reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
witam
Bylismy dzisiaj w CB, Daan wazy 13,800 i ma 89 cm. Wsystko dobrze tylko jedno ale, Daan jeszcze nie mowi tylko mama tata ale to sie nie liczy i babka zrobila mi wyklad ze powinnam przestac do niego po polsku mowic dopiero jak zacznie po holendersku mowic to wtedy zaczac bo tak to sie nie nauczy w zadnym jezyku dobrze mowic:eek: jak dotad wszyscy mi mowili ze dobrze robie ze uczymy go 2 jezykow jednoczesnie a tu prosze .......... Jak wy mowicie do swoich dzieci???? Ja mysle ze w koncu przyjdzie czas i na niego i zacznie mowic, kazde dziecko idzie swoim tempem, a ta mi pokazuje w komputerze ze dzieci w 18 msc. powinny mowic 3 slowa no i masz babo placek:baffled:
Aniu kolacja jak ja nie musze gotowac to zawsze dobra wprawdzie mieso na sposob holenderski czyt. skaczace po talerzu:-D:-D ale dalo sie zjesc:tak:
Dzisiaj jestesmy sami wiec bedzie rosol i risotto

Gosia,my bylysmy w CB we wtorek i mi pani doktor jak najberdziej radzi rozmawiac z Jessi po polsku.Powiedziala,ze holenderskiego najlepiej nauczy sie z innym dziecmi w przedszkolu.Ale u nas jest troszke inna sytuacja bo ja jej uczyc nie moge bo nie umiem,przynajmniej nie na tyle.Mala dostanie tez jeden dzien dodatkowo w przedszkolu bo jest obcojezyczna.Jak na razie tez mowi tylko mama,da jak cos chce lub daje,wola kotka cici i psa Aaaaa bo mlody zwie sie ARO.Robi przy tym dzwiek buziaka zeby przyszedl.Gada za to duzo po swojemu i wieczorem to ona nam czyta ksiazeczke :)
Wazy 10750 i ma 83cm,marudna po szczepionce albo od zebow,wczoraj wymiotowala mi rano kilka razy ale po poludniu bylo juz OK.Chyba jakis wirus grasuje bo kolezanki dzieciaki w weekend chorowaly.

milego wieczoru zycze

Witam...

W koncu w domku ale wiatrzysko wieje..brrr!:baffled:
Gosiu moja znajoma ma taki układ małżeństwa jak ty...mówią do maego w 2 językach... Oli ma 3lata i włada dwoma super... Nie przejmuj sie babsztylem...:-D:-D:-D

Ja ich wogóle nie słucham - tylko szczepionki i konrola wagi i wzrostu mnie interesuje:tak:,...
Każdy wychowuje SWOJE :cool2:dziecko a ta trójka niżej jest moja więc nikt mi nie bedzie gadał to czy tamto...:-p

Anetko to super ze juz ci lepiej...

Czarna wirusy atakują i u nas... Karina ma gardło a Victor już zaczyna też pokasływać... Brrr mam nadzieje że na tym sie skończy...:dry:

Padam z nóg..ide na kanape....

dzien dobry
podnioslyscie mnie na duchu bo przez chwile zwatpilam,:tak: no bo nawet to jak ja mam z nim gadac po holendersku jak ja sama mowie kali jesc, kali pic. :sorry2:
Czarna twoja Jessi bedzie tez wysoka dziewczynka:happy2:. Zapisujesz juz mala do przedszkola??? bo my sie zabieramy i do teraz wysylamy papiery
dzisiaj jedziemy na plac zabaw niech mlody troche z dziecmi sie pobawi, do pozniej

Witam
Gosiu ja traktuje CB podobnie jak Ania:tak: Uważam, że dobrze robisz mówiąc do Daana po pl:tak:, nie zmieniaj tego:no: Dzieci dwujęzyczne zaczynają później mówić:tak::tak: Holenderskiego to on się jeszcze nauczy:tak: My mimo, że w domu mówimy tylko po pl to Nikodemowi łatwiej mówić po holendersku. Ostatnio odkryłam, że on nawet z polskimi dziećmi mówi po holendersku. Po polsku robi takie np błędy "mama chcesz DWA łyżeczki" tysiąc razy go poprawiam, a on robi straszne błędy mówiąc po polsku. Oczywiści Niko ma pl i nl książeczki, ale bardziej lubi czytać po holendersku. Ucz dana polskiego, bo dodatkowy język to dobra sprawa:tak:
Oliwier natomiast w przedszkolu mówi pół zdania po polsku pół po holendersku, ale zauważyłam, że w domu używa prawie zawsze lekker zamiast pyszne i goed so (dobrze to napisałam). Czasem zamiast tak mówi ja.

Kochane powiedzcie mi czy chorobowe to ja sama powinnam zgłosić do UWV:confused:

reklama
Do góry