznie trafiliśmy na niedouczona panią urzędnik.
To że w ambasadzie można starać się o pesel to nie wiedziałam. Moja siostra 4 lata temu nie mogla tego zrobic, musiała lecieć to PL.
A co do polskiego aktu urodzenie to nikt chyba takiego nie wyda jak dziecko urodziło się za granicą.

Ostatnia edycja:
reklama
wkleiłam linka do naszej ambasady,tam składasz Irlandzki akt urodzenia,płacisz jakąś sumę i po 6 tygodniach masz akt urodzenia polski.
Zresztą za kilka tygodni przetestuję to na własnej osobie,to znaczy na osobie mojego dziecka,które się urodzi i przez ambasadę mam zamiar wyrobic akt urodzenia i pesel.:tak:

http://zielonalinia.gov.pl/default.aspx?docId=12162

w
iem,że 4 lata temu było to niemożliwe,sama musiałam leciec Pl by to załatwic.

Spoko
to daj znać jak poszło- może przyda się w przyszłości :-)
Dobrze takie rzeczy wiedzieć, bo ja zostałam wprowadzona w błąd.

Miłego wieczorku życzę.
Ja mam chwilkę relaksu:-), bo moja niuńka właśnie padła z płaczu (pierwsza drzemka dzisiaj).

KasiaGot-i jak nocka?Mam nadzieję,że ze zdrówkiem lepiej-szkoda Małej:(((Co do pesla-jak wyrabialiśmy Danielkowi paszport w pl konsulacie złożyliśmy dodatkowe podanie na pesel właśnie.I w paszporcie Młody ma juz swój peselek(a meldunku w pl nie mamy:/)
Miłej niedzielki Dziewczynki

Zastanawiam się czy dziewczyny,które wyrabiały irlandzki paszport dzieciom,czy Wasze dzieci mają PESEL lub akt urodzenia Polski?
Czyli co? De facto nie są obywatelami polskimi???

my mamy irl paszport, ale peselu nie mamy, ani pl aktu ur. To chyba osobiscie trzeba wyrabiac, tzn nie tyle osobiscie, co trzeba to jakos zglosic, ze chce sie ten nr i akt. Czyli chyba poki co, formalnie, abywatelem pl nie jest, bo nigdzie jej nie maja w pl ewidencjach... tak na chlopski rozum :sorry:

A z tym wyrabianiem tego aktu i umiejscow to chyba co urzad to kazdy ma inne wiadomosci i wymagania. Tak funkcjonuja polskie urzedy. Jeszcze komuna za pasem i widzimisie urzednika rzecz swieta.

reklama
Do góry