przykre ale nikt z nas nie jest w stanie przewidziec co nas czekamammamija ... jak sobie pomysle co ty przezylas to az mi ciarki po plecach laza ...
a ja sie dzis dowiedzialam ze moja kuzynka ma bardzo zagrozona ciaze !! jest teraz w 23tc i wykryli u niej powazna wade genetyczna watroby, ktora ujawnia sie w ciazy !! juz cos podejrzewali ok rok temu jak coreczke urodzila ale potem sie jej wpadlo /myslala ze karmienie to antykoncepcja/ i w tej trzeciej ciazy ta wada ujawnila sie bardzo szybko i jest powazny problem bo dziecko juz jest silnie zakarzone !! no i przy okazji zbadala sie jej siostra /ma rodzic na dniach/ i tez sie okazalo ze ma ta wade i to byla przyczyna jej wczesnie wykrytej zoltaczki !! Asia /ta co teraz ma rodzic/ ma dziecko donoszone wiec zagrozenia nie ma ale to malenstwo Doroty nie wiadomo jak skonczy ... ponoc przy tej wadzie umieralnosc dzieci jest bardzo wysoka !! zwlaszcza jak juz sa wczesneij zakarzone !!
reklama
Chérie
Mama Danielka
mi gin mowil ze dopegyt dobrze dziala ale nei doraznie !! musi byc podawany wczesnie jesli jest podejrzenie o nadcisnienie indukowane ciaza !! dlatego ja dostalam juz w 22 tc i jak narazie dwie tabletki dziennie normalizuja sprawe !! mankament dopegytu to woda woda i jeszcze raz woda !!! a co za tym idzie przyrost masy ciala i inne dolegliwosci !!!
no to dobrze, że dostałaś
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![Zadziwiona(y) :confused2: :confused2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/confused8gj.gif)
wiesz nie wiemc zy duzo...mammamija ... jak sobie pomysle co ty przezylas to az mi ciarki po plecach laza ...
a ja sie dzis dowiedzialam ze moja kuzynka ma bardzo zagrozona ciaze !! jest teraz w 23tc i wykryli u niej powazna wade genetyczna watroby, ktora ujawnia sie w ciazy !! juz cos podejrzewali ok rok temu jak coreczke urodzila ale potem sie jej wpadlo /myslala ze karmienie to antykoncepcja/ i w tej trzeciej ciazy ta wada ujawnila sie bardzo szybko i jest powazny problem bo dziecko juz jest silnie zakarzone !! no i przy okazji zbadala sie jej siostra /ma rodzic na dniach/ i tez sie okazalo ze ma ta wade i to byla przyczyna jej wczesnie wykrytej zoltaczki !! Asia /ta co teraz ma rodzic/ ma dziecko donoszone wiec zagrozenia nie ma ale to malenstwo Doroty nie wiadomo jak skonczy ... ponoc przy tej wadzie umieralnosc dzieci jest bardzo wysoka !! zwlaszcza jak juz sa wczesneij zakarzone !!
nauczylo mnie to tyle ze psychika moze sama Cie wyleczyc..
naprawde byly przypadki tragiczne ktore przezywaly bo mieli chec do zycia..
a ludzie z depresja w nienajgorszych sytuacjach zawsze wpadali w "dolki" po chemii i za kazdym razem bylo coraz gorzej..
naprawde polowa sukcesu lezy w naszych glowach...
a ta Twoja kuzynka bidula..
co to za wada??
23 tydzien moze jeszcze troszke wytrzyma i moze dzidzia da rade jakos poza brzuszkiem mamy..
trzymam kciuki!!
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
no to dobrze, że dostałaśu mnie nadciśnienie indukowane ciążą stwierdzili po ostatnim pobycie w szpitalu. a co do wody i wagi to nic nie mów... ja mam już 16 kg na plusie (zaczęłam tak tyć od 30 tygodnia ciąży...) gin mówi, że połowa - 8 kg - to woda
![]()
ja mam na plusie juz 19 !! i gin tez twierdzi ze gro z tego to woda i przynajmniej nie obrywam na kazdej wizycie !!! powiedzial ze to moze schodzic nawet do ok 3 tyg wiec mam sie nie martwic !!
wiesz nie wiemc zy duzo...
nauczylo mnie to tyle ze psychika moze sama Cie wyleczyc..
naprawde byly przypadki tragiczne ktore przezywaly bo mieli chec do zycia..
a ludzie z depresja w nienajgorszych sytuacjach zawsze wpadali w "dolki" po chemii i za kazdym razem bylo coraz gorzej..
naprawde polowa sukcesu lezy w naszych glowach...
a ta Twoja kuzynka bidula..
co to za wada??
23 tydzien moze jeszcze troszke wytrzyma i moze dzidzia da rade jakos poza brzuszkiem mamy..
trzymam kciuki!!
psychika moze byc niesamowitym sprzymierzencem jak i najwiekszym wrogiem !!
a co do kuzynki to powiedzili ze jak dotrwa do 28-30tc to mala wyciagaja i na przetaczanie krwii ... wtedy jest szansa na uratowanie !! ale na to jeszcze trzeba poczekac !!
niestety nie pamietam jak sie ta wada nazywa ... a nie chcialam drazyc tematu bo ciotka i tak ciezko o tym mowila !! dowiedzialam sie przy okazji ze ona tez urodzila martwe dziecko kiedys dawno ... i podejrzewa ze to walsnie bylo przyczyna !!
jej ale mam brzuch jak kamien !!! mala znowu wypiela sie w przepone i zaraz mnie rozerwie !!!
Ostatnia edycja:
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
Sms od aga6671
" a ja caly czas mysle ile czeka mnie nadrabianiaCzujemy sie super ja moge jutro wychodzic wiec trzymajcie kciuki zeby maly nie dostal zoltaczki !"
hehe ona jest zabawna !! chce to nadrabiac jak bedzie miala malego w domku !!!
STRESCIMY NAJWAZNIEJSZE KWESTIE !! bez jaj od soboty troche sie tego uzbieralo !!
nie byłabym gdybym się nie nasłuchała o takich przypadkach ale taka jest nasza służba zdrowia-czekają do ostatniego momentu ze wszystkim a później jest jak jestNo nie badz taką pesymistką, w większości przypadków oxy przyspiesza akcję porodową i jest wszytsko ok![]()
zobaczymy jak to będzie
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
MAKABRYCZNA MAKABRA !! ze tez ludzie sa tak debilni ze w takie testy wierza ...
nie mówcie że nie słyszałyście o teście ciążowym on-line
to już pobija wszystko-szczyt debilizmu
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
mi gin mowil ze dopegyt dobrze dziala ale nei doraznie !! musi byc podawany wczesnie jesli jest podejrzenie o nadcisnienie indukowane ciaza !! dlatego ja dostalam juz w 22 tc i jak narazie dwie tabletki dziennie normalizuja sprawe !! mankament dopegytu to woda woda i jeszcze raz woda !!! a co za tym idzie przyrost masy ciala i inne dolegliwosci !!!
asiu a jak dretwiejaca reka ?? przeszlo po porodzie jak obiecywali ????
Przeszlo teraz juz wogole nic mi nie przeszkadza ,jeszcze chyba z 2 doby moze 3 odczuwalam dretwienie ale juz wyraznie mniejsze ...a dzisiaj nic mi juz nie dretwieje
reklama
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
Przeszlo teraz juz wogole nic mi nie przeszkadza ,jeszcze chyba z 2 doby moze 3 odczuwalam dretwienie ale juz wyraznie mniejsze ...a dzisiaj nic mi juz nie dretwieje![]()
licze ze u mnie bedzie tak samo ... szlak mnie trafia jak przychodzi wieczor a ja rece mam cale zdretwiale ... a rano to juz koszmar maksymalny !! w ciagu dnia jest lepiej bo ciagle ruszam rekami ...