reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla styczniowych maluszków!!

Mój starszy syn zaczyna się upierać żeby mały miał na imię Aleks, ale nie mogę nigdzie znaleźć czy jest w Polsce takie imię, wszędzie piszą że to zdrobnienie od Aleksandra a ja Aleksandra nie chcę, bo będą mówić Olek, mi i M podoba się Łukasz, ale młody marzy o tym by nazwać brata.
Ja jestem starszą siostą i rodzice chcieli Edyta, a ja uparłam się na Agnieszkę i moja siostra jest mi wdzięczna, więc już nie wiem co zrobić.

no właśnie sama się zastanawiałam czy Aleks to nie jest zdrobnienie od Aleksandra ale M mówił ze chyba nie bo Aleksander ma zdrobnienie Olek a Aleks to Aleks i nawet M mówił że właśnie to imie pisze się Alex i teraz pytanie czy to właśnie jest zagraniczne imie i dlatego wydaje się nie którym że pisze się Aleks i że to zdrobnienie jest od Aleksandra no ale ja tylko tak gdybam i M jedynie mi tak tu oznajmił:tak:no i tez spotkałam się że jedna kobitka tu z forum ma synka Alexa i powiem ze jest z Polski tak więc trzeba by było się dokładnie popytac;-)

reklama
Ostatnia edycja:
Jezeli jest watpliwosc co do imienia to USC opiera sie na opinii Polskiej Rady Jezykowej.a oni tam sa niewzruszeni i nieublagani.Mozna sobie na ich stronie sprawdzic ich opinie na temat imion....
Agbar ja i tak pozostaję przy swoim zdaniu - mam w swojej pracy zawodowej do czynienia nie raz i nie dwa z urzędami i jak się zna panią Krysię w urzędzie to uwierz problemu z niczym nie ma, choćby sie wydawało, że będzie - a jak się nie zna nikogo, to wtedy czlowieku możesz sobie dopiero szukać opinii Rad i innych rzeczy i nic nie wskórasz, choćbyś na głowie stanęła - bardzo wiele zależy od tego kogo na swojej drodze spotkasz. No i dla dziennikarza nie ma slowa, że coś jest niemożliwe czy, że czegoś nie da rady zrobić:tak:I czy mi uwierzysz czy nie, to nie jest takie wszystko w tych polskich urzędach jak być powinno i jakbys chciała, żeby było:tak: Nie mówię tu o jakis imionach z kosmosu ale o takich funkcjonujących w społeczeństwie w Polsce, jeśli tylko kogoś gdzieś tak zarejestrowali to masz podstawę, by ubiegać się o u jest równość wobec prawa, przynajmniej w teorii :rofl2: Ja na szczęście ze swoim imieniem dla córci z nikim walczyć nie będe musiała, bo wątpliwości co do pisowni żadnej nie ma!:-D

agbar - moja siostra mieszkająca w Niemczech ma imiona brzmiące również identycznie w Polsce ale pisownia niemiecka. Myślę więc, że u Ciebie będzie Alex ;-)
Violetta - natomiast chyba fukcjonuje spokojnie, mam koleżanką w moim wieku z taką pisownią imienia

a ja miałam szefową, która miała na pierwsze Maria, a na drugie Violetta, ale nie podobało jej się Marysia i kazała na siebie mówić Violetta :tak:
ja bym wolała Marysia:happy:

Ja wczoraj przewertowałam chyba wszystkie męskie imiona i jak narazie to jestem chyba przy: Kamil, Hubert, Kuba. Ale też coś nie jestem do końca przekonana. Z dziewczynką to jest łatwiej. A tu chłopak.:-p:-D
Miałam to napisać na atku z imionami, ale mi się coś pokręciło:-p

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry