W sumie w 2012 to będzie rocznikowo 3 lata (jesli dziecię z grudnia) ale się zgodzę, że u kazdego sprawa jest indywidulna, tylko skąd to wiedzieć wcześniej czy dziecko dobrzez zmiesie zmianyMoja kuzynka ma 3 dzieci w odstepach co 4 lata i pierwsza córka dobrzez zniosła pojawienie się braciszka, nie była zazdrosna tylko przez pierwsze noce posikiwała w łóżko ale to pewnie był objaw stresu, nowej sytuacji, a jak pojawił się 3 dzidzuś to synek był tak zazdrosny że szok, mówił na małego TO Dziecko, czemu mamo zajmujesz się TYM dzieckiem itp ale teraz najmłodszy ma prawie 2 lata i już wszyscy są zgranym rodzeństwem
A u mnie w domu ciagle powtarzają że Julce przyda się rodzeństwo bo mieszkamy troche na uboczu i nie mamy sąsiadów bezpośrednio więc Julka nie będzie miała się z kim bawićAle przyjdzie czas będzie rada jak mawia moja babcia
Wiesz mojej kuzynki synek strasznie lubil inne mniejsze dzieci.. cieszyl sie itp... jak julka byla malutka a kuzynka byla wtedy w 8 tyg ciazy to jzu wiedial ze w brzuszku rosnie mamie druga dzidzia i na przykladzie julki pokazywala ze taka malutka jak ta... i czy chce taka dzidzie.. wiadomo 3 latki mowia duzo mysla inaczej i w gole...ale ten maly mial w sobie duzo milosci do dziecka.. caly czas julke glaskal po glowce po raczkach podchodzil calowal przytulal nie chcial od niej odejsc.. i faktycznie urodzil sie hubert i Mateusz nadalnie jest zadzrosny.. fakt faktem odreagowal to tak ze przestal sikac na nocnik... ale wrocil do siebie no i jak widzial ze Hubercik pije mleko z piersi to mateusz tez chcial i kiuzynka musiala kupowac mleko modyfikowane ktorego podobno nigdy nie chcial pic i razem z hubertem pil... na szczescie byl to okres przejsciowy ok 2 tyg teraz jest kochanym braciszkiem pilnuje wozka wozi malego pod opieka starszych no doslownie nie chce go odstapic... i tak slodko na niego patrzy i wszytskim tlumaczy co hubercik robi