reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona grudniowych dzieciakow

reklama
Noah ♡ a Aurorę brałam pod uwagę w poprzedniej ciąży ale Liliana zwyciężyła ;)
MyDream skąd Twoim rodzicom takie imiona na myśl przyszły? Viki przez V jeszcze ujdzie ale "c" i Pati zangielszczone to nie dziwię się, że rówieśników to przerosło :p
Moja córka jest Olivia Victoria, imiona dostala jak jeszcze popularne byly Julie, a o Oliwiach malo bylo slychac, potem byl nagle wysyp, przynajmniej w naszych rejonach. A Olivia Victoria bo mi sie tak podobalo, a co [emoji12] ja cale zycie zalowalam ze mam Izabela a nie Izabella, wiec niech Olivka sie przynajmniej cieszy w przyszlosci [emoji4]
Aleksandra tez miala byc Alexandra, ale sie w urzedzie babsko nie zgodzilo..

A jak chcecie damskie zadkie imie to co powiecie o Teresce? Mi sie to imie podoba, ale los chcial ze u mnie w rodzinie moja babcia Teresa, moja mama Teresa, i najblizsza ciocia Teresa.. Wiec juz za duzo Teresek haha [emoji6] ale np moj tata zawsze ladnie mowi do mojej mamy, np Tenia, Terenia, itd [emoji4] ogolnie ladne imie

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Zgadza się. Dlatego dla mnie też ważne, żeby imię miało prostą pisownię, bez udziwnień, a poza tym, żeby się nie kojarzyło nieodpowiednio. Np. D powiedział stanowcze nie na moją Aurorę, bo stwierdził, że ją będą krążownik przezywać. Może i coś w tym racji jest, tylko które z pokolenia dzisiejszych dzieci słyszało o krążowniku Aurora. Podoba mi się też imię Regina, ale już chyba wszystkim kojarzy się z papierem toaletowym.
Dokladnie, ja w szkole mialam kolezanke Regine, i faktycznie mowili o niej "papier toaletowy"..

Moja córka jest Olivia Victoria, imiona dostala jak jeszcze popularne byly Julie, a o Oliwiach malo bylo slychac, potem byl nagle wysyp, przynajmniej w naszych rejonach. A Olivia Victoria bo mi sie tak podobalo, a co [emoji12] ja cale zycie zalowalam ze mam Izabela a nie Izabella, wiec niech Olivka sie przynajmniej cieszy w przyszlosci [emoji4]
Aleksandra tez miala byc Alexandra, ale sie w urzedzie babsko nie zgodzilo..

A jak chcecie damskie zadkie imie to co powiecie o Teresce? Mi sie to imie podoba, ale los chcial ze u mnie w rodzinie moja babcia Teresa, moja mama Teresa, i najblizsza ciocia Teresa.. Wiec juz za duzo Teresek haha [emoji6] ale np moj tata zawsze ladnie mowi do mojej mamy, np Tenia, Terenia, itd [emoji4] ogolnie ladne imie

Mnie przed nadaniem imion pisanych inaczej niż standardowo w Polsce powstrzymało by to,że na każdym kroku podając imię córka musiałaby podkreślać Olivia przez V, Alexandra przez X... mój narzeczony ma trudne nazwisko i wiem jakie to jest irytujące jak za każdym razem musi literowac. .. a ja jestem zwykła sylwia i nikt nigdy nie zastanawia się jak to napisać :) i dlatego ja chcę właśnie zwykła Hanke czy temu podobne imie:) ale swoją drogą Oliwia piękne imię niezależnie od pisowni :) :) :)

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Mnie przed nadaniem imion pisanych inaczej niż standardowo w Polsce powstrzymało by to,że na każdym kroku podając imię córka musiałaby podkreślać Olivia przez V, Alexandra przez X... mój narzeczony ma trudne nazwisko i wiem jakie to jest irytujące jak za każdym razem musi literowac. .. a ja jestem zwykła sylwia i nikt nigdy nie zastanawia się jak to napisać :) i dlatego ja chcę właśnie zwykła Hanke czy temu podobne imie:) ale swoją drogą Oliwia piękne imię niezależnie od pisowni :) :) :)

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja panienskie tez mialam takie ze musialam zawsze literowac, ale nie przeszkadzalo mi to [emoji6]

Iza cześć Tereska tak mi się kojarzy, mój maż ma ciocię na którą mówią Renia, pierw myslałam że od Renaty a tu Teresa.

Moje panieńskie zawsze musiałam literować a teraz po mężu wcale się nie polepszyło, dobrze ze noszę jedno :D

Moje imię kiedyś przeze mnie nielubiane teraz bardzo lubię. Nie dają juz na imię Ewelina, ciekawe na którym miejscu w rankingu :p

Moje imie w rankingu, za 2015 rok, jest na 47 miejscu i az 15 dziewczynek bylo wtedy o tym imieniu. Ciekawe ile bylo w 1990 jak sie urodzilam. Moj maz mial byc Izabela jakby byl dziewczynkom haha [emoji3]

Mąż ma takie nazwisko, że trzeba zawsze podkreślać czy przez ę czy przez ą. I nawet kiedyś w jednym urzędzie jakiś wujek dziadek ktoś tam źle podał i od tej pory cała gałąź rodziny jest inaczej pisana;) I choćby przez te problemy z pisownią nazwiska nie chciałabym żadnego imienia które jest problematyczne w pisowni.

reklama
Hej, czytam czytam i myślę... że otrzymujemy tę szansę nadania imienia dziecku raz, dwa albo trzy razy w życiu (zależy jak się kto postara ;) i myślę, że nie powinniśmy aż tak bardzo kierować sie tym co "społeczność" powie, czy dzieci wyśmieją (ktorych to rodzice w domu, po usłyszeniu takiegoż imienia, najpierw wyśmieją a potem wymyślą odpowiednie przezwisko, co potem dzieci do szkoły przyniosą. Żal mi tych dzieci).
Myślę, że to nasz wybór i tylko nasz, to my powinniśmy zadbać o to, by imię dla nas było ładne, bo całe życie będziemy go używać...
Ja na rankingi nie patrzę. NIe interesują mnie statystyki, nie podążam też śladem celebrytów. Szukam imienia które jest piękne dla mnie /i męża/. Sama mam na lata 70 oryginalne imię, nigdy mi to nie przeszkadzało, że dzieci czasem nie były w stanie zapamiętać... Jedni pochwalą inni wyśmieją. Tak będzie zawsze :)

Pozdrowionka i miłego dnia!

Do góry