reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
Ja zawsze pamiętam o pierwszym poniedziałku miesiąca, że o 12 będzie mi wyć. Tak samo, jak w piątki słyszę śpiew z meczetu na pół dzielnicy i zawsze się zastanawiam, czemu tylko w piątki a nie codziennie :confused:
Gdzieś czytałam, że przed porodem waga spada. Z resztą może to też fakt, że nie jest tak gorąco i organizm nie gromadzi wody? No, ale jak to jedna ze wskazówek, że poród blisko, to się cieszę. Nawet Majka jakaś taka spokojna wybitnie. Główkę ma dobrze osadzoną już i serducho wali, jak dzwon... więc raczej nic jej nie dolega złego. Pewnie bierze mnie na przetrzymanie i jak się nie będę spodziewać, uzna, że sobie wychodzi.

Astrid zapewniam Cie, gdyby mogli puszczac azan codziennie to by caly Rotterdam slyszal i to w stereo :-D , ale ja slyszalam ze nie moga, wiec mnie zaskoczylas, ze w piatki puszczaja, moze dlatego ze w piatki jest nabozenstwo, takiej rangi dla chrzescijan msza w niedziele. U nas za to na wsi wszystko kreci sie wokol kosciola, tutaj jest taki dziwny zwyczaj , ze nawet w godzinach mszy dziennej okolo 12-13 sa sklepy pozamykane. Tutejsze kobiety do kosciola chodza w kapeluszach (kazda jedna) i poubierane na bialo-czarno :confused: moze to jakis zwyczaj ? a najbardziej irytuja mnie koscielne dzwony, ktore procz dokladnego informowania przez cala dobe, ktora jest godzina to co 3 godzinki graja jakas melodyjke, tylko raz slyszalam koscielna, reszta z tych melodyjek to raczej takie swieckie i nic wspolnego z kosciolem nie maja, no ale coz taki region, w innych regionach holendrom przeszkadzaja dzwony w ogole ;p

Madzia dobrze sie trzymasz 10 kg to nie duzo, ciekawe ile ja dobije do samego konca, bo martwia mnie powszechne opowiesci o koncowym etapie ciazy, ze sie najbardziej przybiera ;p

W piątki mam śpiewy z meczetu a w niedziele dzwony kościelne z polskiej parafii. Nie zauważyłam, żeby dzwony dzwoniły w tygodniu co godzinę. No ale Ayni masz rację, co miejsce to inaczej. Nie wiedziałam, że do kościoła chodzi się na czarno-biało z nakryciem głowy. Tzn. o nakryciu głowy to słyszałam, że taki obyczaj jest w wielu krajach, ale nie wszędzie się go przestrzega.

Iskierka podziwiam Twoje checi , ja z rana zabralam sie za wczorejsze naczynia , bo tez jakos w oczy kluja, robie znienawidzone rzeczy najpierw bo potem zawsze moze mnie dopasc dziki len :D
Yyyy jakie chęci??? Załadowanie zmywarki to mus - naczynia to też resztki od wczoraj, co mi nie weszły po obiedzie, no i z dzisiejszego śniadania. Pralkę załączylam, bo mi sie jeszcze jakieś ciuszki dla małej pałętaly w koszu z praniem, no i w LIDL-u w sobotę kupilam taki superaśny mięciuśki kocyk za całe 6.99€.
Podłóg sie nie imam i wlasnie dzwonilam do męża, że na obiad pizza lub pierogo z zamrażarki....

Zgaga mnie pali - pewnie po kawie i kokosance....
wrrrrrrrr

Astrid wlasnie fajnie tak, bo jest neutralnie, i dla nikogo nie uciazliwe. Mnie dziwi postawa holendrow- ateistow odnosnie likwidacji wszelkich miejsc kultu, aby nie burzyly ich anty-boskiego porzadku. U nas we wsi wyznawany protestantyzm, ale smiesznie jakos, dzieci ida z chipsami do kosciola , a podczas mszy jest pauza :D moja mama mowi, ze to swietny pomysl, chociaz ja sie z nia troche nie zgadzam.

Iskierka mam na mysli Twoje kafelki i okruszki ;)

A wlasnie wlazlam na wagowego potwora i jak to sie mowi, nie chwal dnia przed zachodem slonca, zamiast 7 jest 9 kg na plusie :D co prawda nie jestem na czczo bo po plynach i posilkach, ale... Hmmm.. No coz, jakos to przelkne
:-D

Ayni hihihi głowa do góry ;)

wiedziałam ze cos zapomnialam przywiezc z Pl ;) te majtki takie poporodowe :( ahhh
ale za to kupiłam sobie kawe zbozowa z anatola waniliowa oooo mniami :) tutaj nie znajde :) aaaaaa i przywiozłam proszek niemowlęcy lovela potem bede kupowała neutrala :)

a płyn do plukania jak dobrze pamietam to mozna ten z robijna biały? czy sa jakies specjalne?? w pl był specjalny do płukania z loveli ale szkoda mi to kupować;)

reklama
Ayni o tej porze się nie liczy :-D. Mi właśnie dodatkowy kilogram wyszedł, jak szłam na wizytę na 15. Do tego był jeszcze upał i trochę spuchłam. Najlepiej z potworem wagowym się zmagać rano, przed śniadaniem :tak:. Ja nie mam takiego stwora w domu. Przynajmniej nie mam żadnej paranoi na tym punkcie :-D.

Do góry