reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Co to jest eigen risico to ja wiem, tylko ciekawilo mnie dlaczego m nie kaza go teraz placic. Z tego co rozumiem to nie wszystko obejmuje. I o to mi chodzilo. Do tej pory myslalam, ze niewazne gdzie pojde do lekarza i tak bede musiala placic pierwsze 220 euro.

Moj B musial zaplacic za dentyste chociaz ma wykupione rozszerzone ubezp. wlasnie na tego lekarza. Tak sie zastanawiam, czy bedzie mysial placic za nastawienie przegrody nosowej. Mial kiedys zlamany nos i od tej pory zbiera mu sie ropa w zatokach. Straszne to jest. Pewnie bede musiala tam zadzwonic i sie spytac, tylko czy mnie zrozumieja?:-)

Ja czasami boje sie isc do lekarza bo nie do konca wiem za co bede musiala placic:-)
Co znaczy "
volledig"?

Ostatnia edycja:
reklama
No niewiem wlasnie Madziula. Moze my cos pokrecilismy. Zaplacilismy na miejscu i moze trzeba bylo cos wyslac do ubezpieczalni. Niewiem, to bylo jakis czas temu. Dla mnie to jakas czarna magia bo ja tak naprawde to dopiero jak zaszlam w ciaze wybralam sobie huisartsa a jestesmy w holandii juz ponad 5,5 roku. Ja naleze do tych ludzi co raczej unikaja lekarzy.
Jak sie pisze po holendersku laryngolog? moze cos znajde

Milka, aaaaaaaa juz wiem, zalezy co mial robione, kanałowe pokrywa tylko 80% wiec 20 % trzeba samemu zapłacić... zwykle plomby sa 100% ale juz jakies kombinacje nie wszystko placa 100% , musisz zawsze patrzec wlasnie do spisu z waszego pakietu co i ile jest pokrywane..... z tym ze dentysta to nie eigen risico. to odrębna sprawa.

Mial wyrywanego zeba:tak: Dziwne to wszystko jest. Bede musiala troche poczytac i potlumaczyc sobie. Przeraza mnie to bo czasami cos niby pokrywaja, a jak sie okaze, ze jednak musieli cos dodatkowo zrobic to kaza placic. Czasami jestem sama na siebie zla, ze nie znam jezyka.:crazy: Tyle czsu tu jestem i ciagle gadam po angielsku. Holenderski podstawowy bardzo:-)

W kazdej ubezpieczalni tak jest czy masz na mysli Agis?

Witam.
Melduję że już wróciłam, dziś dotarłam z Tymkiem do Amsterdamu(samolot godzinę opoźniony!). Tymek u babci sprawował się świetnie, nie płakal nawet!a dziś jak wróciliśmy do mieszkania to był taki podniecony zabawkami, których dawno nie widział że spać nie chciał iść i jak dopiero przy obiadku zasnął-zjadł kilka łyżeczek zupki i w krzesełku do karmienia mu sę kimneło!:-D
Japonia cudowna a ludzie jeszcze cudowniejsi,aż szkoda było mi wracac do tej egoistycznej europy.W Japoni w Tokio(największe miasto świata) dzieci 6 letnie same ze szkoły wracają metrem:tak:...tak jest tam bezpiecznie!!!!

Karola gratuluję porodu i małej Milenki!!!
Chyba nikt więcej nie urodził?

Milka na stronie Agisa, ktora Ci podalam jest napisane za co zaplacisz a za co nie itd, chyba nie doczytalas mojego posta.

Ania witaj spowrotem, powiedz jeszcze jakie jedzonko, co dobrego jadlas no i jesli masz ochote prosze podziel sie zdjeciami.

Jako że uwielbiam sushi to codziennie na obiadek lub kolację był zestaw-to jedyna rzecz tańsza niz w europie;)))i naprawdę świeżutkie i bezkonkurencyjne.(jedno jadłam z mózgiem kraba:szok:).oprócz tego zupki z makaronem i owocami morza, rybki i owoce morza na różne sposoby, raz wołowinę.Czasami jadłam też rzeczy, które do tej pory nie wiem czym były-podejrzewam ze jakies glony, wodorosty i serek tofu-ale nie wiem z czym...:-D.
Zachwyciły mnie lody o smaku zielonej herbaty i desery o tymże smaku(musy,pianki itp), snacki z wasabi i moje ukochane umeschu(które jest likierem a nie winem jak dotąd myslałam).
A co do bezpieczenstwa to zgubił naam się czjniczek żeliwny za około 100 euro(mąż w metrze zostawil) i powiem Wam że krążył woków centrum Tokio przez godzinę(jedna z lini metra jadąca w kółko).Pan na stacji powiedział nam że za godzinę ten sam pociąg będzie na tej stacji i że ta paczka będzie nadal tam leżec i żebyśmy poszli a zblizały się godziny szczytu!!Pod ławkami czajniczka nie było widać bo tyle ludzi ale ktoś wystawił na brzeg i znaleźliśmy:-D
Jakies fotki wstawię jak zgram i znajdę czas bo juz w niedzielę goście zjeżdżają!

reklama
Ayni, no vruchtwaterpunctie iusg genetyczne to jak narazie dwie inne rzeczy, bo kazda wykonuje sie w innym miejscu i w innych tygodniach ciazy. wiec napewno usg genetycznego nie trzeba robic w jakichs specjalnych warunkach, tylko mozna w byle jakiej przychodni, ktora robi kazde inne usg.

Do góry