mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
coś tu dzisiaj sennie ide zaraz spac gardło mnie boli , jakies macie sposoby na gardlo? poza plukaniam solą i szałwią?
polecam tantum verde w tabletkach mozna spokojnie brac i dobre jest
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
coś tu dzisiaj sennie ide zaraz spac gardło mnie boli , jakies macie sposoby na gardlo? poza plukaniam solą i szałwią?
mi w aptece pani powiedziala ze zawsze bylo mozna brac to w ciąży a teraz ze zmienili juz na ulotce i ze nie wolno :/ wiec nie wiempolecam tantum verde w tabletkach mozna spokojnie brac i dobre jest
mi w aptece pani powiedziala ze zawsze bylo mozna brac to w ciąży a teraz ze zmienili juz na ulotce i ze nie wolno :/ wiec nie wiem
niom wiesz sprawdzilam w indeksie leków i rzeczywiscie jest napisane ze nie ma przeciwwskazan do stosowania w ciazy i w czasie karmienia, mimo wsyztsko poprobuje jeszcze plukac solą, a jak nie przejdzie to siegne po bardziej radykalne środkimi pani doktor (internistka) powiedziala ze to jedyny bezpieczny lek do ssania na gardlo ... wiec ja chyba bym wziela jak by bolalo ...
a to mała "świnka" dupką się do mamusi wypieła, niedobla dzidziaJestem załamana!!!!!
Był ktoś na 3d??
Dziecko zrdowe i wszystko jest ok. Waga-423 gramy ale widziałam tylko DUPKĘ!!!!!!
w kazdych preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży jest witamina C, ale zalecana dawka to 80mg/dobe, a dla kobiet karmiących 100mg/dobę. I takie spożycie nie stanowi żadnego zagrożenia.
Nie wolno stosować dużych dawek tzn powyżej 1000mg/dobę bo to może wywołać wady u płodu, dlatego witamina C nalezy do klasy C leków tzn takich które nie byly badane na kobietach w ciązy ale u zwierzat ciężarnych powodowaly wady płodu. Dawki powyzej 5000mg/dobe moga wywołać nawet poronienie.
A z tym niedoborem u płodu chodzi o to że płód uzależnia sie od dużych dawek witaminy C, dostarczanych do organizmu matki z zewnątrz, pośrednio docierających do krążenia płodu, a po urodzeniu kiedy juz nie sa dostarczane do organizmu noworodka takie ilosci witaminy C jak wtedy kiedy był w brzuszku, to wystepuje u niego niedobór, bo organizm uzaleznil sie od tych duzych dawek dostarczanych w ciąży
nio dokładnie, ale ten zakres pomiędzy sugeruje już ze cos sie moze dziać, oby nam sie tylko nie działo, ja to na szczescie mam niskie cukry i test obciążenia tez mi wyszedł okej, ale u mnie w rodzinie nikt nie ma cukrzycy, wiec sie nawt nie spodziwałam aby cos mialo byc nie tak
A dziewczyny robiłyście juz test obciążenia glukoza? jak wrażenia? bo mis ie caly dzien proszkiem odbijało i na slodycze nie moglam patrzeć fuj
Bidulko No niestety uparciuszek z tej twowjej dzidzi, a moze poprostu wstydnis albo wstydnisia;-) Wiem, ze to tortura, ale moze warto poczekac pare tygodni Natalko. Ciesz sie, ze dzidzia zdrowa to i tak najwazniejsze przeciez i pomysl, ze niektorzy z wyboru nie chca znac plci. Kiedy ewentualnie kolejne usg?Jestem załamana!!!!!
Był ktoś na 3d??
Dziecko zrdowe i wszystko jest ok. Waga-423 gramy ale widziałam tylko DUPKĘ!!!!!!
Co do polskich dan to na pewno pierogi, można z kapusta i grzybami albo na słodko z jagodami. Placki ziemniaczane, babka ziemniaczana,kiszka, bigos taki wigilijny z grzybami bez mięsa, nalesniki, krokiety.... nic wiecej mi do głowy nie przychodzi...
Akozka, rozumiem, ze jak o barszczu piszecie to o czerwonym z buraczkow. Zawesze wiec tez mozna zurek zrobic;-), albo zupke ogorkowa. Ta ostatnia chyba niezbyt popularna wsrod obcokrajowcow, a pyszna. Na drugie danie moga byc jeszcze lazanki z kapusta i pieczarkami. Uuu glodna sie robie.