reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla styczniowych maluszków!!

To my jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji, że najpierw mamy brytyjski akt urodzenia i w Polsce muszą zarejestrować dziecko tak samo jak jest w brytyjskim akcie, więc będzie Jessica, a nie Dżessika (tak to już w ogóle w życiu bym dziecka nie nazwała:-p).

Oj powiem że dużo mi się imion podoba które się pisze nie w stylu polskim tak jak u ciebie Jessica:tak:bo czasami naprawde te imiona na polskich znakach nie za bardzo ładne w pisowni:tak:

reklama
Mój starszy syn zaczyna się upierać żeby mały miał na imię Aleks, ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest w Polsce takie imię, wszędzie piszą że to zdrobnienie od Aleksandra a ja Aleksandra nie chcę, bo będą mówić Olek, mi i M podoba się Łukasz, ale młody marzy o tym by nazwać brata.
Ja jestem starszą siostą i rodzice chcieli Edyta, a ja uparłam się na Agnieszkę i moja siostra jest mi wdzięczna, więc już nie wiem co zrobić.

Mój starszy syn zaczyna się upierać żeby mały miał na imię Aleks, ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest w Polsce takie imię, wszędzie piszą że to zdrobnienie od Aleksandra a ja Aleksandra nie chcę, bo będą mówić Olek, mi i M podoba się Łukasz, ale młody marzy o tym by nazwać brata.
Ja jestem starszą siostą i rodzice chcieli Edyta, a ja uparłam się na Agnieszkę i moja siostra jest mi wdzięczna, więc już nie wiem co zrobić.
Mi się bardzo imię Aleks podoba, tylko mój M nie mógl tego strawić, na szczęście jest córcia i imię wybrane od dawien dawna. A notabene u mnie też wybierała starsza siostra imię, miałam być Joanna, bo tak się mamie ubzdurało, a ona chciała Agnieszkę i tak zostało i zawsze swoje imię lubiłam, także cieszę się, że rodzice pozwolili jej wybrać, bo za tym drugim, co chciała mama to tak nie przepadam :-D (siostra jak sie urodziłam miała 14 lat).

Ostatnio edytowane przez moderatora:
agagsm - masz wybrane śliczne imię dla córeczki ;-)
Ja czekam do połówkowego 17 czy się potwierdzi, że będzie synuś - jeśli tak to musze naprawdę porządnie zacząć się decydować - narazie mam dużo myśli ale ostatecznej decyzji nie podjęłam - i nie wiem czy będę umiała ją podjąc :szok::-)

Mi się bardzo imię Aleks podoba, tylko mój M nie mógl tego strawić, na szczęście jest córcia i imię wybrane od dawien dawna. A notabene u mnie też wybierała starsza siostra imię, miałam być Joanna, bo tak się mamie ubzdurało, a ona chciała Agnieszkę i tak zostało i zawsze swoje imię lubiłam, także cieszę się, że rodzice pozwolili jej wybrać, bo za tym drugim, co chciała mama to tak nie przepadam :-D (miała wtedy 14 lat).

Ja jestem Joanna i też nie bardzo mi się podoba, ale dziękuje mojej babci bo miałam być Katarzyną a babcia uparła się na Joannę, bo stwierdziła że będzie gruba Kaśka, więc jestem Joanna Katarzyna, a za Katarzyną jeszcze bardziej nie przepadam. Ja jak wybierałam imię dla siostry miałam 6 lat i w przedszkolu było dużo Agnieszek dlatego mi się podobało.

agagsm - masz wybrane śliczne imię dla córeczki ;-)
Ja czekam do połówkowego 17 czy się potwierdzi, że będzie synuś - jeśli tak to musze naprawdę porządnie zacząć się decydować - narazie mam dużo myśli ale ostatecznej decyzji nie podjęłam - i nie wiem czy będę umiała ją podjąc :szok::-)
Kaja - dziękuję:-):-)
Mam nadzieję, że córci tez się będzie podobało:-D

Patrysiu Viloetta funkcjonuje jako imię także przez V, więc nie powinni miec problemów - tym bardziej w wawie:-) Jest Violetta Villas, Violetta Arlak itp. to sa jakies tam bardziej znane postacie i mają przez V imię pisane, nie przez W, ale pewnie i funkcjonuje Wioletta normalnie pisane.

hmm tak tylko niesmialo wtrace;-)Violetta Villas to pseudonim artystyczny Czeslawy Cieslak;-)

Ja tez się nie znam czy można czy nie - po prostu pisząc różne artykuły spotkałam się w mediach z imieniem Violetta przez V więc chyba jest dopuszczalne. No a z Victorią to rzeczywiście nie wiem - chyba tylko przez W?!
Natomiast z tymi urzędami może nie ma róznicy czy wawa czy trójmiasto, ale czy np. jakaś mniejsza miejscowość to już niestety jest różnica - co by tu nie mówić dużo zależy od ludzi i tego z iloma petentami i problemami się stykają-w jednym urzedzie możesz mieć problem, a w innym żadnego:tak:

Jezeli jest watpliwosc co do imienia to USC opiera sie na opinii Polskiej Rady Jezykowej.a oni tam sa niewzruszeni i nieublagani.Mozna sobie na ich stronie sprawdzic ich opinie na temat imion....

To my jesteśmy w o tyle lepszej sytuacji, że najpierw mamy brytyjski akt urodzenia i w Polsce muszą zarejestrować dziecko tak samo jak jest w brytyjskim akcie, więc będzie Jessica, a nie Dżessika (tak to już w ogóle w życiu bym dziecka nie nazwała:-p).

My bedziemy miec niemiecki akt urodzenia.
Mamy watpliwosc czy bedzie Aleks czy Alex.Wiem na pewno ,ze gdyby syn urodzil sie w Polsce musialby byc Aleks...Niby nic ale musimy sie zdecydowac na jakas pisownie...

reklama
Do góry