reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

mi polozna powiedziala ze samemu mam nie robic bo lewatywa zrobiona w odpowiednim momencie jest swietnym przyspieszaczem rozwarcia !! i u mnie sie to sprawdzilo swietnie !! a przeciez to ani krepujace ani jakies zle nie jest ... po tylu badaniach jak i tak dupskiem swiecisz na prawo i lewo to lewatywa to pikus !!!
ja tez robilam dopiero jak oni mi chcieli zrobic;-)

E tam,ja nie mialam kompa w pierwszej iazy i bylam chyba zdrowsza:-Dnie balam sie porodu,zreszta teraz tez sie nie balam;-)
bos Ty twarda baba jest;-)
laski mi sie zaczyna nie podobac sytuacja !! jest mi zimno ... bola mnie piersi a lewa robi sie twarda !! mam narazie 37.1 temperature ale boje sie ze cos sie bedzie dzialo !!!

mi powiedzieli ze jak w pologu temp przewyzszy 38 to mam jechac na usg sprawdzic macice...

Daff 6 tygodni to tzw wczesny polog...

a usg my mamy zrobi c 6 tyg zycia i robimy 25 stycznia maly ma bioderka a mamusia zaraz po nim ma ginekologiczne zeby sprawdzic czy macica zagojona:)

reklama
Kopciuszku u nas widocznie są takie zwyczaje że moje dzieciaczki miały już w szpitalu usg stawów biodrowych ( i każde dziecko urodzone w tym szpitalu:-)) i miały wszystko w porządku...ale dla pewności od razu zaleca się podwójne pieluchowanie ( czyli pampers + tetra lub 2 tetry ) i wszystkie znane mi mamusie pieluchowały do drugiej kontroli czyli jak dzidzia ma ok 3 miesiące!
My pielu****emy się cały czas...i w dzień i w nocy! Znam dziecko które miało tą dysplazję i naprawdę:no: wolę dawać profilaktycznie te pieluchy niż potem tak dzieciątko męczyć!
I pierwsza kontrola wypadła bardzo dobrze!
Następna w lutym i podejrzewam że już nie zalecą pieluchy dłużej:-)

Mea może przykładaj od razu kapustę! Mi pomogła jak mnie pierś bolała tylko że ja na szczęście gorączki nie miałam...ale ból był jak cholera:szok:

my też się pieluszkujemy bo Danielek coś lewą nóżkę rzadko zgina, do ortopedy idziemy 14 stycznia (jak to dobrze mieć mamę-lekarza, inaczej musiałabym czekać miesiąc żeby nas zarejestrowali!).

mieliśmy dość ciężką noc - Danielek był strasznie nagazowany, co godzinę robił kupkę, z początku rzadkawą ale na szczęście już jest jak plastelinka :tak: także masowałam Malucha, przyciskałam nóżki do brzuszka i jakoś przeszło. obudził się o 9 i nie spał do 12. a od 12 śpi do teraz z przerwami na jedzonko i godzinną zabawę z mamusią. mam nadzieję, że tej nocy da mi pospać bo ledwo żyję.

Jadła dużo, ale od paru ładnych dni zjada tak ze 100max, więc raczej norma. Oczywiście za jednym posiedzeniem ze 100. Wydaje nam się, że to przez jej łapczywe jedzenie.

kurcze a moze ona za lapczywie je i pozniej sporo ulewa jak wychodzi z niej powietrze???
Czy to napewno bylo pod cisnieniem? wymioty ida prawei jak fontanna.
Mleczka raczej samemu nie zmieniaj mozna jeszcze bardziej zaszkodzic.

wczoraj już frytasy dopadłam..:p możliwe ze skusze sie na pizze albo i kebaba :-D
i zapije Colą :-D

zaszalej se ,zjedz na co masz ochote a nie bedziesz mogla po porodzie he he i sarznie zapij Cola hahahah

a tak serio to cholernie sie boję.. :(
naczytałam sie że takie wywoływanie to może trwac dłużej niż samoistny poród.. i teraz w panike popadam..

Nie boj sie ,wiem ze tak latwo pisac ,sama sie balam ale pozniej juz z gorki ,dzidzia przy tobie i wiekszego szczescia nie ma :)

Kochane ile śpia Wasze maluchy ? mój 4 nieraz 5 godzin ale się dowiedziałam, że mam go ocucać na karmienie co 3 godz. bo inaczej nie będzie na wadze przybierał jak bedzie przysypiał pory karmienia :baffled:a ja se dzisiaj tak fajnie pospałam ...........

moj idzie spac ok 21-22 i spi do 3-4 bez karmienia juz dobre kilka dni ,mam nadzieje ze tak mu zostanie :) rodzice wyspani!Wybudzac nie kazali!

hehe mam nadzieję że w piatek będzie po wszystkim :)

trzymam kciukasy babo za was ! I nie krzyc na twojego za bardzo hahaha !

no u nas nocka dzis byla juz troszke lepsza ... karmienie po kapieli, potem okolo 1.30 wielkie jedzenie z butla i pobudka o 6 ... buszowanie ze 2 godziny /ale o tej porze to juz luzik/ i jak o 8 zasnela to jeszcze sobie podsypia :) no i rodzice w zdecydowanie lepszym nastroju ... a babcia nadal obrazona ... ciekawe czy zostanie z mala na 10 min bo musimy zawiezc auto do mechanika !!

Babcia zostala z wnusia??? czy byl foch???

ja w nogach sie mieszcze pieknie we wszystkie spodnie z przed ciazy tylko szkoda ze w bidorach nie chca sie przecisnac!!!

ja juz w dupe wchodze hahahah aleeeeeeeee sie nie zapne hahahahha bo mi skora przeszkadza ahhahahah

już zapowiedzialam ze jak wroce po porodzie bartek ma dwa tyg wolnego zamykamy sie w pokoju na klucz i nie chce jej widziec..ani jej młodszego syna..
przez gnojka grubego rzygalam jak kot w ciazy o malo sie nie odwodnilam.. a to tylko dlatego ze grubas przyszedl sie wysrac za przeproszeniem do nas na góre jak mial biegunke i nie sprzatnal za sobą!!

trzeba bylo pojsc i kupala trzasnac u nich :-D:-D:-D i powiedziec ze oddajesz co zostawili u was ahahhaha :)

a tak na powarznie to Anka ta sytuacja chyba sie zmienila z ta tesciowa od tego kredytu co?? bo pamietam nasze poczatki jak sie poznawalysmy jak wszesniej mialas zgrzyty z Mama i mowialas ze nie masz z nia kontaktu itp a tescie i ci pomagaja itp ....no patrz jak los moze byc przewrotny ! mama to jest mama zawsze ci pisalam ze sie dogadacie i dzieki Bogu ze tak jest ! a tesciow - no coz trzeba olac ,dobrze ze twoj posyla krotka pilke do matki i nie da se w kasze dmuchac !

weszlam sobie na chwile do wrzesniowek2010 i poczytalam... ale mi wspomnienia przyszly z poczatku ciazy...rodosc...niepewnosc...niedoczekanie sie brzuszka...a pomyslec ze teraz juz koncowka. tak szybko ten czas zlecial... az smutno sie zrobilo ze w brzuszku nikt nie bedzie buszowal,tak pusto bedzie...

wierz mi mi brakowalo tych kopniakow i bylo mi bardzo smutno :tak: ale pewnie to tez te hormony po porodzie !

no to byly czasy...
ja pamietam jak w 5 tc powiedziala mi dr ze jest puste jajo plodowe ale poczekamy jeszcze dwa tyg...
jej jak sie balam wtedy..
w 7 tyg okazalo sie ze jest maluszek;-)
potem w 13 juz w szpitalu...
kurde ale t byl dla mnie stres...

a teraz jestem taka szczesliwa!!
jak patrze na tego owsika malego (tak go nazywam jak sie wierci:-D) to nawet sie nie ume na niego zloscic jak mi daje po du..ie:happy:

u nas bylo to samo 5 tydzien ciazy - puste jajo ,pusta ciaza ,czekamy 2 tygodnie nastepne i jest :) co za radosc ....kurcze przeszlam to strasznie !

Czop pomaga czasem ale ilez mozna czopa dawac ,.... a on nie jest na cycu teraz na mieszance od wczoraj tylko i testuje ... narazie jak mu bedzie po tej bo zmienilismy na bebilon comfort z tendencja do kolek i zaparc..... dziewczyny a wy jak dokarmiacie jakich miesznak uzywacie????????????????????????????????????????????????????????

witam sie wogole sorki ze malo pisze ale jak maly spi to sie ogrniam a jak nie spi to on sie meczy caly czas i jestem przy nim ....:-:)-:)-(

my karmimy Nanem 1 ,ale tez chcialam zmienic na bebilon comfort jak maly sie prezyl , ale dzieki Bogu malemu nan podszedl i kropelki mu bardzo pomagaja jest spokojny ,wali kupe dzinnie i nic go nie boli ,wiec zrezygnowalismy ze zmiany mleczka

Ja się zapnę w stare spodnie ale tak ciasno mi:-D:-D
wolę dres:-D

Boziu od kiedy przeszliśmy na butlę nie czuję dziecka w domu!
To takie nienaturalne ze strony Alusia:-D

Nie no dziękuję Bogu narazie, że mam szansę pospać, wyjść gdzieś, posprzątać zająć się innymi rzeczami...w lutym ezamin mam:sorry2:
Przełożył ze stycznia:-) więć się pouczę dłużej!

dziewczyny a jak to jest na sztucznym mleczku i z wit K? dawać mu? zapomniałam pediatrę spytać:sorry2:

my wrocilismy ... bylismy zawiezc auto do warsztatu ... kurcze jak sie tesciowa obrazila to mialam 2 dni spokoju ... ni sterczala nad mala z lupa i nie przegladala jej kazdej krosteczki !!! a teraz znowu sie zaczyna !! mialam byc cierpliwa ale nie wiem ile wytrzymam !!

mea zamknij jej drzwi przed nosem i powiedz ze do twojej oazy nie ma wstepu bo podwozie wietrzysz ahhahaha sie obrazi ! a jak bedziesz potrzebowac aby z mala znowu zostala to cos sie wymysli ahahha

A to bylo cos nie tak ze masz pieluszkowac podwojnie?Czemu musisz pieluszkowac skoro jest ok?
I powiedzcie mi jak to jest z tym sparwadzaniem bioderek?Kiedy trzeba isc z dzieckiem bo mi narazie nikt nic nie mowil,z corka wiem ze czekalam chyba okolo 3 miesiecy na usg bioderek wiec juz zglupialam:baffled:

Tez tak myslalam i mialam gdzies czy mi cos widac czy nie:tak:

My tez nie mamy nic z bioderkami jak narazie robic ! sprawdzaja go dokladnie co wizyta i bioderka tez i widocznie nie ma zadnych nieprawidlowoscie :tak: Pamietam z Patrykiem pediatra odeslal nas do ortopedy jak mu cos sie nie spodobalo i maly musial nosic szynke taka przez miesiac chyba ! masakra ze urodzilam w maju w czerwcu juz bylo goraco a maly musial w tym homoncie lezec :baffled:

E tam,ja nie mialam kompa w pierwszej iazy i bylam chyba zdrowsza:-Dnie balam sie porodu,zreszta teraz tez sie nie balam;-)

ja tez !!!!!!!!
ile sie shiz nalapalam bo durna cos przeczytalam w necie !:tak::-D

dziewczyny a jak to jest na sztucznym mleczku i z wit K? dawać mu? zapomniałam pediatrę spytać:sorry2:

my nie podajemy ! witamina jest juz w melczku ! U nas zalecaja jedynie jak sie karmi tylko piersia :tak:

reklama
laski mi sie zaczyna nie podobac sytuacja !! jest mi zimno ... bola mnie piersi a lewa robi sie twarda !! mam narazie 37.1 temperature ale boje sie ze cos sie bedzie dzialo !!!

Moze zadzwon do poloznej albo do gina,moze cos poradza?

Trzeba isc z dzieckiem do ortopedy jak skonczy 4 tyg i najelpeij nie zwlekać.
Pieluszkowanie często radzą robić profilaktycznie, chodzi o dysplazje stawów biodrowych. przy dysplazji stawów niedostatecznie jest głęboka tzw panewka stawowa i główka kości udowej może się przemieszczac poza staw.
Dzięki pileuszkowaniu wzmacniamy tą panewkę:tak:
Tak więc profilaktyczne podkładanie pieluszki na pewno nie zaszkodzi ;-)

Mi nikt nic nie mowil o takiej kontroli,wiem ze z corka bylam na usg ale ona miala wtedy juz chyba okolo 3 miesiecy:tak:bo u nas kolejki byly masakryczne.Jak przyjedzie teraz polozna z pediatra to zapytam.
Ja nie pieluchowalam corki i bylo wsio ok:tak:teraz tez mi nikt nie mowil zeby profilaktycznie zakladac druga:no:codziennie na obchodzie byly badane nozki przez lekarza:tak:

Ja się zapnę w stare spodnie ale tak ciasno mi:-D:-D
wolę dres:-D

Boziu od kiedy przeszliśmy na butlę nie czuję dziecka w domu!
To takie nienaturalne ze strony Alusia:-D

Nie no dziękuję Bogu narazie, że mam szansę pospać, wyjść gdzieś, posprzątać zająć się innymi rzeczami...w lutym ezamin mam:sorry2:
Przełożył ze stycznia:-) więć się pouczę dłużej!

To sie ciesz ze masz tak fajnie:-):tak:i to jest chyba caly plus karmienia mleczkiem sztucznym:tak:
Co do witaminy K to jesli jest na sztucznym to nie trzeba podawac:no:wcale.

Do góry