Super ze dzidzia zdrowa, wiec jedyne tak naprawde co Ci grozi to zahamowanie wzrostu. U nas bylo tak ze do 31 bylo idealnie. Co 2 tyg wczesniej usg. W 31 w usg wyszlo że przepływ w pepowinie ma wysoki opor, dzidzia mala ale w normie. Usg za tydzien - tez to samo. W 34 tyg dzidzia powjnna byla urosnac 150g na tydzien a przyrastala moze 50g. Rozpoznano FGR. Zlecono ktg raz dziennie ale poniewaz ja zawsze rano mialam telefon ze jest do powtorki to robilam tez wieczorami. W 35 tyg usg - dziecko na siatkach za male, powinna miec 2500 a miala 1900. Dostałam skierowanie na za tydzien do szpitala zeby juz lezec do porodu. Dzien po wizycie rano ktg na tyle brzydkie ze polozna telefonicznie kazala jechac sprawdzic w szpitalu. Polozyli mnie w srode, w piatek wyjeli Anie. Bo przeplywy sie jeszcze pogarszaly i dr nie chciala ryzykować przez weekend.Myślisz, że gdyby nie ktg to samo usg nie wystarczyłoby? Sytuacja zaczęła się z Anią aż tak szybko i dynamicznie pogarszać po 31 tygodniu?
reklama
Dodam ze ktg bezwzględnie juz od 34tyg kazala robic moja doktor. Wczesniej od 31 jak ten opor naczyniowy rosl to zalecila 2x w tygodniu a ze ja jeszcze pracowalam to robilam je u siebie w szpitalu na ginekologii w wolnej chwili.
Rozeznaj sie w necie moze sie zdziwisz i macie u Was takie rozwiazanie jak PREGNABIT.
Rozeznaj sie w necie moze sie zdziwisz i macie u Was takie rozwiazanie jak PREGNABIT.
Tak,dzisiejszy wynik beta 200.Tylko,poziom estradiolu spadł mi z 1600 na 190,jestem na cyklu sztucznym.Wiem,ze trudno Wam cos doradzić ale co mogę zrobić zeby podniesc ten estradiol?Dlaczego on spadł na tych samych dawkach?Sprawdzałać już poziom BHCG?
P
A teraz samodzielne macierzyństwo. Jesteś niesamowicie dzielną, odważną i waleczną osobą.
Podziwiam Ciebie za pracę do/po 30 tyg ciąży. Po Twoich problemach z utratą dziecka, preeklampsją i że teraz też miałaś różne ryzyka. Wiele osób w Polsce idzie od razu na L4, nawet jak ciąża nie jest zagrożona. Naprawdę chapeau bas.Dodam ze ktg bezwzględnie juz od 34tyg kazala robic moja doktor. Wczesniej od 31 jak ten opor naczyniowy rosl to zalecila 2x w tygodniu a ze ja jeszcze pracowalam to robilam je u siebie w szpitalu na ginekologii w wolnej chwili.
A teraz samodzielne macierzyństwo. Jesteś niesamowicie dzielną, odważną i waleczną osobą.
Melapola mam jeszcze jedno pytanie. Czy w ciąży z Anią brałaś zastrzyki z heparyny? Czy heparyna i acard mogą wpływać na lepsze przepływy w pępowinie czy nie ma to ze sobą związku?
A jeśli brałaś heparynę, to jaka to była dawka? Ja jestem na 0,4 Clexane i 150mg Acardu dziennie.
A jeśli brałaś heparynę, to jaka to była dawka? Ja jestem na 0,4 Clexane i 150mg Acardu dziennie.
Ada23 - gratulacje! 200 bety w ktorej dobie? Stezenie eatradiolu 1600 moglo byc falszywie zawyzone badajac np zbyt szybko po zazyciu. Nie stresuj sie estradiolem i nie badaj go juz, raczej progesteron.
Krokus - nie ma co podziwiac bo bylo w tym tez sporo sprytu: pracuję w szpitalu wiec mialam codzienny dostep do usg (dyzurka obok stoi aparat) wiec rano zanim zaczelam prace podgladalam czy dzidzia zyje no i ktg i ginekolodzy ktorzy mogli zawsze zajrzeć i sprawdzić a mieli ze mną krzyż pański
Dawki lekow bralam dokladnie takie same jak Ty! Tak, mają poprawić przeplywy choc glownie zapobiegac rozwojowi stanu przedrzucawkowego (Acard).
A dzięki samodzielnemu macierzyństwu nie muszę konsultowac decyzji o zapisaniu do zlobka i przedszkola - oba zapisy juz zalatwione
Krokus - nie ma co podziwiac bo bylo w tym tez sporo sprytu: pracuję w szpitalu wiec mialam codzienny dostep do usg (dyzurka obok stoi aparat) wiec rano zanim zaczelam prace podgladalam czy dzidzia zyje no i ktg i ginekolodzy ktorzy mogli zawsze zajrzeć i sprawdzić a mieli ze mną krzyż pański
Dawki lekow bralam dokladnie takie same jak Ty! Tak, mają poprawić przeplywy choc glownie zapobiegac rozwojowi stanu przedrzucawkowego (Acard).
A dzięki samodzielnemu macierzyństwu nie muszę konsultowac decyzji o zapisaniu do zlobka i przedszkola - oba zapisy juz zalatwione
Ania wyrośnie na silną osobę, jeśli będzie Ciebie naśladować. Dodatkowo jesteś bardzo pozytywnie nastawiona do świata i uczynna.Ada23 - gratulacje! 200 bety w ktorej dobie? Stezenie eatradiolu 1600 moglo byc falszywie zawyzone badajac np zbyt szybko po zazyciu. Nie stresuj sie estradiolem i nie badaj go juz, raczej progesteron.
To bardzo miłe, że tak piszesz, mnie tez duzo osob pomagalo wiec trzeba dobro puszczac dalej Ania wyrosnie na rozpuszczoną łobuziare na razie bo robi ze mna co chce…Ania wyrośnie na silną osobę, jeśli będzie Ciebie naśladować. Dodatkowo jesteś bardzo pozytywnie nastawiona do świata i uczynna.
Uffff.....dobrze że pójdzie do żłobka , może panie ją utemperują ? O ile nie będzie już za późnoTo bardzo miłe, że tak piszesz, mnie tez duzo osob pomagalo wiec trzeba dobro puszczac dalej Ania wyrosnie na rozpuszczoną łobuziare na razie bo robi ze mna co chce…
reklama
Wynik bety z 10dpt.A czy tak niski poziom estradiolu czyli te 160 na cyklu sztucznym moze powodowa jakies plamienia czy inne skutki z niedoboru?bo nie wiem.Myślalam,ze piziom estradiolu tez jest ważny i powinien byc wysoki ponieważ chyba on wpływa na rozwój zarodka?
Ada23 - gratulacje! 200 bety w ktorej dobie? Stezenie eatradiolu 1600 moglo byc falszywie zawyzone badajac np zbyt szybko po zazyciu. Nie stresuj sie estradiolem i nie badaj go juz, raczej progesteron.