reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Ja nie mam "joba" na punkcie sterylnych warunków życia mojego maleństwa, ale co do butelek to mam podobne zdanie jak Ty na ten temat. My też (odpukać) żadnych pleśniawek i tym podobnych historii nie przechodziłyśmy.
A my niestety na butli jedziemy.

No to ja tak samo. Co do zabawek to ja nie sterylizowałam ich, tylko umyłam przed pierwszym użyciem. Jak spadną na ziemię, to albo opłuczę pod wodą, albo przetrę. Natomiast co do butelek i smoczków do nich to już tak mam, że wygotowuję i koniec. A zwykły smoczek jak upadnie, to umyję go pod ciepłą wodą i tyle. Też chcę, żeby mała przyzywczajała się do normalnych warunków. Podobno duża sterylność= większe ryzyko alergii. Tak nam mówili na szkole rodzenia.

ale cycowe dzieci tak samo moga miec plesniawki...
jesli po kazdym karminiu nie umyje sie piersi!

Pierwsze słysze.

Smoczka to wyparzyłam może z 3 razy, a tak to zazwyczaj oblizuje, hehe :p a zabawki to tylko jak są nowe trochę pogotuję a potem to już nic nie robię z nimi, ale fakt,przydaloby się odświeżyć co niektóre :p a pleśniawek póki co nie ma i nie było :) pozdrawiam

Z tego co ja wiem, pleśniawki robią się gdy dziecko jest wyjałowione przez brak kontaktu z bakteriami. wydaje mi sie ze wystarczy tylko wyparzyc rzecz przed pierwszorazowym uzyciem. ja myje butelki w mydelku dla dzieci i plucze ciepla bieżącą wodą i na razie jest spokoj :)

Pleśniawki też się właśnie mogą zrobić od oblizywania smoczków. Mi dentystka mówiła, jak również położna, że nie można tego robić, bo albo dziecko może dostać pleśniawek albo (jak już starsze) pruchnicy (przenosi się w ślinie),

reklama
Dziewczyny nie wiem, na jaki następny smoczek się zdecydować (mamy taki do 6 m-cy). Nie wiem, czy wziać następny zwykły anatomiczny czy ortodontyczny? Ja mam trochę świra na tym punkcie, bo jak byłam mała, to rodzice pozwalali mi ssać kciuk i teraz mam krzywy zgryz (otwarty0 czyli górne zęby nie schodzą się z dolnymi w jednej linii) i to podobno jest od tego kciuka. Co mi radzicie? Ma ktoś taki ortodontyczny smoczek.
Wygląda to mniej więcej tak:
NUBY SMOCZEK DO USPOKAJANIA ortodontyczny 0-6m+ (1036173983) - Aukcje internetowe Allegro

a nie można?? wiesz ostatnio sama się zastanawiałam nad pójściem więc chętnie poczytam wypowiedzi dziewczyn.

hichotka znalazlam cos takiego https://www.babyboom.pl/forum/zywienie-f314/karmienie-piersia-solarium-10470/ oczywiscie zdania sa rozne, mysle ze wybór nalezy do nas. ja sie chyba wybiore, za 8 dni mam slub więc chyba zaryzykuje

a pwoiedz mi jaka piosenke na 1szy taniec sobie wybraliscie??

a pwoiedz mi jaka piosenke na 1szy taniec sobie wybraliscie??
My póki co wzieliśmy ślub cywilny w Ie bo Kościelny chcemy wziąc w Polsce,w przyszłym roku:-) ale piosenkę już wybrałam Dirty Dancing "Time Of my Life". A czemu pytasz ;-) ??
Mexi co do smoczków to wiesz sa podzielone zdania.
Nie jest powiedziane,że masz krzywy zgryz od ssania kciuka.
Mojej siostry córka ma krzywy zgryz przez to że za długo ssała butelkę.
Nie jest też powiedziane,że ssąc własnie te smoczki Twoje dziecko będzie miało idealny zgryz.
Ja wychodzę z założenia że małą jak najszybciej oduczę ssania smoczka i już niedlugo herbatkę będę jej dawac z kubka niekapka zamiast butli.
Póki co nie trzyma jeszcze dobrze dwiema rączkami dlatego chcę poczekac z tym kubeczkiem,ale na bank od 6ego m-ca będzie już z niego piła :-)
A i ja Kini też kupiłam taki smoczek jak na stronce którą wkleiłaś ale jej nie pasował.
Najbardziej lubi te :
aventsmoczeksilikonowyn.jpg
z tym,że mamy od 0-6 miesięcy :-) i tez na jednych stronach piszą że sa uspokajające,na innych że są po prostu silikonowe a jeszcze na innych że to smoczki ortodontyczne gryzaczki:eek: mojej malej pasują więc luzik :-)

Ostatnia edycja:
Ale u nas dziś pogoda zmienna nie ma jak wyjść na spacer bo co zacznę się zbierać to zaczyna lać i tak w kółko chmura za chmurą...

PAULUS ja nie moge tych soczewk nalozyc! pomoz mi prosze bo ocipieje! oko łzawi cale a soczewka albo klei sie do palca albo jak zamkne oko to sie zgina i wypada! juz nie iwem o co biega!!!!!!

Ostatnia edycja:
A i muszę pochwalić syna - zjadł mi pół dużego słoiczka pure jarzynowego z indykiem :szok: i śpi teraz :-D Po tym indyku małe ADHD dostał i gazetę czytał :-D
Mleka nie pił od 8 rano, tylko obiadek chciał zjeść i lulu :-)

Mojemu równiez tylko Aventa płaskie :) mamy od 0 do 6 kupilam mu rowniez te wieksze ale jeszcze niechce ich... ten jeden i juz ...

reklama
Do góry