reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

Taki miałam zalatany dzień, że dopiero przed chwilą zjadłam swój pierwszy posiłek... Ale żołądek to mi się chyba do kręgosłupa przykleił... :sorry2:

Mamo_Stacha, pytałaś o catering. Catering załatwiony. Trochę nas zaskoczyła ceną (ok. 72 zł od osoby), ale wiem, że to porządna firma i warto wydać te pieniądze. A cena obejmuje ciepłą przystawkę (śledź po litewsku), obiad (krem z papryki z groszkiem ptysiowym, dwa rodzaje mięs - rolada z kurczaka nadziewana brzoskwiniami i porem i schab nadziewany grzybami i boczkiem, ziemniaczki, trzy rodzaje surówek), drugi ciepły posiłek (szaszłyki), trzy sałatki (jarzynowa, z kurczakiem, tuńczykiem), trzy rodzaje ciast + kruche ciasteczka. No i ich naczynia, sztućce, szkło i oczywiście obsługa.
Muszę zadzwonić do znajomych i zamówić dla siebie i rodziców swojskie wyroby (akurat na święta i na zimną tacę na chrzciny:tak:), zamówić tort i zadbać o napoje.
I teraz mam pytanie do mam, które już chrzciły: ile dawałyście w kopercie na chrzest?

My zamierzamy 100 dać, myślę że starczy , ostatnio na komunię składaliśmy sie po 100 od dziecka dla księdza ,

reklama
Ja co prawda nie chrzciłam jeszcze, ale daliśmy już 400 zł w kopercie jak umawialiśmy datę w kościele.

boziu ja tyle dalam za slub a za chrzest dam 50zl... nie mam wiecej..

ja dzis znowu koncert...mala 150ml mleka z kaszka i placz... osrała wode poki co sie zmeczyla ciekawe na jak dlugo...

Wcale nie wazy jakos duzo:no:moj Patryk tez mniej wiecej tyle wazy:tak:a pamietaj ze wy jestescie na butli:tak:no ale ilosci wypijanego mleczka troche sa duze u was:sorry2:

jeszcze a ta waga byla tydzien temu... moim zdaniem prawie2 kg w miesiac to bardzo duzo zreszta pielegniarka tez tak pwoiedziala......
waga jest normalna ale jakby tak zaczela co 2 tyg przybierac standardowo 800g to nie wiem czy byloby fajnie....

Tak Kopciuszku. U nas wołają "co łaska" (a później kręcą nosami jak dostaną "za mało").

ja daje w dniu chrztu... a powiedzcie mi te co juz mialy chrzest.. trzymalyscie caly czas na raczkach czy w ozku i tylko do polania glowki i znaku krzyza na czole trzymalyscie dziecko na rekach??? bo ja kupie sukienke ale nie bede miala zadnego plaszczyka itd a nie stac mnie juz by dokupic i nie wiem co zrobic....

ja z tego smsa dowiedzialam sie ze nie jestem juz taka jak kiedys a dokladnie chodzilo o wyglad........ ze zanim sie na dziecko zdecyduja niech sie zastanowia,,, bo wygladam juz inaczej malo mam dla niego czasu, chodze przybita no i troche salcesonik ze mnie ze musze AZ O ROZMIAR wieksze ciuchy kupowac ( waze jakies 60 kg przy 164 przed ciaza 55-56)...........no i .... bo ja nie robi nic tylko nad dzieckiem siedze ......... nosz... to niech mi pomoze,,,,a pojde do fryzjera, kosmetyczki i wogole........

to smutne, przykro mi ,że Twój mąż tak reaguje,
niestety faceci tacy są - niektórzy , nie wszyscy potrafią tak przeżyć narodziny dziecka, dla większości facetów to taka drastyczna zmiana, oni są jak starsze dziecko , nagle stają się zazdrośni, zaskoczeni nowa sytuacją.
powinnaś porozmawiać z meżem, może zostawić go z dzidziusiem sam na sam, niech i on powalczy z płaczącym niemowlakiem, poczuje to co ty na codzień

Teraz inny temat powiedzcie mi jakich uzywacie witamin dla dziecka bo ja dawalam cebion multi-ale moja mala nrmalnie szlala:brzuszek bolal codziennie,plakala przez sen i ogolie marudna byla. Odstawilam je na tydz i spokoj teraz zaczelam podawac inne i zobacze....

Nie stosuje żadnych witamin poza D i K( tu mi została tylko 1 kapsuła na jutro i koniec , miało być przez 3 miechy), pediatra powiedziała ,że wystarczy to co mam w mleku a ja mam prać dla siebie takie witaminy jakie brałam w ciąży

ja daje w dniu chrztu... a powiedzcie mi te co juz mialy chrzest.. trzymalyscie caly czas na raczkach czy w ozku i tylko do polania glowki i znaku krzyza na czole trzymalyscie dziecko na rekach??? bo ja kupie sukienke ale nie bede miala zadnego plaszczyka itd a nie stac mnie juz by dokupic i nie wiem co zrobic....

U na schrzest jest przed lub po mszy, przychodzi się na te 30 min, z dzieckiem na rękach i tak trzyma przez cały czas.
Jak byliśmy na chcrzcie dziecka szwagra to uroczystość była w trakcie mszy, ale też małego trzymali na rękch , całą mszę.

Tak Kopciuszku. U nas wołają "co łaska" (a później kręcą nosami jak dostaną "za mało").

Mysle ze ta kwota co napisalas jest wystarczajaca:tak:ja nie pamietam ile dawalam za chrzest Julci ale chyba cos okolo 150zl.Przeciez to nie wesele,nie ma specjalnej mszy wiec bez przesady;-)

Ja jak chrzcilam corke to cala msze ja trzymalam:tak:zreszta zadne dziecko nie bylo we wozku:no:moze kup cos uzywanego albo pozycz od kogos;-)

reklama
Witam wszystkie grudnióweczki :-)
Chciałabym do Was dołączyć. Co prawda termin miałam na styczeń 2010, ale 12 grudnia urodziła się moja córeczka - Ania. Tak więc zostałam grudniową mamą z 36 tyg ciąży ;-). Mała ważyła 3170 i mierzyła 56cm. Ponadto jestem mamą dzieci rok po roku. Między moimi córami, jest ciut ponad 11 miesięcy różnicy wiekowej :-). Starsza córa Julka urodziła się w styczniu 2009 z wagą 4400 i 62 cm. Tak więc mam dwie kochane córeczki z jednego rocznika ;-)
Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona ;-)
Witam serdecznie
ja tez calkiem nowa bo zalogowana w grudniu

Do góry