reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024

reklama
A co to zmienia jeśli chodzi o to ile dni miał zarodek?
W przypadku zarodków 2-3 dniowych:
  • 1 dzień po transferze – następuje dalszy podział zarodka.
  • 2 dzień po transferze – zarodek przekształca się w blastocystę.
  • 3 dzień po transferze – blastocysta wydostaje się z otoczki.
  • 4- 6 dzień po transferze – zarodek rozpoczyna proces implantacji - zagnieżdża się w śluzówce macicy i coraz głębiej wnika w endometrium.
  • 7-10 dzień po transferze – zagnieżdżony w endometriom macicy zarodek kontynuuje rozwój, rozpoczyna się produkcja HCG (hormonu gonadotropiny kosmówkowej).
  • 11 dzień po transferze – stężenie hormonu HCG w organizmie jest na tyle duże, że wskazane jest już wykonanie testu ciążowego.
W przypadku zarodków 5-6 dniowych, transfer blastocysty:
  • 1 dzień po transferze – blastocysta wydostaje się z otoczki.
  • 2-3 dzień po transferze – zarodek rozpoczyna implantację - zagnieżdża się w śluzówce macicy i coraz głębiej wnika w endometrium.
  • 5-8 dzień po transferze – zaimplantowany zarodek dalej się rozwija w endometrium macicy i rozpoczyna się produkcja hormonu HCG.
  • 9 dzień po transferze – stężenie hormonu HCG w organizmie jest na tyle duże, że można wykonać test ciążowy.
Źródło: https://klinikabocian.pl/wiedza/artykul/In-vitro-i-rozwoj-zarodkow-po-transferze

W przypadku zarodków 2-3 dniowych:
  • 1 dzień po transferze – następuje dalszy podział zarodka.
  • 2 dzień po transferze – zarodek przekształca się w blastocystę.
  • 3 dzień po transferze – blastocysta wydostaje się z otoczki.
  • 4- 6 dzień po transferze – zarodek rozpoczyna proces implantacji - zagnieżdża się w śluzówce macicy i coraz głębiej wnika w endometrium.
  • 7-10 dzień po transferze – zagnieżdżony w endometriom macicy zarodek kontynuuje rozwój, rozpoczyna się produkcja HCG (hormonu gonadotropiny kosmówkowej).
  • 11 dzień po transferze – stężenie hormonu HCG w organizmie jest na tyle duże, że wskazane jest już wykonanie testu ciążowego.
W przypadku zarodków 5-6 dniowych, transfer blastocysty:
  • 1 dzień po transferze – blastocysta wydostaje się z otoczki.
  • 2-3 dzień po transferze – zarodek rozpoczyna implantację - zagnieżdża się w śluzówce macicy i coraz głębiej wnika w endometrium.
  • 5-8 dzień po transferze – zaimplantowany zarodek dalej się rozwija w endometrium macicy i rozpoczyna się produkcja hormonu HCG.
  • 9 dzień po transferze – stężenie hormonu HCG w organizmie jest na tyle duże, że można wykonać test ciążowy.
Źródło: https://klinikabocian.pl/wiedza/artykul/In-vitro-i-rozwoj-zarodkow-po-transferze
Dzięki to już widzialam :) nic mi nie pozostaje jak czekac
A kiedy masz iść na badanie krwi?
Mnie 5dpt już wyszedł test domowy... chociaż to nie reguła.
Brałaś NoSpę po transferze? Bóle brzucha mogą się zdarzyć.
Dopiero w piątek 12.07. Idzie zwariowac,ale jeśli dostanę miesiączkę to już będę wiedziała co wyjdzie w badaniu krwi.
Już w 5dpt wyszedl Ci test? To pieknie:)
Nie brałam nospy po transferze.

Dzięki to już widzialam :) nic mi nie pozostaje jak czekac

Dopiero w piątek 12.07. Idzie zwariowac,ale jeśli dostanę miesiączkę to już będę wiedziała co wyjdzie w badaniu krwi.
Już w 5dpt wyszedl Ci test? To pieknie:)
Nie brałam nospy po transferze.
Jeśli bierzesz sztuczny progesteron to mała szansa, że okres przyjdzie przed odstawieniem.

Nie nastawiaj się tak negatywnie :)
Jeśli dzisiaj masz 6dpt i aż tyle nerwów Cię to wszystko kosztuje to możesz wcześniej skoczyć na betę.
Ja robiłam badanie 8dpt i beta wyszła ponad 100.

Jeśli bierzesz sztuczny progesteron to mała szansa, że okres przyjdzie przed odstawieniem.

Nie nastawiaj się tak negatywnie :)
Jeśli dzisiaj masz 6dpt i aż tyle nerwów Cię to wszystko kosztuje to możesz wcześniej skoczyć na betę.
Ja robiłam badanie 8dpt i beta wyszła ponad 100.
Biorę utrogestan 200mg.

Kurde trochę się boję że znowu nic z tego :(

A Ty z ilu dni mialas zarodek? Na cyklu naturalnym czy sztucznym?
U nas transferuje się tylko blastki, obie transferowane były pięciodniowe.
Pierwszy transfer był świeży, drugi, mrożony, na sztucznym cyklu.
Mam jeszcze zamrożony 5-dniowy i 6-dniowy, ale już nie skorzystamy...

Biorę utrogestan 200mg.

Kurde trochę się boję że znowu nic z tego :(
Też popieram pomysł, żebyś poszła wcześniej na betę.
Oczywiście jesteśmy tu po to, by się wspierać, ale myślę, że nie ma to sensu, żebyś do 12/07 się zadręczała, bo my tu już niewiele pomożemy...

reklama
U nas transferuje się tylko blastki, obie transferowane były pięciodniowe.
Pierwszy transfer był świeży, drugi, mrożony, na sztucznym cyklu.
Mam jeszcze zamrożony 5-dniowy i 6-dniowy, ale już nie skorzystamy...
Ja mam pierwszy mrozony na naturalnym cyklu. Niestety nie mogłam podjeść do świeżego, bo wyszła mi zla cytologia i musialam mieć zabieg...

A mozna inaczej transferować jak nie tylko blastki?

Do góry