reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla styczniowych maluszków!!

reklama
:-D:-D:-D

Karoli, ja też mam dwa imiona i w szkole używałam tylko jednego, tylko to było prawie 15 lat temu:shocked2::-p Ale koś tu kiedyś pisał na forum, że coś się pozmieniało od tego czasu i nie tylko używa się drugiego imienia w dokumentach oficjalnych :sorry2: Czy może ja coś sobie pokręciłam?:sorry2: Bo jak tylko w oficjalnych, to ten Cezar może zostać:-D
Koleżanki nauczycielki, jak to teraz jest? prosze do odpowiedzi:-p

Andzia mam nadzieje, ze cos pokrecilas. Bo ja zgodzilam sie, ze drugie bedzie Antonino, bo pierwsze to jeszcze niewiadoma, ale cos czuje, ze bedzie ten moj Matteo:-) A co do drugiego imienia to caly czas zyje z przeswiadczeniem, ze nikt nie bedzie tak do mojego synka mowl ;-):cool2:. To imie to dla mojego swietego spokoju i mam nadzieje, ze bedzie tylko pojawialo sie tylko w dokumentach;-)

w dzienniku na liście jest tylko pierwsze imię, a w dalszych papierach to drugie, no ale dziewczyny przecież wszędzie używa się pierwszego imienia:-D

a u mnie sajgon, na razie jest Oliwier, ale mój m sie znowu waha i ja chyba zwariuje teraz ubzdurał sobie, że ma mieć imię po tatusiu czyli Paweł, hehe bo to już sprawdzone, z nazwiskiem ładnie sie komponuje itd i on chce juniora:sorry2: zwariować można, i co będę wołać Paweł wynieś śmieci, i żaden tyłka nie ruszy myśląc, że to nie do niego:sorry2::-D

Wiesz andzia, ze podsunelas mi niezly pomysl.
Teraz tak sobie powtarzam, i Giuliano Antonino lepiej brzmi niz Matteo Antonino.
Wyczaje jakis momencik odpowiedni i moze zaproponuje to imie.
Tylko, ze ja kiedys zanim poznalam sie z mim G. zaromansowalam z niejakim Giuliano i moj malzonek niestety o tym wie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

w dzienniku na liście jest tylko pierwsze imię, a w dalszych papierach to drugie, no ale dziewczyny przecież wszędzie używa się pierwszego imienia:-D

a u mnie sajgon, na razie jest Oliwier, ale mój m sie znowu waha i ja chyba zwariuje teraz ubzdurał sobie, że ma mieć imię po tatusiu czyli Paweł, hehe bo to już sprawdzone, z nazwiskiem ładnie sie komponuje itd i on chce juniora:sorry2: zwariować można, i co będę wołać Paweł wynieś śmieci, i żaden tyłka nie ruszy myśląc, że to nie do niego:sorry2::-D

1,Dorciaa, to kamień z serca:-D. W takim razie nie będe się upierać co do drugiego imienia:-D

2,:-D:-D:-D chytry pomysł :-D:-D:-D zawsze można zwalić na drugiego:-D:-D:-D

Wiesz andzia, ze podsunelas mi niezly pomysl.
Teraz tak sobie powtarzam, i Giuliano Antonino lepiej brzmi niz Matteo Antonino.
Wyczaje jakis momencik odpowiedni i moze zaproponuje to imie.
Tylko, ze ja kiedys zanim poznalam sie z mim G. zaromansowalam z niejakim Giuliano i moj malzonek niestety o tym wie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

No to czeka cię cięzka przeprawa:-p Ale włoska wersja tego imienia to mi strasznie wpadła w ucho, no cóż ewentualnie będe do małego po włosku mówić:-p:-p:-p:-D:-D:-D a ty może odwrotnie- zacznij od polskiej wersji:-p

No niestety, wg mnie Dorciaa nie ma racji. W dzienniku również wpisuje się dwa imiona - jesli u was jest jedno to niedopatrzenie dyrekcji. (przepisy mówią o nazwisku i imionach) Tak samo na świadectwie, w arkuszu ocen, wszędzie. W dowodzie osobistym - to drugie imie więc wszędzie funkcjonuje i trzeba podawać.
Często w szkole to drugie jest wymieniane i zdarza się, ze uczniowie mówią do siebie używając dwóch czy drugiego. Przy obecnie modnej naszej klasie tez uczniowie wpisują sobie dwa.

Kaja tak ale w tej ruchomej zakładce dziennika jest tylko pierwsze imie nie ov\ba, oba są dalej w danych z adresami itd, na świadectwie owsszem i w innych papierach, ale nie na tej zakładce ogólnowidocznej dla uczniów

Kaja tak ale w tej ruchomej zakładce dziennika jest tylko pierwsze imie nie ov\ba, oba są dalej w danych z adresami itd, na świadectwie owsszem i w innych papierach, ale nie na tej zakładce ogólnowidocznej dla uczniów

Na tej zakładce też powinny być dwa ;-) Dziennik lekcyjny to dokument przeprowadzenia lekcji i jest traktowany oficjalnie. Jest rozporządzenie MEN dotyczące prowadzenia dziennika.
Może ktoś dla wygody nie wpisuje lub zapomni lub imiona są tak długie, że się nie da. Lub w szkole są takie ustalenia - ale to do czasu kontroli.
Myślę, że to sprawa drugorzędna - ale ważne, że nadając dziecku dwa imiona nie można liczyć na to, ze to drugie będzie niezauważone.

reklama
no to u nas w każdej klasie jest tylko pierwsze,a kontrole były w tym roku, dzienniki były pod ostrzałem i przeżyły:blink:

Do góry