reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

witam wszystkie mamusie ... u nas nocka byla ciezka tak jak przypuszczalam ... znowu byla walka z wiatrakami od 3.40 do 7 rano ... ja juz nie wiem co tej malej wymyslic zeby w tym czasie spala a budzowala o kazdej innej porze !!
moja ma czas aktywności od 4 do 8. musimy je umówić niech sobie przez skypea "pogadaja".
moja jest spokojna tylko oczy ma tak szeroko otwarte, że aż strach i zaczyna sobie coś gugać, głaszcze mnie po twarzy, pociamka cycka i jak już to wszystko się znudzi zasypia.
a ja bidula muszę wstawać, bo o 8 juz Rozalka domaga się uwagi i sniadania przedewszystkim.

reklama
Czy Wam też tak szybko mija czas ? od pieluchy do karmienia od karmienia do pieluchy itd .... ?:confused: odnoszę wrażenie, że zgubiłam gdzieś 2 tygodnie zycia, bo kazdy dzień z małym mimo, że wyjątkowy to jest taki sam ... i tracę juz poczucie czasu ...

tak pomaga ale jak tylko skoncze placz a ile mozna stac z suszarka dla nas te metody i te nizej pomagaja na chwile dziecko rzeczywiscie sie wycisza ale musialabym je robc pezez 24 h

bedziemy prubowac sab simplex jak dotrze do nas

Wg tego lekarza (ja nie wiem bo narazie nie mam problemow z malym wiec nie miala okazji wyprobowania jego metod) dziecko male (do 3mcy) potrzebuje tych EFEKTOW SPECJALNYCH dosc duzo. Stopniowo sie zmniejsza ich intensywnosc i czestotliwosc . Np myslimy ,ze male dziecko na chustawce chusta sie powolutku a starsze mocniej. A to wlasnie malucha wlacza sie na najwyzszy bieg i zmniejsza sie go dopiero z czasem. Smoczek zabiera sie w 4 miesiacu itd itp.
Wg niego dzieciaczek taki jak Twoj poprostu bardzo teskni za brzuszkiem i nie potrafi sie odnalezc w nowej rzeczywistosci. Stad stwarzanie mu mozliwie najbardziej podobne otoczenie do tego jakie mial przez 24h . Nawet jak musisz to robic 12h to i tak malenstwo stracilo juz polowe :-). Z dnia na dzien se zmniejsza i zmniejsza i zmniejsza.
Nie wiem - moze o glupie ale plytka byla przekonujaca bo pokazuja jak to zala na d\ieciaczki - normalnie jak wylacznik.
Z tym ,ze jesli dziecko ma kolki to ewni inna sprawa.

Jednak jak dzieciacek sie meczy i placze to warto poczytac wszystko i poprobowac - a moze akurat znajdziecie zloty srodek.

Mój jak się ustawia na ''stand bay''/u to zaczyna próby mówienia, a zaraz potem zaczyna ''czikutać'' Wam też się zdarzają czikuty ? :-D (czkawki)

Mi polozna mowila ze koperkowa to wlasnie wzdecia powoduje i dlatego zeby nie dawac....

Mi też tak mówiła i podobnie o herbacie z anyżku i jeszcze jakiejś tam :nerd:.

Czy Wam też tak szybko mija czas ? od pieluchy do karmienia od karmienia do pieluchy itd .... ?:confused: odnoszę wrażenie, że zgubiłam gdzieś 2 tygodnie zycia, bo kazdy dzień z małym mimo, że wyjątkowy to jest taki sam ... i tracę juz poczucie czasu ...

Oj tak tak- też mam takie wrażenie :tak:. A najlepsze jest, jak tylko zaśnie, to szybko pranie, obiad itd. itp. żeby zdążyć przed następną pobudką :-D. A dzisiaj byłyśmy na dłuższym spacerze i mała po nim śpi jak zaklęta :nerd:.

a jeśli kropelki i mleko nie dadzą rady to wtedy mleczko na receptę - Bebilon Pepti albo Nutramigen.
i teraz pytanie do luuuuznej - jak Alusia przekonałaś do Nutramigenu, bo chyba nie za bardzo mu smakowało???
generalnie mleko jest koszmarne w smaku,dla nas wiele dzieci pije bez problemu. nie martw sie na zapas może mu posmakuje. tak moja Rozalka pila, posmakowalo jej od razu. lekarze proponuja na początek mieszanie go z dotychczasowa mieszanka, i stopniowo zwiekszanie proporcji nutramigenu. i to naprawde rewelacja na brzuszek i inne problemy.

Asiu, co tam u pani dr? ha widziałam karte Filipka dzisiaj, my byłysmy rano o 9. tak w ogóle to musimy sie na spacer umówić. niech tylko choc trochę chodniki odśnieżą. co Ty na to?

Ostatnia edycja:
Czesc dziewczynki.
Wlasnie wrocilismy z kliniki gdzie bylismy na mierzeniu i wazeniu. Takie porady i waidomosci przynioslam. Moze sie i ktorejs z was przydadza.

1)WZROST
Mea - mozesz zmienic wzrost urodzeniowy Maxa z 53 na 58. Wg lekarki nie ma szan aby urosl w miesiac 9cm. Norma to ok.3. dzisiaj ma 62. Wg niej zmierzono go z podkulonymi nozkami. Ja od poczatku tak czulam bo bylby strasznie gruby przy wadze 4160 a wzroscie 53. Zreszta ciuszki pokazywaly mi cos innego. Dzis ma miesiac i 62 i ciuszki na sobie na 3mce i sa akurat na styk. 58 cm urodzeniowe obstawia lekarka.

2) WAGA
Moj synek to niezly kolos. 2 tyg temu po wazeniu wyszlo ,ze przytyl 420gram w tydzien. Nazwala go przyszlym zawodnikiem Rugby. Poi dzisiejszych pomiarach kwalifikuje sie juz na sumo :-). Moja "kruszynka"wazy 5220!!!
W 2 tyg przytyl 900grm.
waga ur - 4160 i 58cm
tydz 2 - 3940 i ?
tydz 3 - 4320 i 61cm
miesiac - 5220 i 62cm
Chyba nie mam sie co martwic ,ze dziecko glodne jest;-)

3) ZATWATDZENIA
na mleku modyfikowanym to normalne jak wszystkie wiemy. Powiedziala jednak ,ze 3 , 4 doby mozna sie wstrzymac z jakakolwiek pomoca. Kupka co 2 dni jest ok. Oni tu w irlandii nie zalcaja niczego na zatwardzenia. Twierdza ,ze jakakolwiek pomoc typu - leki, woda, termometr - rozleniwiaja jelita i wysylaja zly sygnal do mozgu. To pogorsza ytuacje i kupka jest coraz trudniejsza do wyduszenia. Po 3 ,4 dobach jesli stwierdze ,ze dziecko bardzo sie meczy mam podac 30ml swiezego soku wycisnietego z pomarancza razem z 60ml wody.
Nigdy o ym nie slyszalam ale moze i zadzial. Jak narazie kupke mamy co 2 dni.

Nocki u nas jak narazie super. Oby sie nic nie zmienilo.
Na olki tez mam Sab simplex ale narazie kolki raczej nas nie dotycza. Podaje mimo to bo te zatwardzenia mnie martwily. I teraz zglupialam - odstawic czy podawac dalej???
no maksio pieknie rosnie;-)
a jak podajesz tn sab simplex ile raz dzienie po ile kropelek??

witam!
my juz po kontrolnej wizycie. tydzień temu pani dr bardzo była niezadowolona z wagi anielki, bo nie miała nawet urodzeniowej, a dzisiaj tak sie zdziwiła jak zobaczyla 4600! ja zreszta tez, w tydzien 450g super a ja sie martwiłam ze cos nie tak z tym moim pokarmem.

mamusie podwójne i więcej mają super organizacje czasu ;-) czasami naprawde trzeba sie rozdwoic:-)

no wy juz troche sie orientujecie w tych kruszynkach a my sie dopiero uczymy:zawstydzona/y:
niektore rzeczy nas przeazaja a co sie okazuje sa norma:sorry2:

reklama
Do góry