reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

Ja w pierwszej ciąży byłam właśnie u Grudnia na usg4D! Bardzo miły lekarz! 2 lata temu badanie z płytą kosztowało 150 zł ale pewnie jest już drożej! Znów się wybieramy do niego ale ja tam idę obejrzeć moje maleństwo a nie szukać chorób! Bo spotkałam się z takimi opiniami że po co na takie dokładne usg chodzić jak tylko mogą straszyć nieprawidłowościami! Ja wierzę że maleństwo jest zdrowe! Do końca trzeba mieć pozytywne nastawienie, nie?!

aga a ty jestes skad ?? jesli pytam po raz kolejny to przepraszam ale jzu mi sie myli

reklama
Ja w pierwszej ciąży byłam właśnie u Grudnia na usg4D! Bardzo miły lekarz! 2 lata temu badanie z płytą kosztowało 150 zł ale pewnie jest już drożej! Znów się wybieramy do niego ale ja tam idę obejrzeć moje maleństwo a nie szukać chorób! Bo spotkałam się z takimi opiniami że po co na takie dokładne usg chodzić jak tylko mogą straszyć nieprawidłowościami! Ja wierzę że maleństwo jest zdrowe! Do końca trzeba mieć pozytywne nastawienie, nie?!
Pozytywne nastawienie pozytywnym nastawieniem ,ale trzeba też być odpowiedzialnym...skoro można wykryć jakieś nieprawidłowości i je leczyć w łonie matki to czemu tego nie robić ??!! same pozytywne nastawienie często niestety w życiu nie wystarcza !!!
Ja tam chodze po to żeby być spokojną,że wszystko jest ok a oglądanie maluszka, choć jest przeżyciem wspaniałym i bardzo wzruszający jest na drugim planie ...

ja na pecherz bralam furagin 2x2 tabl przez tydzien i do tego wit C, a profilaktycznie mozna wlasnie te tabletki typu urolin itp z żurawiną, albo kupic sobie suszonej zurawiny i wcinać :)

Mi lekarz KATEGORYCZNIE ZABRONIŁ furaginu ! W ciąży nie można broń boże !!! Przynajmniej mój tak powiedział...i tak jak pisałam wcześniej zalecił ziołowe swiństwo do picia -FITOLIZYNA bez recepty.

Dziewczyny tak naprawde usg trojwymiarowe nie jest obowiazkowym badaniem lub rutynowym o ile lekarz nie zaleci inaczej.I jezeli nie widac zadnych nieprawidłowosci na zwykłym usg nie ma potrzeby przeprowadzania tego badania :) >Moj lekarz powiedzial ze dzidzi zdrowe a stwierdził to na podstawie zwykłego usg.I takie usg moge sobie zrobic dla swojej przyjemnosci i alez owczem z pozytywnym nastawieniem tylko po to aby ogladnac swojego skarbeczka wyrazniej.Tak tez zrobie po 20 tyg.
eliza80 dziewczyny tu pisały o usg trojwymiarowym ktore chca zrobic tylko dla swojej przyjemnosci ( i alez owszem mozna) z racji tego ze wszystkie wczesnijesze badania usg wyszly pozytywnie.

Ostatnia edycja:
...no niby tak ,ale np. mój lekarz stwierdził,że USG3D jest sprzętem dużo lepszej jakości i właśnie ta jakość +doświadczony lekarz = dokładniejsza diagnoza...a że on takiego sprzetu nie miał to polecił mi poszukanie sobie i zrobienie 3D gdzie indziej (oczywiście jak chce)
...a owszem ,że 3D w 12-14 tygodniu jest tylko przyjemnościa dla przyszłych rodziców a badanie przeprowadza się przełączając na widok 2D (przynajmniej w tym okresie ciąży) ,ale jakość tego jest o wieleeeeeeee lepsza niż na zwykłym USG ! ...i tu właśnie jest cały powód robienia przeze mnie USG 3D :-)
Zdecydownie robiłam je nie dla swojej fanaberii a tylko i wyłacznie dla pewności,że dziciątko rozwija się prawidłowo... i po tym badaniu jestem zdecydownie spokojniejsza i w końcu cieszę się ciążą :-)

Ja tez nie czuje jeszcze ruchów, mimo ze to juz skonczony 16 tydzień. Te nasze dziewczyny to chyba za szczupłe są i wszystko czują wcześniej, bo książkowo to w pierwszej ciązy ok 20 tygodnia mozna wyczuc a w kolejnych juz w 18. Wiec narazie jeszcze jestem spokojna ale zazdroszcze jak nie wiem co....
Ja chodze do lekarza "państwowo" na fundusz ale lekarz cudowny, starszy pan z ogromnym sercem. Po tym jak rok temu poroniłam dał mi "bez łaski" skierowanie na wiele badan, mimo ze takie badania zalecaja robic dopiero po 3. poronieniu. Złoty człowiek

Ja czułam tylko raz ruchy, raz ''puk'' i tyle, teraz ciiiisza jak makiem zasiał. A szkoda;P

...a i w 22 też zrobie...i jak będe potrzebowała psychicznego wzmocnienia to i 3 raz zrobię...;-)

Ja czułam tylko raz ruchy, raz ''puk'' i tyle, teraz ciiiisza jak makiem zasiał. A szkoda;P

...a ja narazie , od paru tygodni czuje takie mrówki w brzuchu czasmi...Jesem chuda więc jak pisały bardziej doświadczone dziewczyny jest szansa ,że ruch poczuję juz niedługo:-)

Kochana wiem ze ruchy dzidziusia w ciazy to cos wspaniałego ale nie martw sie napewno zacznie pukac mocniej i czesciej :-D.Pamietasz jak ja pisałam ze ruchy poczułam 4 czerwca , a poznije miałam echo przez długie 2 tygodnie? Az zaczełam powatpiewac czy to aby napewno pukała moja dzidzi ....az nagle po 2 tygodniach z hakiem ....moja dzidzia wystartowała i biega do tej pory :tak:Choc nie zawsze tak dynamicznie ahahhah ...czasami jest poprostu leniwa !!!!

reklama
Kochana wiem ze ruchy dzidziusia w ciazy to cos wspaniałego ale nie martw sie napewno zacznie pukac mocniej i czesciej :-D.Pamietasz jak ja pisałam ze ruchy poczułam 4 czerwca , a poznije miałam echo przez długie 2 tygodnie? Az zaczełam powatpiewac czy to aby napewno pukała moja dzidzi ....az nagle po 2 tygodniach z hakiem ....moja dzidzia wystartowała i biega do tej pory :tak:Choc nie zawsze tak dynamicznie ahahhah ...czasami jest poprostu leniwa !!!!

Wiem, wiem, że mam czas na czucie ruchów, ale wiecie jak to jest - dadzą palec, chcesz całą rękę:-D:-D

Do góry