reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Czesc dziewczynki.
Wlasnie wrocilismy z kliniki gdzie bylismy na mierzeniu i wazeniu. Takie porady i waidomosci przynioslam. Moze sie i ktorejs z was przydadza.

1)WZROST
Mea - mozesz zmienic wzrost urodzeniowy Maxa z 53 na 58. Wg lekarki nie ma szan aby urosl w miesiac 9cm. Norma to ok.3. dzisiaj ma 62. Wg niej zmierzono go z podkulonymi nozkami. Ja od poczatku tak czulam bo bylby strasznie gruby przy wadze 4160 a wzroscie 53. Zreszta ciuszki pokazywaly mi cos innego. Dzis ma miesiac i 62 i ciuszki na sobie na 3mce i sa akurat na styk. 58 cm urodzeniowe obstawia lekarka.

2) WAGA
Moj synek to niezly kolos. 2 tyg temu po wazeniu wyszlo ,ze przytyl 420gram w tydzien. Nazwala go przyszlym zawodnikiem Rugby. Poi dzisiejszych pomiarach kwalifikuje sie juz na sumo :-). Moja "kruszynka"wazy 5220!!!
W 2 tyg przytyl 900grm.
waga ur - 4160 i 58cm
tydz 2 - 3940 i ?
tydz 3 - 4320 i 61cm
miesiac - 5220 i 62cm
Chyba nie mam sie co martwic ,ze dziecko glodne jest;-)

3) ZATWATDZENIA
na mleku modyfikowanym to normalne jak wszystkie wiemy. Powiedziala jednak ,ze 3 , 4 doby mozna sie wstrzymac z jakakolwiek pomoca. Kupka co 2 dni jest ok. Oni tu w irlandii nie zalcaja niczego na zatwardzenia. Twierdza ,ze jakakolwiek pomoc typu - leki, woda, termometr - rozleniwiaja jelita i wysylaja zly sygnal do mozgu. To pogorsza ytuacje i kupka jest coraz trudniejsza do wyduszenia. Po 3 ,4 dobach jesli stwierdze ,ze dziecko bardzo sie meczy mam podac 30ml swiezego soku wycisnietego z pomarancza razem z 60ml wody.
Nigdy o ym nie slyszalam ale moze i zadzial. Jak narazie kupke mamy co 2 dni.

Nocki u nas jak narazie super. Oby sie nic nie zmienilo.
Na olki tez mam Sab simplex ale narazie kolki raczej nas nie dotycza. Podaje mimo to bo te zatwardzenia mnie martwily. I teraz zglupialam - odstawic czy podawac dalej???

reklama
wczoraj nie dałam już rady i zadzwoniłam do znajomej neonatolog by poradzić się co do tych kolek Danielka.
4 razy dziennie po 8 kropelek Boboticu, więcej flaszek jak 4 nie dawać, reszta to pierś. i nie karmić dwiema piersiami na raz, bo w początkowym mleku jest dużo cukrów które też powodują wzdęcia, a jak zassie drugą pierś to wyssie tylko to początkowe mleko bo na to treściwe już raczej nie będzie miał miejsca. spróbować wprowadzić Bebilon na kolki i zaparcia. i - uwaga - przytrzymać go podczas kąpieli dłużej, w ciepłej wodzie, polewać brzuszek, a po kąpieli z pół godziny pobawić się z suszarką! próbowaliśmy wczoraj - daje radę. Danielek się wyciszał przy szumie a ciepłe powietrze ogrzało brzuszek.

a jeśli kropelki i mleko nie dadzą rady to wtedy mleczko na receptę - Bebilon Pepti albo Nutramigen.
i teraz pytanie do luuuuznej - jak Alusia przekonałaś do Nutramigenu, bo chyba nie za bardzo mu smakowało???

emwu - mój Danielek też jest taki długi - ciuszki na 62 są na styk! dziś ma na sobie body na 68 i jest w sam raz! tylko rękawki trochę za długie... no cóż - będzie koszykarz :-D

Mój codziennie wieczorem nie śpi od 20 gdzieś do 12 w nocy po płaczach w koncu pada zmeczony... i budzi sie juz o 5 rano i znowu to samo czyli 5 godzin spokoju przerwy w tym oczywiscie jedno karmienie około 3 ... wiec spie 5 godzin z 20 min przerwa na karmienie .... i tak codziennie... czasem około 6 zdarza mu sie przysnac do 9 to fakt ale nie jest to sen nocny znou regularnie co 5 min prezy sie napina poplakuje ....

... jak naniego patrze to wiecie dlaczego tak ciezko mi to przebolec??...

... --bo przypomina mi sie jak parłam 1,5 godziny w wielkich bolach myslalam ze cale wewnetrznosci wyparłam... tak mocno bolalo i ten bol mi sie przyoomina i kojarzy ze on tez sie tak meczy :-:)-:)-( mi jeszcze gorzej mi z tym wiem ze to juz moja paranoja ale tak mam :-:)-:)-(

:confused::confused::confused:czekam na sab simplex jak to nie pomoze:confused::confused::confused: to załamka:confused::confused: ale wierze ze pomoze tez mu !!!

Kasiu a próbowałaś ogrzewać brzuszek suszarką?

Gdbym wiedziala juz ze w 3 miesiacu ustapia to juz bym skakala z radosci ... mimo ze to jeszcze tydzien i 2 miesiace u nas... ale naprawde myslalam ze odpoczne z nim sobie w domu po moich koszmarnych przezyciach w szpitalu .... a tu przyszlo to... jestem szczesliwa mamuska ze go mam ale naprawde czlowiekowi załamuja sie ręce jak sie patrzy na takie malenstwo kochane jak sie meczy caly czas..... u mnie odkrylam ze bujanie na rekach tez uspokaja i pomaga.... ehh ale juz rece bola troche ale dla malego wszysko!

a ja mam taka plytke gdzie pokazuja jak wlaczyc u dziecka samouspokajanie sie.
Jest 5 sposobow
1) ZAWIJANIE
2) SZUMIENIE
3) KOLYSANIE
4) SSANIE
5) POZYCJA NA BRZUSZKU
Niby kazda z nas to wie ale kazda z tych metod musi byc odpowiednio wykonana.
Np - zawijanie - w specjany kocyk z raczkami na dol tak aby dziecko nie mogla raczek wyciagnac bo samo sie rozprasza wlasnymi raczkami.
tak zawiniete obraca sie lekko na brzuszek (tak jakby boczkiem) . Dzieci nie lubia byc na pleckach mimo ,ze ta pozycja jest najdogodniejsza do spania.
Szumienie musi byc ciagle i glosne. Wiec nasze si si si si nie wystarcza - musi byc szyyyyyyyyyyyy. Jak suszarka i odkurzacz :-).
I kolysanie - Nie musimy trzepac dzieckiem z gory na dol zy n boki. Najwazniejsze zeby latala mu lekko glowka. Oczwiscnie z umiarem ,nie ma dostac wstrzasu mozgu. Ten ruch dziecko odczowalo w brzuszku. Cialko nie musi sie ruszac ale glowka ma dyndac na boczki. W wozku np nie jezdzimy wozkiem do przodu i tylu ani nie machamy z gory na dol. Trzeba lekko trzasc z prawej na lewo i wtedy ta glowka tak sie rusza.
Przy tych metodach dziecko uspokaja sie w minute.
Nie umiem tego wlasciwie opisac ale jakznajde jakis link to wstawie , moze sie ktorejs przydac.

Kasiu a próbowałaś ogrzewać brzuszek suszarką?

tak pomaga ale jak tylko skoncze placz a ile mozna stac z suszarka dla nas te metody i te nizej pomagaja na chwile dziecko rzeczywiscie sie wycisza ale musialabym je robc pezez 24 h

bedziemy prubowac sab simplex jak dotrze do nas

a ja mam taka plytke gdzie pokazuja jak wlaczyc u dziecka samouspokajanie sie.
Jest 5 sposobow
1) ZAWIJANIE
2) SZUMIENIE
3) KOLYSANIE
4) SSANIE
5) POZYCJA NA BRZUSZKU
Przy tych metodach dziecko uspokaja sie w minute.
Nie umiem tego wlasciwie opisac ale jakznajde jakis link to wstawie , moze sie ktorejs przydac.

reklama
Witam :)

Mi na kolki pomaga własnie siorbata z kopru, ale nie daję jej małemu tylko piję sama :) w powazniejszych akcjach pmaga infacol :) Zauważyłam już, że jak się małemu nie odbije to wtedy ma te ataki kolki, więc czasem latam z Nim po pokoju i 10 min, raz sie odbije, raz nie ......:tak:masaże tez pomagają ..

Dzisiaj mój młody nie spał od 5:00 do 10:00, co godzinę chciał cyca ...:confused: jestem trochę zmęczona mimo, że babel nie płakał ...ale jak on nie spał to ja tez :)

Do góry