reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

reklama
a co sie dzieje ze ci podejrzewaja cholestaze????

Mam ciagly bol w prawym podzebrzu promieniujacy na prawy bok i plecy. To naprawde bardzo boli. Typowy bol watrobowy. Skora na wysokosci zeber po prawej stronie jest az zdretwiala i nie mam tam czuci :crazy:. Jest tak od 4 dni. Jedynie jak stoje bol mija.Nie spalam juz od 4 nocy. Tzn przesypiam po 30min i sie budze na kolejna godzine. Krece sie , wstaje, siadam, usne znow na 30 min i tak w kolko. Sadzilam ,ze to ucisk macicy na watrobe. W koncu jest juz taki duzy ,ze to mozliwe.
Niestey od dwoch dni doszedl swad skory. Niby w cholestazie swedza stopy i dlonie. Mnie swedzi caly brzuch, piersi, wewnetrzna strona ud, dekold i pod pachami.
Mozliwe ,ze to rozciaganie sie skory a ja jedynie panikuje (choc do panikar nie naleze). Wczoraj dopadl mnie taki bol wieczorem ,ze zadzwonilam do lekarza zeby mi powiedzial czy jest cos co moge wziasc (oczywiscie paracetamol , ktory nie pomogl). Kazal mi rano przyjechac do szpitala zeby zrobic testy watrobowe.
Mysle,ze jest to bardziej WYKLUCZENIE cholestazy niz jej podejrzenie.
Z tym ,ze jesli to ucisk na watrobe to jak ja zniose kolejne 3 tyg bez spania:szok:.
Wolalabym jednak to niz ta cholestaze. Oczywiscie juz sie glupot naczytalam w internecie ,ze dziecko moze umrzec nawet w 36 tygodniu jesli sie ma to schorzenie.

Aj - lepiej jade i wyjasnie co jest co a nie sie bede stresowala.

wy dziewczynki macie sliczny apetyt:-)
zazdroszcze wam... ja od wczoraj wieczorem nic nie jadlam i nie moge sie zmusić!! kurczę mam takie nudności przez całą noc do teraz do tego mega zgaga choc nie wiem po czym skoro nic nie jadlam i nie pilam i baardzo boli mnie brzuch ale cały...
jak teraz tak maja wygladac przygotowania do godziny zero to ja chce byc juz po.
moze jezzce tego nie wiesz a organizm juz sie szykuje na porod:-D
:-D

Mi się kończy Sorbifer a że nie dostałam recepty na niego to chyba go nie wykupię.. Drogi jak cholera. No ale z drugiej strony żeby mi się przez niekupienie nie pogorszyły znowu wyniki hemoglobiny.. Chyba muszę to z ginką przedyskutować telefonicznie a cholera mnie bierze od tych tabletek bo mam zatwardzenia:(
no drogi skurczybyk jest..
zadzwon lepiej zeby sie nie zrobila anemia przed porodem...
ja na szczescie nie mam zaparc po tym tylko w druga strone...

laski a jaki magnez lykacie ?? bo ja mialam juz Asmag ... Magnezin ... MGB6 ... no i teraz musze cos kupic i nie wiem co /jak zapytalam gina to mi mowi "cokolwiek byle to byl magnez :)"/
ja asmag forte...
mi dr zabronila mgb6, bo jest tam 300% zapotrzebowania na wit b6 a dodatkowo jest 100% w feminatalu...

zauwazylas ze odkad u nas zrobilo sie goraco przestalysmy kontrolowac listopadowki ??
z reszta liste maja nieaktalna bo chyba moderatorki sa w szpitalu :)
wiec musisz nas wszyskie przetrzymac:-D
a teraz mea czytalama Twojego posta wieczorem przed snem i opowiadalam mezowi o jej pomysle z babcia..
i tak sie ekscytowalam glupota ze az mi sie snilas Ty i Twoja tesciowa :-D:-D
i padlo na to ze babcie przywiezie...:-D:-D
na szczescie moje sny sie nie sprawdzaja:)
napisz jaka ta sytuacja sie rozwinela:-D:-D

Lilijko ten paciorkowiec to swoista bakteria ktora zyje u nas w zadkach..
dla matki jest nieszkodlaiwa i nie powoduje zadnych infekcji...
poprostu sie ja ma i czasami przechodzi do drog rodnych...i nie robi nic zlego...
i jak przejdzie to jest bardzo niebezpieczna dla malucha bo moze mu wejsc do ucha, pluc i moze spowodowac grozne choroby a nawet sepse...
mowila mi o tym moja dr i mam robic 27 listopada to badanie...
i to robiotyki nie pomoga bo to se antybiotykiem leczy..

a Wojtysiowa napisala
"w narutowiczu czekam na konsultacje, mozliwe ze dzis bez fenka juz, do tego do chirurga bo ze spojeniem jest cos nie tak."
"mala dobija juz do 2kg"

ja wstalam zjadlam sniadanko wykapana i pachnaca leze sobie przed tv:-)

pierwsza noc bez Fenoterolu - dreszcze, ból w krzyżach promieniujący na pośladki, nieregularne skurcze i kołatanie serca. nad ranem puściły i skurcze i serce się uspokoiło, ciśnienie spadło na 130/80, krzyże nie bolą za to nie mogę usiedzieć na tyłku.
no i strasznie boli mnie podbrzusze, jak na okres, łyknęłam no-spę to trochę puściło.

Mam ciagly bol w prawym podzebrzu promieniujacy na prawy bok i plecy. To naprawde bardzo boli. Typowy bol watrobowy. Skora na wysokosci zeber po prawej stronie jest az zdretwiala i nie mam tam czuci :crazy:. Jest tak od 4 dni. Jedynie jak stoje bol mija.Nie spalam juz od 4 nocy. Tzn przesypiam po 30min i sie budze na kolejna godzine. Krece sie , wstaje, siadam, usne znow na 30 min i tak w kolko. Sadzilam ,ze to ucisk macicy na watrobe. W koncu jest juz taki duzy ,ze to mozliwe.
Niestey od dwoch dni doszedl swad skory. Niby w cholestazie swedza stopy i dlonie. Mnie swedzi caly brzuch, piersi, wewnetrzna strona ud, dekold i pod pachami.
Mozliwe ,ze to rozciaganie sie skory a ja jedynie panikuje (choc do panikar nie naleze). Wczoraj dopadl mnie taki bol wieczorem ,ze zadzwonilam do lekarza zeby mi powiedzial czy jest cos co moge wziasc (oczywiscie paracetamol , ktory nie pomogl). Kazal mi rano przyjechac do szpitala zeby zrobic testy watrobowe.
Mysle,ze jest to bardziej WYKLUCZENIE cholestazy niz jej podejrzenie.
Z tym ,ze jesli to ucisk na watrobe to jak ja zniose kolejne 3 tyg bez spania:szok:.
Wolalabym jednak to niz ta cholestaze. Oczywiscie juz sie glupot naczytalam w internecie ,ze dziecko moze umrzec nawet w 36 tygodniu jesli sie ma to schorzenie.

Aj - lepiej jade i wyjasnie co jest co a nie sie bede stresowala.

no to kochana nieciekawie!!!! ja mam zdretwialy brzuch na wysokosci pepka i tak moglabym zaznaczyc promien o dlugosci 3cm i narysowac okrag... cale to kółko jest bezwladne ehhh
a jak bylam u lekarza i mowilam mu o tym ze bardzo mocno swedza mnie nogi i rece wlacznie z palcami to mi powiedzial ze przy cholestazie swedzi cale cialo twarz uszy plecy i co tylko mozliwe nie tylko rece i nogi i ze to moze byc od naciagania sie skory.. ehh to teraz juz nie wiem bo u Ciebie jest na odwrot.. ale wierze ze moj lekarz wie co mowi... a ty szybko pedz na badania i pisz nam... wierze ze bedzie dobrze i ze to paskudztwo Cie nie dopadło!!!

Hej Kobietki, u mnie dziś♣ piękne słońce, w nocy się wyspałam więc mam dzis dużo energii i dobre samopoczucie jak na tą chwilę. Jestem właśnie w trakcie nadrabiania ale chciałam się z wami przywitać.:-)

reklama
Dzien dobry dziewczynki.
Ja standardowo nadrabiam, nie moge wyjsc na prosta.
Dziecko mam chore od piatku wieczora, goraczka, goraczka, goraczka do 40 st. Za godz. idziemy do lekarza. Dzieci lubia tak sie na weekend rozkladac jak nie ma dostepu do osrodka:confused2: Jeszcze, zeby bylo ciekawie to czekamy na ospe. Alek mial kontakt w zeszla sobote wiec najwczesniej w srode pierwsze krosty, oby. Mam nadzieje, ze on przejdzie ospe zanim ja urodze.

ja sie nie orientuje ale wiem jak moja kolezanka po smierci mamy dostala w spadku dom z ziemia bo oprocz tego jeszcze ma gospodarstwo agroturystyczne... to musiala zaplacic jakas czesc podatku i to nie mała.
Chyba juz wszystko napisane na ten temat, ja wiem, ze podatek od darowizny na chwile obecna napewno sie placi.

mea dzięki za dobre chęci:)
Natalka ja się pocieszałam zawsze, że chociaż kształt mają ładny. Ja nie widzę, żeby mi brzuch opadł, oddycha ma się dobrze, ale mogę więcej na jeden raz zjeść, więc może faktycznie się opuścił.
A ja mam dylemat, czeka mnie prawdopodobnie cesarka (Maleństwo cały czas siedzi na pupie i nie wiadomo czy się odwróci) i nie wiem jakie znieczulenie mam do niej ewentualnie wybrać: narkozę czy w kręgosłup. Może któraś mi podpowie, doradzi, bo sama naprawdę nie wiem.

Tylko zoo jak dla mnie. Masz swiadomosc i dzieciatko widzisz od razu.:tak:
Kurcze, moze sie krupcia jeszcze obroci. Sa na to jakies pozycje specjalne, poczytaj w necie.

Dziewczynki ratunku!
Jak mnie boli. Nie zadne skurcze tylko watroba. Normalnie juz nie moge wytrzymac. Nie da sie siedzie c, nie da sie lezec. Juz dwie noce mam nieprzespane. Wczoraj chociaz w dzien pospalam ale dzis juz nie daje rady.
Macica z pewnoscia uciska na watrobe (juz wyczytalam caly internet na ten temat). Boli mnie cala prawa strona, luk zebrowy i promieniuje na plecy .

W pierwszej ciazy nic takiego nie mialam i do tej pory ciaza byla dla mnie laskawa. Teraz juz nie wytrzymuje. Wzielam paracetamol ale dupa - nie pomaga.
Jestem spiaca , zmeczona i obolala :(

Przeciez nie moge stac caly dzien - tylko wtedy mniej boli.

Bidulko, mam nadzieje, ze po tych kilku dniach juz ci lepiej. Czasem jak sie ponarzeka to los sie odmienia.

Avent ma bez biosfenolu butelki - tak bynajmniej piszą w opisie butelek.
ja mam taka małą szklaną, więc nie jest ciężka - naprawdę

Ja mam jedna mala nowke z aventu, mam nadzieje jak najmniej jej uzywac:tak:

ja tez slyszalam ze szklane sa lepsze dla dziecka..
ale mam 2 z aventu i nie zamierzam kupywac juz szkalnych...
mam nadzieje ze wystarcza bo i tak chce karmic pirsia..
i mam nadzieje ze moje mocne ragnienie i parcie psychiczne na karmienie piersia nam pomoga w tym zeby sie to udalo:)
Pomoze. Grunt to chceci i pozytywne nastawienie i nie zrazanie sie przy pierwszych trudnosciach. Napewno bedziemy sie tu wspierac wszystkie chcace karmic.

jak to sie mowi - nie masz problemow to je sobie stworz !!! mysle ze niepotrzebnie sie teraz przejmujecie butelkami !! narazie martwcie sie jak tu miec pokarm i karmic piersia !!
Popieram!

ja często robię do obiadu: por, tarty ser żółty i tarte jajko, wymieszane z jogurtem naturalnym i odrobiną czosnku.
Ja tez lubie ta salatke ale do chlebusia z szynka najlepiej. Moja wersja delikatnie zmodyfikowana.

głupia jestem wiem...
najgorsze jest to że on to tak poobracał że ja czuje ze to moja wina..
ale czy ja tak duzo wymagam?
zeby byl odpowiedzialny w koncu... czy to jest kooorwa tak duzo? :(

Anoola, dziewczyny chyba juz wszystko co madre napisaly. Nie wiem jakie podjelas ostateczne decyzje, pewnie doczytam, ale ja napewno odeszlabym poki czas. Moze jeszcze sprobowalabym terapii, ale przy nadchodzacym dziecku to moze byc trudne.

Do góry