reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

U dziewczynek infekcje dróg moczowych są bardzo częste...a czasem jeszcze dodatkowe predyspozycje do łapania dzieci mają:tak:
Ważne jest właściwe wycieranie dzieciaczka:tak: Zawsze od cewki moczowej w dół żeby bakterii nie przenosić!
Córka mojej koleżanki od razu po urodzeniu miała zakażenie i potem bardzo często jej to wracało:wściekła/y::no:
ja uwazam z wycieraniem zawsze od pipki ku tyleczkowi!!!!! rece zawsze mam czyste przed przebieraniem bo myje bo wiem ze higiena u dziewczynek jest bardzo wazna! no ale nie zawsze omoge ja uchronic... bo czasem nie slysze ze robi kupke i jak zdejmuje pampersa to ta kupa czesto jest bardzo duza i nie uniknione jest ze z pipki tez musze ja umyc!
przestarszylas mnie tym ze jak raz dziecko zlapalo to czesto to pozniej mialo!

reklama
DAFF bedzie dobrze!!

nie wiem ile w tym prawdy ale slyszalam ze przyczyna infekcji drog moczowych moze byc za rzadko zmieniany pampers..;/
duzo w tym prawdy ...
Głowna przyczyna zakazen drog moczowych u takich małych dzieci jest Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy która bytuje w naszych jelitakach. Wiec jesli kupka zapaprze pipkę to zapaelnie gotowe. U dziewczynek letwiej do tego dochodzi bo maja o wiele krotsza cewke moczowa niz chłopcy. Ale generalnie jest to bardzo czesta przypadłość takich maluchow. Wiec jesli taki babel ma goraczke to czesto jest to objaw zakazenia drog moczowych, ale bardzo latwo da sie to wyleczyc antybiotykiem.

Wkazdym badz razie udaje teraz ze spi ! (Udaje - czytaj.lerzy z na wpoł otwartymi oczami ) :szok::szok::szok:

mój też tak udaje, od godziny... :-D

muszę się gdzieś dziś wyrwać bo oszaleję, potrzeba mi odrobiny jakiejś rozrywki :-D Daniel zostanie z babcią a mama sobie pójdzie pewnie do fryzjera (choć jeszcze nie wiem co będę robić z włosami, ale mam jakąś chcicę :-D) i połazić po sklepach za jakimiś łaszkami dla siebie i Pączusia (od wczoraj dla moich rodziców Daniel to już nie Danuś tylko Pączuś, ręce odpadają jak się go ponosi dłużej...)

a i wczoraj byliśmy na USG bioderek - niestety nie są rozwinięte stawy także dalej dwie pieluchy i leżenie i noszenie "na żabkę". do poradni za 2 tyg a na USG za 6-7 tygodni.
no i mamy już datę chrztu - Lany Poniedziałek :tak:

A moje dziecko zaczyna byc bardzo absorbujace :szok:. No domaga sie wciaz mojej uwagi i tyle ! Zreszta jakos bardzo zaczol czujnie spac ,jak wczesniej moglam wsio robic przy nim ,odkurzac ,myc gary itp ...teraz zaraz sie budzi i niewiem czy dlatego ze jest lekko przeziebiony czy moze dlatego ze robi sie starszy i wiecej kuma ! :confused:
Wkazdym badz razie udaje teraz ze spi ! (Udaje - czytaj.lerzy z na wpoł otwartymi oczami ) :szok::szok::szok:

ten fifi to jest niemozliwy:-) ja mam nadzieje ze julka nie bedzie spac czujnie... ona strasznie lubi odkurzacz..zawsze gdy odkurzam ona zasypia hehe no i nie lubi spac gdy jest cicho... nauczona jest w halasie i teraz spi i tv jest rozwalone tak ze hohoh az mnie wkurza a jak jej scisze to zaraz sie kreci marudzi i wybudza sie wiec nie chce jej meczyc. choc jak spi z nami i rano znikne jej z lozka to po chwili i tak sie zorientuje i zaczyna przywolywac!:-) skubana...a wczoraj jak zmywalam naczynia a ona byla w pokoju obok to byla nieznosna i nie chciala dac mi posprzatac... wiec wsadzilam ja do wozka wzielam do kuchni i dziecko jak aniolek.... wystarczy by bylo w ty samym pomieszczeniu co ja i widzialo co robie!:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
duzo w tym prawdy ...
Głowna przyczyna zakazen drog moczowych u takich małych dzieci jest Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy która bytuje w naszych jelitakach. Wiec jesli kupka zapaprze pipkę to zapaelnie gotowe. U dziewczynek letwiej do tego dochodzi bo maja o wiele krotsza cewke moczowa niz chłopcy. Ale generalnie jest to bardzo czesta przypadłość takich maluchow. Wiec jesli taki babel ma goraczke to czesto jest to objaw zakazenia drog moczowych, ale bardzo latwo da sie to wyleczyc antybiotykiem.

no wlasnie jestemy w trakcie kuracji jeszcze niecala godzinka i kolejna dawke musi dostac! z tym pampersem to na pewno prawda ale julka ma zmieniany co 2 godz no chyba ze wczesniej uslysze ze robi kupke badz jak dotkne palcem i wyczuje ze nasikala wyjatkowo mocno. ale kupki sie zdarzyly 2 razy ze do pipki nalecialy ale to bylo na samym poczatku po porodzie gdy julka jeszcze robila luzne kupy!

no i Martuś milo Cie widziec.... jak Ty sobie dajesz rade przy blizniakach? ja mam mnostwo pracy przy 1 dziecku i wole sobie nie wyobrazac jakbym miala miec blizniakow!

muszę się gdzieś dziś wyrwać bo oszaleję, potrzeba mi odrobiny jakiejś rozrywki :-D Daniel zostanie z babcią a mama sobie pójdzie pewnie do fryzjera (choć jeszcze nie wiem co będę robić z włosami, ale mam jakąś chcicę :-D) i połazić po sklepach za jakimiś łaszkami dla siebie i Pączusia (od wczoraj dla moich rodziców Daniel to już nie Danuś tylko Pączuś, ręce odpadają jak się go ponosi dłużej...)

a i wczoraj byliśmy na USG bioderek - niestety nie są rozwinięte stawy także dalej dwie pieluchy i leżenie i noszenie "na żabkę". do poradni za 2 tyg a na USG za 6-7 tygodni.

oby stawy byly wporzadku przy kolejnej wizycie... fajna data chrztu:-)
my najprawdopodobniej w moje urodziny czyli 6 marca:-)

moje dziecko już nie wchodzi mi w ciuszki 62 :szok: ma tak długie nogi że nie idzie zapiąć śpiochów a spodenki są za krótkie...

reklama
duzo w tym prawdy ...

Marta ! Gdzies była tyle czasu ! Opowiadaj jak tam chłopaki? daja popalic ahhaha :) Wklejaj foty !Bom ciekawa !

NO skubance małe ! No ale po co tak udawac? Niech se pospia lepiej a nie kambinuja ahhahah !

Idz idz dziewczyno odpocznij psychicznie troche to bardzo wazne ! choc ja jak tylko mam mozliwosc zeby wyjsc to wychodze i szybciej wracam niz to wszystko warte ? dlaczego? bo mi szkoda malego i sie mi teskni za nim ahhah !A pozniej prosze sie fryzem pochwalic ! a co !

ten fifi to jest niemozliwy:-) ja mam nadzieje ze julka nie bedzie spac czujnie... ona strasznie lubi odkurzacz..zawsze gdy odkurzam ona zasypia hehe no i nie lubi spac gdy jest cicho... nauczona jest w halasie i teraz spi i tv jest rozwalone tak ze hohoh az mnie wkurza a jak jej scisze to zaraz sie kreci marudzi i wybudza sie wiec nie chce jej meczyc. choc jak spi z nami i rano znikne jej z lozka to po chwili i tak sie zorientuje i zaczyna przywolywac!:-) skubana...a wczoraj jak zmywalam naczynia a ona byla w pokoju obok to byla nieznosna i nie chciala dac mi posprzatac... wiec wsadzilam ja do wozka wzielam do kuchni i dziecko jak aniolek.... wystarczy by bylo w ty samym pomieszczeniu co ja i widzialo co robi!:-)

No Fifol to cwaniak nie z tej ziemi !:-D:-D
Kurde moj tez tak miał ,nawet sylwestra mielismy z nim w pokoju pelna chata a mlodego nic nie ruszało !Patryk bawił sie obok piszczac i tez nic,telepator działał ,viva przez kino leciała ...no nic go nie ruszało ale od kilku dni toz to szok ,wszystko go budzi ....oby mu tak nie zostało bo nic nie zrobie przy nim ahahhah:baffled::baffled::baffled:

Ostatnia edycja:
Do góry