reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

No wlasnie nie mam pojecia kiedy przechodzilam toksoplazmoze. Z kotami tez nie mam zbyt czesto do czynienia. Raczej psy. W rodzinie nikt kotow nie ma. Znajomi tez nie. Gdzies na 100% jakiego poglaskalam ale gdzie i kiedy ????

Toksoplazmozę przechodzi około 80% ludzi nawet o tym nie wiedząc, objawia się jak zwyczajna grypa czy przeziebienie. Jest niegroźna ale dla kobiet w ciązy może byc bo chamuje rozwój płodu.
A zarazić sie nią można niekoniecznie przez kontakt z kotami. Równiez przenosza ja inne zwierzęta, czesto jest w surowym mięsie, trzeba dokładnie myć owoce.
Generalnie najważniejsze zeby wynik zrobić, on wskaże czy przeszliśmy tokso czy nie, jeżeli tak, to spokojna głowa i nic nam nie grozi.
Słuchajcie, nie chce nikogo straszyć, ale ja w pierwszej nieszczęsliwie zakończonej ciązy po porodzie i dokładnych badanaich okazło sie ze miałam tokso i wynik był bardzo wysoki, bo około 300:szok: A jeszcze pamiętam jak wczesniej pytałam lekarza o tokso i on mi mówił, że prawdopodobieństwo zachorowania akurat w ciąży i stracenia jej jest znikome, to tak jakby w drewnianym kościele spadła nam na głowę cegła.
No i ta cegła spadła:-(
więc mówię Wam ostrożności nigdy za wiele.....

reklama
Martuśka dzieki za artykuły:tak: Ja musze sie chyba zacząć pilnować żeby nie spaść się za bardzo:-D

Mi az za bardzo piersi nie urosły, zrobiły sie twarde jak skała, wygladam jak sexbomba, chociaż w ulubionym staniku się nie mieszczą;-)
Nio i dzisiaj kolejny piękny dzionek, wczoraj troszkę si epoopalałam, ale tak niewiele;-) od razu samopoczucie lepsze:tak:

Cześć laski !
Na początek pochwale się że wkońcu zostałam ciocią !!:tak::tak: Bratowa urodziła wkońcu 3.maja.śliczną dziewczynkę Natalkę !!! Maleństwo ważyło 3.653 i mierzyło 53 cm!!!
Mimo ciężkiego porodu z dziewczynami już wszystko wporządku!

Georgina mnie jakos tak dziwnie odrzuciło od kawki na kilka dni ,ale teraz pije bezkofeinową oczywiście - nie czułam sie dobrze pijąc z kofeiną ! Raz że mój organizm chyba przestał ją tolerować ,dwa że miałąm moralniaka że faszeruje maleństwo !!!
No i raz dwa przeszłam na bezkofeinową !!!

A ja się dziś dowiedziałam, że mój gin bierze jutro wolne, i że mam przyjśc dopiero w poniedziałek o 12.30:-( A już się nastawiłam na jutro:confused2:

Co do serduszka to wyczytałam, że posłuchac można od 6 tc:tak:

Jutka, trzymam zatem dziś kciuki!
Ja byłam w czwartek i wg usg, to był wówczas 4 tydz i 5 dzień, aczkolwiek lekarz mówi,że trzymamy się terminu wg miesiączki i to wówczas będzie 24 grudzień :-)

Ogólnie wszystko jest ok, jednak niewiele można jeszcze powiedzieć, gdyz jest bardzo wcześnie, najważniejsze,że pęcherzyk jest w macicy. Serduszka posłucham za jakieś 3 tyg, na nastepnej wizycie ;-)

W załączeniu zdjątko mojej fasoliny :tak: malusia i jakże śliczna prawda?!

Miłego dnia Girls!!!!

Załączniki

• 30.04.2009.jpg
    30.04.2009.jpg
    10,6 KB · Wyświetleń: 45
Cześć laski !
Na początek pochwale się że wkońcu zostałam ciocią !!:tak::tak: Bratowa urodziła wkońcu 3.maja.śliczną dziewczynkę Natalkę !!! Maleństwo ważyło 3.653 i mierzyło 53 cm!!!
Mimo ciężkiego porodu z dziewczynami już wszystko wporządku!

Grauluje!!!!

Reve śli8czna Fasolka i bardzo do mojej podobna:-D:-D:-D

Reve fasolinka przesliczna !! U mnie w 5 tygodniu był jeszcze pusty pecherzyk( ale miałąm stresa) ,ok 8 tygodnie widziałam juz dzidzulke i silnie bijace serduszko !:tak:
Ty tez napewno juz je zobaczysz na nastepnej wizycie!

jutka:) No właśnie daj znać jak po wizycie!

Hej!!!
Strasznie dużo poszecie i nie nadążam ;-) no ale jeszcze trochę i będę miała urlop w wtedy będę mogła pisać częściej :tak:

No pięknie zapomniały o mnie :baffled:
Wypraszam sobie, to chyba ja jestem ostatnia :-p termin na 28-29 grudnia :-p

Eee nie zapomniały, tylko jesteście takie gaduły, że nie sposób ogarnąć wasze terminy ;-)

Reve - zauważyłam, że mamy bardzo zbliżony termin porodu:-)

Oj tak, choc gin mi mówił,że z drugim, to pewnie szybciej pójdzie. Patryka urodziłam idealnie w terminie :tak:

NO wlansie ja kurde tez uwielbiam spac na brzusiu ( w sumie to tak zasypiam ) ,nawet nie chce o tym myslec jak to bedzie jak brzuszek bedzie na tyle duzy ze mi to uniemozliwi.Podejzewam ze bede miała tragedie z zasypianiem !!!!!!
Ehhh takie sa uroki CIAZY :p ,damy rade !!!:tak:

Z moim spaniem to była masakra, miałamw ciąży przepuklinę rozworu przełykowego przepony i cała treść żoładkowa cofała się do przełyku bleee i musiałam spać na półsiedząco!!!! To dopiero była wyższa szkoła jazdy :szok:
Obym teraz tego unikneła ...

Grauluje!!!!

Reve śli8czna Fasolka i bardzo do mojej podobna:-D:-D:-D

FAkt są podobne i terminy też zbliżone :-):-):-)

Reve fasolinka przesliczna !! U mnie w 5 tygodniu był jeszcze pusty pecherzyk( ale miałąm stresa) ,ok 8 tygodnie widziałam juz dzidzulke i silnie bijace serduszko !:tak:
Ty tez napewno juz je zobaczysz na nastepnej wizycie!

jutka:) No właśnie daj znać jak po wizycie!

Dzięęęęki joanna82 :-) Ja tez obawiałam się pustego pęcherzyka, ale wg @ to już 7 tydz, więc i tak uważam, że jest malusieńka ...

Dziewczyny, a pamiętacie kiedy ginekolog robi badanie na przezierność karkową? Jakos między 13 a 15 tyg? Szczerze mówiąc sądziłam, że spamiętam te wszystkie badania, w końcu w ciąży byłam 1.5 roku temu, a to zonk ...

reklama
Jutka, trzymam zatem dziś kciuki!
Ja byłam w czwartek i wg usg, to był wówczas 4 tydz i 5 dzień, aczkolwiek lekarz mówi,że trzymamy się terminu wg miesiączki i to wówczas będzie 24 grudzień :-)

Ogólnie wszystko jest ok, jednak niewiele można jeszcze powiedzieć, gdyz jest bardzo wcześnie, najważniejsze,że pęcherzyk jest w macicy. Serduszka posłucham za jakieś 3 tyg, na nastepnej wizycie ;-)

W załączeniu zdjątko mojej fasoliny :tak: malusia i jakże śliczna prawda?!

Miłego dnia Girls!!!!

Jaka piękna Kruszynka:-)

Do góry