reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

The Hague ale nie tlumacz mi rzeczy, ktore sama zle doczytalas , zapewne z pospiechu :) ja wiem co sie gdzie robi i kiedy. Karola Cie zreszta poprawila wskazujac o czym pisalam, nie wiem po co ten ping pong ?

Milka wybacz, przeoczylam, volledig znaczy calkowite :) mysle, ze nawet jak zadzwonisz do ubezpieczalni, to nie beda robili laski z jezykiem angielskim. Ja wczesniej wszystko tez zalatwialam w jezyku angielskim, kiedy mi holenderskiego brakowalo i problemy mialam tylko wylacznie w urzedzie skarbowym, tam z uporem maniaka nie chciano ze mna rozmawiac po angielsku. laryngolog to potocznie kno arts czyli keel-neus-oor arts , ale kombinuja, co ? :D

Ostatnia edycja:
reklama
no bo to w dalszym ciagu nie jest usg genetyczne tylko aminopunkcja, wiec nie wprowadzaj ludzi w blad ze usg genetyczne trzeba robic w jakims specjalnym miejscu:nerd:

The Hague , kazdy zalapal tylko nie ty. :nerd:

Dla Ciebie raz jeszcze przytocze moj stary post, zebys mnie nie oczerniala, ze wprowadzam ludzi w blad. Poki co to sama sie zapedzilas w blad, bo nie doczytalas dokladnie co napisalam.

CYTUJE :

Tylko mnie zastanawia , czemu tam sie robi genetyczne od 11 to 17 tygodnia ? Bo chyba nie chodzi o vruchtwaterpunktie , bo to trzeba robic w szpitalu pod odpowiednimi srodkami ostroznosci....

Nana moze ty wiesz dlaczego np. w NL robia te badanie pomiedzy 11-12 tygodniem ciazy (ja sie zglosilam w 13 tyg i juz bylo za pozno) a w tym linku od Ciebie jest napisane , ze do 14 tygodnia?

A w tej polskiej klinice pisza, ze do 17-tego tyg ?

Ciekawe to...

Ayni ja akurat wiem wiecej o usg genetycznym, bo je mialam, a Ty sobie mozesz o tym tylko na internecie poszukac, takze nie mow mi co zalapuje a co nie haha.

I chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem, bo tam jak krowie na rowie napisali, ze usg genetyczne, a ty pytasz o aminopunkcje :sorry2:

Wiesz co w tym artykule jest napisane ze a moze lepiej to wkeje

W okresie kilkunastu ostatnich lat nastąpił dynamiczny rozwój ultrasonografii. Wraz z pojawianiem się kolejnych, coraz doskonalszych generacji aparatów, zwiększyła się również możliwość wczesnego, wewnątrzmacicznego wykrywania wad płodu. Ponieważ część z nich ma podłoże genetyczne, w mowie potocznej pojawiło się pojęcie "usg genetycznego" będące pewnym skrótem myślowym. Jednocześnie wraz z rozwojem ultrasonografii, pojawiły się biochemiczne metody oceny ryzyka wystąpienia niektórych wad płodu. W chwili obecnej, w celu zwiększenia dokładności diagnostyki łączy się obie metody (test podwójny – Test PAPP-A).

w innym artykule napisane jest
Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 21 tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.

Mi sie wydaje ze poprostu te badania to usg nosi miano genetycznego a wykonuje sie je nie tylko miedzy 11 a 12 tyg ciazy.Tylko ze do 12 tyg okresla sie takie cech plodu ktorych nie widac jzu u wiekszej dzidzi.Ja pamietam ze bylam w 13 tyg jak bylam w pl i lekarka powiedzial ze moze byc juz zapozno na sprawdzenie np .przeziernosci karkowej ale sprobowala i mogla to jeszce sprawdzic .to usg w 20 tyg tez jest genetyczne ale sprawdza sie co innego.

W tm artkule masz opisane co kiedy sie bada

http://www.gynae.pl/index.php?id=usg_genetyczne

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry