reklama
Mexi
Fanka BB :)
Witajcie laseczki!
Co do szkoły rodzenia to ja też mam dylemat. No bo w sumie będę mieć cesarkę, więc nie wiem, czy jest sens chodzić na coś takiego- jak myślicie . Bo u nas nie słyszałam, żeby były jakieś specjalne zajęcia dla kobiet przed planowanym cc. No i z tego co wiem, to u nas szkoła rodzenia jest za darmo, ale i tak nie wiem, czy to w moim wypadku nie jest strata czasu .
Jestem ciekawa, czy następne usg u mnie to też będzie te połówkowe, bo widzę, że dużo z was już to miała. A powiedzcie, co się bada na tym połówkowym (czy tylko serduszko czy coś jeszcze?).
Co do szkoły rodzenia to ja też mam dylemat. No bo w sumie będę mieć cesarkę, więc nie wiem, czy jest sens chodzić na coś takiego- jak myślicie . Bo u nas nie słyszałam, żeby były jakieś specjalne zajęcia dla kobiet przed planowanym cc. No i z tego co wiem, to u nas szkoła rodzenia jest za darmo, ale i tak nie wiem, czy to w moim wypadku nie jest strata czasu .
Jestem ciekawa, czy następne usg u mnie to też będzie te połówkowe, bo widzę, że dużo z was już to miała. A powiedzcie, co się bada na tym połówkowym (czy tylko serduszko czy coś jeszcze?).
maggie_f
Mexi na połówkowym lekarz sprawdza wszystko: mózg, nerki, kręgosłup, serduszko,przepone, pęcherz moczowy żołądek, rączki (czy są obie kości), ogląda buźke czy nie ma rozszczepu. Wszystko mierzy, ocenia łożysko i ilość płynu owodniowego.
karnitynka1982
Witam przyszle mamuski i dolaczam do grona )) Mi wypada termin w pierwszy dzien swiat wiec taki fajny prezencik hihi. Niedawno przeprowadzilam sie do Szczecina i strasznie brakuje mi bratnich duszyczek w dodatku moj kochany dzis wyjechal na 2 miesiace w morze i mam dola na maxa bo siedze sama i wariuje z nudow. Moze sa tu jakies mamuski chetne zeby sie zapoznac poplotkowac a i nawet pospacerowac )) Licze na Was.
lajtway
Kochana jesteś:-)ja go trenuję od kilku miesięcy i dobrze mi idzie, ale z tym skakaniem to chyba taka jego natura... teraz głupol (od 15 minut) goni swój ogon i nie przeszkadza mu, że co chwila leży na ziemi (i chodzi jak pijany bo mu się w głowie kręci).
Co do psiaka to młody jest, da się go wszystkiego nauczyć. Jeśli chodzi o oduczenie go skakania to musisz go ignorować w takim momencie- nawet nie patrzeć na niego, tak jakby nic się nie działo. Kazda reakcja (nawet krzyk) to dla psa zacheta. On po prostu wie, że tak zwraca na siebie Waszą uwage i dlatego to robi. Co do kręcenia się wokół własnego ogona, to wiele psiaków tak się bawi. Jakbyś maiła jakieś pytania co do tej tresury to wal jak w dym, postaram się jakoś pomóc;-)
NeSSi
Moderatorka
Witam przyszle mamuski i dolaczam do grona )) Mi wypada termin w pierwszy dzien swiat wiec taki fajny prezencik hihi. Niedawno przeprowadzilam sie do Szczecina i strasznie brakuje mi bratnich duszyczek w dodatku moj kochany dzis wyjechal na 2 miesiace w morze i mam dola na maxa bo siedze sama i wariuje z nudow. Moze sa tu jakies mamuski chetne zeby sie zapoznac poplotkowac a i nawet pospacerowac )) Licze na Was.
Witam rówiesniczkę
luuuzna
Mama Alanka
Obliczyłam sobie tydzień ciąży wg poszczególnych parametrówjak widać są rozbieżności)
BPD 24 tydzień (50 centyl)
FL 26 tydzień (50 centyl)
AC 24 tydzień (50 centyl)
EFW 25 tydzień (50 centyl)
gdzie:
BPD (wymiar dwuciemieniowy)
FL(długość kości udowej)
AC(obwód brzuszka)
EFW(szacowana masa płodu)
BPD 24 tydzień (50 centyl)
FL 26 tydzień (50 centyl)
AC 24 tydzień (50 centyl)
EFW 25 tydzień (50 centyl)
gdzie:
BPD (wymiar dwuciemieniowy)
FL(długość kości udowej)
AC(obwód brzuszka)
EFW(szacowana masa płodu)
karnitynka1982
Ja rowniez witam Ciebie i wszystkie laseczki, moze troszke mnie to forum rozweseli bo dzis pol dnia przeplakalam ))
reklama