reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

reklama
Witajcie laseczki!
Co do szkoły rodzenia to ja też mam dylemat. No bo w sumie będę mieć cesarkę, więc nie wiem, czy jest sens chodzić na coś takiego- jak myślicie :confused:. Bo u nas nie słyszałam, żeby były jakieś specjalne zajęcia dla kobiet przed planowanym cc. No i z tego co wiem, to u nas szkoła rodzenia jest za darmo, ale i tak nie wiem, czy to w moim wypadku nie jest strata czasu :confused:.

Jestem ciekawa, czy następne usg u mnie to też będzie te połówkowe, bo widzę, że dużo z was już to miała. A powiedzcie, co się bada na tym połówkowym (czy tylko serduszko czy coś jeszcze?).

Mexi na połówkowym lekarz sprawdza wszystko: mózg, nerki, kręgosłup, serduszko,przepone, pęcherz moczowy żołądek, rączki (czy są obie kości), ogląda buźke czy nie ma rozszczepu. Wszystko mierzy, ocenia łożysko i ilość płynu owodniowego. :tak:

Witam przyszle mamuski i dolaczam do grona :))) Mi wypada termin w pierwszy dzien swiat wiec taki fajny prezencik hihi. Niedawno przeprowadzilam sie do Szczecina i strasznie brakuje mi bratnich duszyczek w dodatku moj kochany dzis wyjechal na 2 miesiace w morze i mam dola na maxa bo siedze sama i wariuje z nudow. Moze sa tu jakies mamuski chetne zeby sie zapoznac poplotkowac a i nawet pospacerowac :))) Licze na Was.

ja go trenuję od kilku miesięcy i dobrze mi idzie, ale z tym skakaniem to chyba taka jego natura... teraz głupol (od 15 minut) goni swój ogon i nie przeszkadza mu, że co chwila leży na ziemi (i chodzi jak pijany bo mu się w głowie kręci).
Kochana jesteś:-)
Co do psiaka to młody jest, da się go wszystkiego nauczyć. Jeśli chodzi o oduczenie go skakania to musisz go ignorować w takim momencie- nawet nie patrzeć na niego, tak jakby nic się nie działo. Kazda reakcja (nawet krzyk) to dla psa zacheta. On po prostu wie, że tak zwraca na siebie Waszą uwage i dlatego to robi. Co do kręcenia się wokół własnego ogona, to wiele psiaków tak się bawi. Jakbyś maiła jakieś pytania co do tej tresury to wal jak w dym, postaram się jakoś pomóc;-)

Witam przyszle mamuski i dolaczam do grona :))) Mi wypada termin w pierwszy dzien swiat wiec taki fajny prezencik hihi. Niedawno przeprowadzilam sie do Szczecina i strasznie brakuje mi bratnich duszyczek w dodatku moj kochany dzis wyjechal na 2 miesiace w morze i mam dola na maxa bo siedze sama i wariuje z nudow. Moze sa tu jakies mamuski chetne zeby sie zapoznac poplotkowac a i nawet pospacerowac :))) Licze na Was.

Witam rówiesniczkę ;)

Obliczyłam sobie tydzień ciąży wg poszczególnych parametrów:(jak widać są rozbieżności)
BPD 24 tydzień (50 centyl)
FL 26 tydzień (50 centyl)
AC 24 tydzień (50 centyl)
EFW 25 tydzień (50 centyl)

gdzie:
BPD (wymiar dwuciemieniowy)
FL(długość kości udowej)
AC(obwód brzuszka)
EFW(szacowana masa płodu)

reklama
Do góry