reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

:-DHej :) Mam dzis do Was duzo pytan :tak:

Moje dziecko zapewnia mi dzis mnostwo watpliwej jakosci atrakcji. Po pierwsze - wymioty :baffled: Karmie tylko piersia i nie mam pojecia dlaczego Maly czasem mi wymiotuje. Przedwczoraj wieczorem zwymiotowal w lozeczku tak ze przescieradlo bylo do prania, on do przebrania i plama na podlodze.
Dzis delikatnie mowiac "zamoczyl" pol maty, swoje ubranie, szyje i wlosy. Czy takie wymioty u karmionego piersia dziecka sa normalne? Dzis nawet po jedzeniu odbilo mu sie i nie jadl jakos lapczywie. Moze sie przejada? Ale jak to poznac kiedy dziecko jest najedzone a kiedy je dla ukojenia? Macie jakies doswiadczenia w tej kwestii?

No i ta mata edukacyjna - do dzis byla sliczna, kolorowa i pachnaca :rofl2: a teraz jest zalana twarozkowa woda. Pamietam ze cos ktoras wspominala o praniu maty. Jak ja pralyscie? W pralce jest ok? Kolory nie blakna? Nie jest pognieciona?

I jeszcze z ciekawostek - kupilismy synkowi hustawke i gdy go na niej sadzamy mam wrazenie ze chce powiedziec "sama sie na niej hustaj" i zreszta tak tez mowi - glosno placzac. Czyzby ten zakup mial okazac sie niewypalem? Mam nadzieje ze zmieni zdanie :sorry:

Kolejna rzecz - probuje Malego nauczyc pic z butelki ale jak tylko wloze mu smoczek do buzi patrzy na mnie jak na kosmite i zupelnie nie ma pojecia co z tym zrobic. Jak nauczyc dziecko pic z butelki?

A jak to jest u Was ze smokami uspokajaczami? Ktoras z Was nie podaje zupelnie? My nie dalismy do tej pory ale juz sama nie wiem.

Ale Was dzis zasypalam seria pytan :happy: Ale jak nie Was to kogo? :-D

Przypomnialo mi sie teraz moje zdarzenie:-D:tak:i powiem ci na 200% jestem pewna ze u ciebie tez to jest okres:tak::tak::tak:tez bylam w szoku ze karmiac mozna dostac tak wczesnie wstręciuche:tak:dokladnie u mnie to tak samo wygladalo:tak:skrzepy,czerwona zywa krew,obfita,bez zadnych oznak na @:tak:no choc po tym pomyslalam sobie ze juz wiem skad ten wiekszy apetyt w ostatnich dniach:tak:Nic sie nie martw,ja tez dzwonilam wtedy do gina bo nie dowierzalam:tak:tez myslalam ze to jakis krwotok lub ze cos sie dzieje:tak:po 5 tygodniach od porodu mozna sie spodziewac @ wiec to ze karmisz piersia nie znaczy ze jej nie dostaniesz;-)jestes kolejna,a nawet chyba 3 karmiaca ktora zaskoczyla miesiaczka:tak:;-)

Po pierwsze czy to sa wymioty czy ulewanie?Bo to jest zupelnie co innego:tak:jesli maly ulewa to tresc wydalana jest normalnie,a jesli sa wymioty jest to naprawde duze cisnienie:tak:jak wymiotuje to powinnas sie pokazac u pediatry:tak:zdarza sie to tylko po jedzeniu?Nie ma temperatury?

Do mnie dzis przyszla mata uzywana i tez ja pralam:tak:ale ja pralam ja recznie:tak:zalezy tez jaka masz ta mate?Jesli materialowa bez wypelnienia w srodku to mozesz wrzucic do pralki tylko na mala temp.
Do huśtawki sie przyzwyczai;-)
Butelka,hmmm u mnie jest podobny problem,po prostu musisz mu podac jak bedzie bardzo glodny,moze po ciezkich probach zalapie;-)u mnie raz tak bylo:tak:
A smoczek,moj nie chce wogole:no:jak mo włoze to on szybko go wypluwa:-(a tak czasami chcialabym mu go dac:tak:

Czyli znowu szybko wyrosnie i szykuja sie kolejne zakupy :-D Duzo par spioszkow kupilas tak za jednym razem? A o praniu maty dobrze wiedziec ze sie nie zniszczyla w pralce.

No raczej jestem pewna ze to niestety wymioty nie ulewanie. Robi to tylko po jedzieniu i nie ma temperatury.

Ja kiedys myslalam ze podanie smoka to zadna filozofia, ze kazde dziecko lapie i ssie jak szalone od razu - a tu zonk :rofl2:

To maja podobna wage nasze dzieciaczki, nasz synek wczoraj mial 5,9 kg :tak:

Nie mow ze nie pomoglas! Bardzo mnie pocieszylas tym co napisalas o tych wymiotach Hani. Coraz bardziej sie utwierdzam w tym ze go przekarmiam. Dlatego tez coraz czesciej mysle o tym smoku bo podejrzewam ze ssie dla uspokojenia. Ale jak pokazuja Wasze doswiadczenia nie kazde dziecko jest w stanie zaakceptowac smoczek wiec pewnie bede musiala jakos inaczej sobie poradzic.

Dzieki dziewczynki! :happy:

Emira on na pewno się przejada:tak::tak: Mój tak ma, jak zje za dużo to wymiotuje, zbyt łapczywy jest. Sporadycznie to się zdarza ale sie zdarza.

Co do butli i smoka- każde dziecko inne jest;-) Mój starszy syn nie jadł ani smoka ani butli, nie było mowy:no: miałam problem z powrotem do pracy, niania go z łyzeczki karmiła;-) dlatego teraz od początku oswajałam Piotrusia z butelką i smokiem i jest git.
Najlepiej podawaj na poczatek swoje mleczku z butelki, może zadziała;-)

Ach te maty;-)ja mamusia doświadczona nie dałam się teraz na materiałową matę nabrać;-) owszem, kupiłam materiałową ale powlekaną ceratką i moje dziecko może sobie na niej do woli ulewać:tak:

reklama
Emira on na pewno się przejada:tak::tak: Mój tak ma, jak zje za dużo to wymiotuje, zbyt łapczywy jest. Sporadycznie to się zdarza ale sie zdarza.

Co do butli i smoka- każde dziecko inne jest;-) Mój starszy syn nie jadł ani smoka ani butli, nie było mowy:no: miałam problem z powrotem do pracy, niania go z łyzeczki karmiła;-) dlatego teraz od początku oswajałam Piotrusia z butelką i smokiem i jest git.
Najlepiej podawaj na poczatek swoje mleczku z butelki, może zadziała;-)

Ach te maty;-)ja mamusia doświadczona nie dałam się teraz na materiałową matę nabrać;-) owszem, kupiłam materiałową ale powlekaną ceratką i moje dziecko może sobie na niej do woli ulewać:tak:

Fajnie ze sa tu doswiadczone mamy :happy: Musze wiec postarac sie jakos to wyczuc kiedy ma pelny brzuszek i pilnowac zeby nie jadl dla samej przyjemnosci przebywania przyc cycu.

Wlasnie ze swoim mlekiem nie probowalam jeszcze. To taka moja ostatnia deska ratunku i sobie odkaladam i odkladam podjecie tej proby tylko po to zeby moc sie pocieszac ze moze wlasnie to zadziala ;-) ale musze w koncu sprobowac zamiast sie ludzic :-)

A jesli chodzi o mate to rzeczywiscie ceratkowa to bardzo dobry pomysl. Ale ja z moim niklym doswiadczeniem nawet jakos nie wpadlam na to ze dziecko moze taka mate ubrudzic. Moja wyobraznia nie siegnela tak daleko :sorry: ale codziennie jakies nowe mamowe doswiadczenia zdobywam :-D

A tak jeszcze z innej beczki - odkrylam ze brzuch mam bardziej odstajacy niz tylek :baffled:

A ja dzis szaleje na BB bo reszta moich domownikow (maz, moja mama, i brat meza - dwoje ostatnich goscinnie u nas) wybyli do kina na Avatar w 3D. Zazdroszcze im bo tez mialam ochote obejrzec. Uznalam ze skoro oni sie rozrywaja to ja nie bede sie przepracowywac i nie robie nic - zajmuje sie tylko dzieckiem (ktore glownie spi ;-)) i siedze w internecie juz od dlugiego czasu :tak:

NO tak zaraz znow wyrosnie ale troszke luzu ma w tych 68 moze troszke ponosi kupilam 4 pary bo jeszcze z 10 par mam takich co w nie wchodzi :) Mam tez duzo innych ciuszkow ale jednak przekonalam sie ze w domku najwygodniej jest w pajacu albo spioszkach a do spania to juz w ogole :)

dla mnie najwygodniejszy zestaw to body + półśpiochy. za pajacami nie przepadam, mam 2 ulubione rozpinane przy pieluszce. co do śpiochów to też tylko rozpinane przy pieluchach.

za namową Lilijki kupiłam Danielkowi płyn do kąpieli Babydream Extrasensitive Ol-Bad. i sama się w nim wykapałam. teraz i ja i on mamy skórę mięciutką i nawilżoną jak nigdy :laugh2: no rewelacja.

reklama
dla mnie najwygodniejszy zestaw to body + półśpiochy. za pajacami nie przepadam, mam 2 ulubione rozpinane przy pieluszce. co do śpiochów to też tylko rozpinane przy pieluchach.
Tez lubie polspiochy a jezeli chodzi o pajace i spioszki to mam tylko takie rozpinane przy pieluszce i spodnie albo ogrodniczki tez tylko takie kupowalam z wygody:)

Do góry