reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

The Hague ale nie tlumacz mi rzeczy, ktore sama zle doczytalas , zapewne z pospiechu :) ja wiem co sie gdzie robi i kiedy. Karola Cie zreszta poprawila wskazujac o czym pisalam, nie wiem po co ten ping pong ?

Milka wybacz, przeoczylam, volledig znaczy calkowite :) mysle, ze nawet jak zadzwonisz do ubezpieczalni, to nie beda robili laski z jezykiem angielskim. Ja wczesniej wszystko tez zalatwialam w jezyku angielskim, kiedy mi holenderskiego brakowalo i problemy mialam tylko wylacznie w urzedzie skarbowym, tam z uporem maniaka nie chciano ze mna rozmawiac po angielsku. laryngolog to potocznie kno arts czyli keel-neus-oor arts , ale kombinuja, co ? :D

Ostatnia edycja:
reklama
no bo to w dalszym ciagu nie jest usg genetyczne tylko aminopunkcja, wiec nie wprowadzaj ludzi w blad ze usg genetyczne trzeba robic w jakims specjalnym miejscu:nerd:

The Hague , kazdy zalapal tylko nie ty. :nerd:

Dla Ciebie raz jeszcze przytocze moj stary post, zebys mnie nie oczerniala, ze wprowadzam ludzi w blad. Poki co to sama sie zapedzilas w blad, bo nie doczytalas dokladnie co napisalam.

CYTUJE :

Tylko mnie zastanawia , czemu tam sie robi genetyczne od 11 to 17 tygodnia ? Bo chyba nie chodzi o vruchtwaterpunktie , bo to trzeba robic w szpitalu pod odpowiednimi srodkami ostroznosci....

Nana moze ty wiesz dlaczego np. w NL robia te badanie pomiedzy 11-12 tygodniem ciazy (ja sie zglosilam w 13 tyg i juz bylo za pozno) a w tym linku od Ciebie jest napisane , ze do 14 tygodnia?

A w tej polskiej klinice pisza, ze do 17-tego tyg ?

Ciekawe to...

Ayni ja akurat wiem wiecej o usg genetycznym, bo je mialam, a Ty sobie mozesz o tym tylko na internecie poszukac, takze nie mow mi co zalapuje a co nie haha.

I chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem, bo tam jak krowie na rowie napisali, ze usg genetyczne, a ty pytasz o aminopunkcje :sorry2:

Wiesz co w tym artykule jest napisane ze a moze lepiej to wkeje

W okresie kilkunastu ostatnich lat nastąpił dynamiczny rozwój ultrasonografii. Wraz z pojawianiem się kolejnych, coraz doskonalszych generacji aparatów, zwiększyła się również możliwość wczesnego, wewnątrzmacicznego wykrywania wad płodu. Ponieważ część z nich ma podłoże genetyczne, w mowie potocznej pojawiło się pojęcie "usg genetycznego" będące pewnym skrótem myślowym. Jednocześnie wraz z rozwojem ultrasonografii, pojawiły się biochemiczne metody oceny ryzyka wystąpienia niektórych wad płodu. W chwili obecnej, w celu zwiększenia dokładności diagnostyki łączy się obie metody (test podwójny – Test PAPP-A).

w innym artykule napisane jest
Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 21 tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.

Mi sie wydaje ze poprostu te badania to usg nosi miano genetycznego a wykonuje sie je nie tylko miedzy 11 a 12 tyg ciazy.Tylko ze do 12 tyg okresla sie takie cech plodu ktorych nie widac jzu u wiekszej dzidzi.Ja pamietam ze bylam w 13 tyg jak bylam w pl i lekarka powiedzial ze moze byc juz zapozno na sprawdzenie np .przeziernosci karkowej ale sprobowala i mogla to jeszce sprawdzic .to usg w 20 tyg tez jest genetyczne ale sprawdza sie co innego.

W tm artkule masz opisane co kiedy sie bada

http://www.gynae.pl/index.php?id=usg_genetyczne

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry