reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

in vitro z komórką dawczyni

Czy w Polsce dokonuje się pomiaru dwuciemieniowego (BPD) po 30 tyg ciąży i na jego podstawie (między innymi) wylicza wagę dziecka?
U mnie wylicza sie na podstawie BPD, HC (obwód głowy), AC (obwód brzucha), FL (długość kości piszczelowej). Zastanawia mnie relacja BPD do HC. HC mam normalne (średnia, 50 centyl) a BPD niskie (tak jakby głòwka po obu stronach była spłaszczona). W poprzedniej ciąży po 30 tyg (inny kraj prowadzenia ciąży) nie mierzono BPD tylko odległość między przodem a tyłem czaszki. Na internecie czytam, że po 30 tyg BPD może wprowadzać w błąd.

reklama
Czy w Polsce dokonuje się pomiaru dwuciemieniowego (BPD) po 30 tyg ciąży i na jego podstawie (między innymi) wylicza wagę dziecka?
U mnie wylicza sie na podstawie BPD, HC (obwód głowy), AC (obwód brzucha), FL (długość kości piszczelowej). Zastanawia mnie relacja BPD do HC. HC mam normalne (średnia, 50 centyl) a BPD niskie (tak jakby głòwka po obu stronach była spłaszczona). W poprzedniej ciąży po 30 tyg (inny kraj prowadzenia ciąży) nie mierzono BPD tylko odległość między przodem a tyłem czaszki. Na internecie czytam, że po 30 tyg BPD może wprowadzać w błąd.
Ja miałam mierzone ale to rutynowo, nie wiem na podstawie ktorych pomiarow algorytm wylicza masę płodu ale wiem ze w zaawansowanej ciąży istotne jest tylko HC i jego korelacja z AC. Na tej podstawie się określa czy hipotrofia jest symetryczna czy nie.

Ja miałam mierzone ale to rutynowo, nie wiem na podstawie ktorych pomiarow algorytm wylicza masę płodu ale wiem ze w zaawansowanej ciąży istotne jest tylko HC i jego korelacja z AC. Na tej podstawie się określa czy hipotrofia jest symetryczna czy nie.
No to mi wagę dziecka obniżyło wlasnie BPD. Bo i AC i HC mniej więcej 50 centyl.

Ale cos mowią? Planują cc już?
Dobrze, że jesteś pod opieką, trzymamy kciuki i koniecznie relacjonuj!

Na obchodzie lekarz powiedział, że jak CRP nie będzie rosło i KTG będzie w porządku to będą się starali przetrzymać nas w dwupaku jeszcze tydzień. Cały czas twierdzą, że upływające wody same w sobie nie są wielkim problemem przy założeniu, że CRP nie rośnie, że KTG w porządku i że przyjmuję cały czas antybiotyki. Twierdzą, że wody są cały czas w jakimś stopniu produkowane i że to nie jest tak, że pęcherz płodowy jest pusty. No ale zastanawiam się skąd oni mogą wiedzieć ile ich jest i czy Młody ma co pić?

Na obchodzie lekarz powiedział, że jak CRP nie będzie rosło i KTG będzie w porządku to będą się starali przetrzymać nas w dwupaku jeszcze tydzień. Cały czas twierdzą, że upływające wody same w sobie nie są wielkim problemem przy założeniu, że CRP nie rośnie, że KTG w porządku i że przyjmuję cały czas antybiotyki. Twierdzą, że wody są cały czas w jakimś stopniu produkowane i że to nie jest tak, że pęcherz płodowy jest pusty. No ale zastanawiam się skąd oni mogą wiedzieć ile ich jest i czy Młody ma co pić?
Widac w USG. Mierzą AFI

reklama
Tak, tak - to wiem. Chodziło mi raczej o to, że USG w szpitalu robili mi póki co tylko raz - na izbie przyjęć.
O to luzaki, ja mialam na patologii codziennie. Ale mają racje ze plyn caly czas powstaje. Nie tak duzo ale jednak. Gdyby wody Ci odeszly w polowie ciazy nie byloby szans. Teraz luzik, bedzie zdrowy SYN

Do góry