reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Irlandzkie mamy 2011

heloł mamuśki :)
my już po śniadanku :-) udało mi się na chwilkę głoda ululać i mam troszkę czasu dla siebie.
Beti2223 - moja siostra urodziła córeczkę 2 sierpnia i u niej już się zaczęło. ostatnio jak z nią rozmawiałam, to mówiła, że mała ma coś takiego białego i twardego na dziąsełkach, a do tego strasznie się ślini. jak ostatnio włożyła jej palec do buzi to strasznie gryzła.
miłego dzionka :blink:

reklama
Witam wszystkie mamuśki 2011

Czy mogłabym się do was dołączyć?
Jestem mamą 10 miesięcznej Martinki i miło by było z kimś pogadać w wolnej chwili. Bo już od tego siedzenia w domku samej z mała dostaję lekkiego bzika :)

Pozdrawiam wszystkich

Ostatnia edycja:
Czy możecie polecić mi dobrego GP w Limerick lub okolic , bez różnicy czy Polak czy Irlandczyk. Tego co mamy chciałabym zmienić. nasza maleńka miała 39 stopni temp., podaliśmy jej nurofem i zadzwonilismy do przychodni czy mamy przejechać czy tez poczekać?
Kazano na przyjechać jak najszybciej. Więc tak zrobiliśmy, a ten rzekomo lekarz stwierdził że o tej porze roku w IRL panują infekcje i nie ma się czym przejmować, podawać Calpol albo Nurofen. Osłuchał tylko dziecko i nawet nie sprawdził temperatury, a skasował kasę za coś co mogliśmy usłyszeć telefonicznie. Jak mówili, żeby natychmiast przyjechać przestraszyliśmy się że to może coś poważnego
mad.gif
.
Jeśli któraś ma lekarza godnego polecenia to proszę o namiary.
Z góry dziękuję papa

Josia ja tez mysle, ze to kolki.

A co do meldunkow to nie kumam. Ja jestem zameldowana u mojej babci, maz jest zameldowany u siebie (po slubie nie zmienialismy meldunkow) a Zuzi nie meldowalam. Teraz nie wiem czy mam ja meldowac czy nie. Jakos nie orientuje sie w tej sprawie.

Jeśli mogę się wtrącić co to meldunku w PL.
Ja nie jestem zameldowana w Pl, mój mąż jest zameldowany w naszym M i zameldowaliśmy tam małą. Powód - aby wyrobić obywatelstwo musi być jeden rodzić zameldowany i dziecko. Jeśli nie wyrobisz polskiego obywatelstwa do roku czasu dziecko to później musisz się starać drogą sądową czy prosić prezydenta o obywatelstwo.
Moim zdaniem jak dziecko ma dwa obywatelstwa to nie zaszkodzi a kiedyś może się przydać dziecku. W ten sposób można uniknąć różnych komplikacji w przyszłości.
PS. my mamy tylko irlandzki paszport,(mając podwójne obywatelstwo nie musisz wyrabiać polskiego paszportu ).
Pozdrawiam

aaa się opisałam i mi znikło..ehh

dostałam na dniach list z urzędu gminy w Polsce.
I tak mi piszą:

Art.9 ust.2b mówi,iż "Zameldownie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu"
Tak więc urząd mnie i dzieci wymelduje bo nie przebywam w tym miejscu.

Kasia nie kumam tego "wyrobic obywatelstwo" ??
przeciez dziecko nabywa obywatelstwo wraz z urodzeniem się.Obowiązuje prawo krwi i polskie dziecko,polskich rodziców obywatelstwo posiada od dnia urodzenia.
Prezydent może nadac obywatelstwo cudzoziemcowi,ale nie polakowi z urodzenia.

Ostatnia edycja:
aaa się opisałam i mi znikło..ehh

dostałam na dniach list z urzędu gminy w Polsce.
I tak mi piszą:

Art.9 ust.2b mówi,iż "Zameldownie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na celu potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu"
Tak więc urząd mnie i dzieci wymelduje bo nie przebywam w tym miejscu.

Kasia nie kumam tego "wyrobic obywatelstwo" ??
przeciez dziecko nabywa obywatelstwo wraz z urodzeniem się.Obowiązuje prawo krwi i polskie dziecko,polskich rodziców obywatelstwo posiada od dnia urodzenia.
Prezydent może nadac obywatelstwo cudzoziemcowi,ale nie polakowi z urodzenia.

Anineczka tez tak myślalam,że w chwili urodzenia jest już obywatelem PL. Każdy obywatel Polski posiada PESEL i aby wyrobić pesel dziecko i jedno z rodziców powinno być zameldowane. Słyszałam że co poniektórzy meldują się a po otrzymaniu dokumentów wymeldowują.
A co do obywatelstwa to tak się doczytałam i w urzędzie to potwierdzili. Do tego u nas potrzebny był akt urodzenia i tłumaczenie przysięgłe,nasz akt skrócony akt małżeństwa i pesel małej i wtedy nadają małej pełnoprawne obywatelstwo czy jakos tak mówili.
My tak zrobiliśmy :)

Miłego dnia Lubiczanka i wszystkim innym mamuśkom :-)

Bo u nas to miło to nie będzie - mała gorączkuje, piszczy i płacze, nie śpi i prawie nie ma apetytu. Nie wiem czy to zęby czy jakaś wirusówka, bo lekarz konowal stwierdził że tak o tej porze roku w Irlandii bywa :crazy:

reklama
Kasia w tej chwili można dziecka akt urodzenia umiejscowic w Polskim Urzędzie Stanu Cywilnego nie jadąc do Polski.Tak samo przez ambasadę można wyrobic Pesel nie meldując dziecko.

http://www.dublin.polemb.net/index.php?document=631

nie będę się spierac,o nadawanie obywatelstwa,sądzę,że strona MSWIA jest wystarczającym dowodem na te tezy,wystarczy niedouczonej pani urzędnik zaświstac kopią z tej strony i się douczy ;-)
http://www.mswia.gov.pl/wai/pl/95/5091/SPOSOBY_NABYCIA_OBYWATELSTWA_POLSKIEGO.html

Nadanie pesel to tylko potwierdzenie obywatelstwa.

Zastanawiam się czy dziewczyny,które wyrabiały irlandzki paszport dzieciom,czy Wasze dzieci mają PESEL lub akt urodzenia Polski?
Czyli co? De facto nie są obywatelami polskimi???

Ostatnia edycja:
Do góry