reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

A ja w przyszłym miesiącu kończę 25:-DA myślisz o 2 dziecku? Ja się zastanawiam jak różnica wieku byłaby najlepsza i nie wiem? Jakie macie dziewczyny na ten temat zdanie?

reklama
A ja w przyszłym miesiącu kończę 25:-DA myślisz o 2 dziecku? Ja się zastanawiam jak różnica wieku byłaby najlepsza i nie wiem? Jakie macie dziewczyny na ten temat zdanie?

no to jest drobna różnica wieku między nami :-)
Nie chciałabym, żeby Zosia była jedynaczką (jak mój J.), nie da sie chyba ich uchronić przed poczuciem pępka świata (nie mam zamiaru nikogo obrazić z jedynaków - moze mam po prostu takiego pecha, że wszyscy których znam są dość mocno egoistycznie nastawieni do życia, ludzi, świata; roszczeniowi itd). Wiem, ze dużo zależy od wychowania, ale jednak nie mogę się pozbyć tego odczucia, ze bycie jedynakiem nie jest dobre.
Wracając do tematu - ja nie mam już zbyt dużo czasu (ryzyko większe z każdym rokiem), więc sądzę, ze jeżeli wogóle, to najpóźniej w przyszłym roku trzeba by zafasolkować. Osobiście uważam, ze optymalna różnieca wieku to między 2 a 4 lata. Mój brat jest młodszy ode mnie o 15 miesiecy i tak jest super, ale organizm mojej mamy ledwo wytrzymał tak szybką drugą ciążę. No i potem masakra przez jakiś czas, bo ja w wieku 15 miesięcy już śmigałam i gadałam i byłam w najbardziej ciekawskim wieku, co skończyło się kilkoma urazami :-) Zazdrość była u mnie oczywiście, ale chyba nie była takim problemem jak u starszych dzieci. Hitem było jak kazałam sie nośić w beciku! Nogi na zewnątrz, ręce na zewnątzr, ale zawinięta w becik byłam najszczęśliwsza :-D Mój kuzyn ma brata młodszego 5 lat i były jaja, typu powrót do smoczka, picia z butelki, psucie przez młodszego "dorosłych" zabawek itp :-D
Jeżeli sie zdecydujemy, to chciałabym rodzić na wiosnę 2012, ale chciec to ja wiem, ze sobie mogę :)

Ostatnia edycja:
Ja też uważam, że bycie jedynakiem nikomu na dobre nie wychodzi. Mam w pracy kolegę który zawsze mówi, że bardzo mi zazdrości że mogę do sióstr zadzwonić, pogadać, że bardzo by chciał mieć rodzeństwo. Ja też tak myslę że nie chciałbym dużej różnicy wieku bo szybciej się wyjdzie z pieluch i tego zabawkowego bałaganu no i dzieci mają chyba lepszy kontakt.:-D Ale zobaczymy jak wyjdzie, w ciąże z Julką zaszłam w sumie od razu, nawet za szybko bo myślałam żeby się w styczniu urodziła:-p

A ja teraz już moge was namawiać na drugie dziecko prędko:-D:-D:-D
Hania miała 14 miesięcy jak zaszłam w ciążę..nie powiem łatwo nie było bo jak A był w pracy to zadnej pomocy nie miałam w domu...ale szczęśliwie udało się do 37 tyg dotrwać beż żadnych komplikacji:tak:
Pierwsze miesiące po urodzeniu były ciężkie ale tylko przez to że Tomek nie spał w nocy..a tak to super!
Najlepszą zabawką od początku dla Tomka była Hania:-D
Wiadomo jak to małe dziecko biegała szalała a on wpatruje sie w nią jak urzeczony:-D
I bez żadnych kłopotów przyjęła rodzeństwo...małe przeboje mieliśmy z jej zasypianiem ale udało się opanować sytuację!
Teraz jestem przeszczęśliwa że zdecydowaliśmy sie tak prędko na drugie dziecko...nie zdązyłam się rozleniwić..wiecie pieluchy, wstawanie w nocy!
I też bardzo nie chciałam mieć jedynaka!

Dzięki, właśnie czekałam na posta kogos kto ma już 2 dzieci:-DA śpicie wszyscy w jednym pokoju, czy Hania osobno?A Hania nie przeszkadzała braciszkowi jak był malutki np w spaniu?

Ostatnia edycja:

ja chcialam miec dzieci rok po roku ale mysle ze tak rozsadnie jest zajsc w ciaze gdy dziecko ma 2-3 lata ale to tylko wg mnie wiadomo ze kazdy inaczej patrzy:)

reklama
brawo Julka!!!
u nas wygląda to podobnie i w sumie to dzis sie zaczeło
wczoraj odwiedzila nas sąsiadka z ponad rocznym chłopcem który zasuwał na kolankach jak szalony a Alanek tylko siedział i się patrzył na niego z wielkimi oczyskami myślę że mu pozazdrościł i wziął się dzisiaj do roboty:-)

Do góry