Nie ma reguły. Większość wad to wady spontaniczne niezależne od wieku. Ja w wieku 32 lat miałam dziecko z trisomia, obecnie w wieku 37 lat - zdrowy chłopak. Co więcej , po otrzymaniu wyniku nifty pro miałam konsultacje z genetyk. Spytała czemu wykonałam to badanie. Powiedziałam, że że względu na wiek bo już starsza jestem a wtedy wieksze ryzyko wad. Genetyk na to ku mojemu zaskoczeniu odpowiedziała, że w obecnych czasach wiek nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Ma ogrom młodych pacjentek w ciąży z chorymi dziećmi ..wcale nie mniej niż starszych więc ta granica się zaciera. Środowisko, stres, coraz gorsze parametry nasienia . To wszystko ma wpływ - nie sam wiek.Jesteś super silna laska!
Też liczę na to badanie, ale jeśli dowiem się o wadzie genetycznej wynikajacej z mojego wieku (tak sugeruje lekarz) to trudno mi będzie zachować wiarę, że wśród pozostałych jest jakiś zdrowy. Ale pozostaje mi jedynie się o tym przekonać metodą prób i błędów.
Tak ku pokrzepieniu serc napisze, że mam znajomą która w wieku 43 lat podeszła do ivf ... Miała 2 zarodki które podano, został jeden i na z niego zdrowego chłopca. Rodziła w wieku 44 lat Także głowa do góry
Ostatnia edycja: