reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Magdas...przede wszystkim moje gratulacje!!!:tak:
Co do henny...jak mam takie prawdziwe , czyste zielsko sprowadzane z Syrii (100% Bio wiec nie jest to hennna zanieczyszczona związkami metali)-to czysta Lawsonia Intermis, a kupuję już od dobrych kilku lat tutaj:
BIOLANDER - kosmetyki naturalne i bio. ALEPIA Henna do włosów 100gr. [AL42] : Kosmetyki naturalne, Mydła, Alep, Szmpony, Dezodoranty, Alepia - Biolander Natura
Z czystej henny kolor wychodzi piękny, głęboki, rudo-miedziany a włosy mniej wypadają, są grubsze i bardzo, bardzo błyszczące-gdyby nie odrosty-nie musiałabym wcale ich często malować.Teraz np nie malowałam 3 miesiące i zrobiłam tylko same odrosty-kolor jest równomierny na całych włosach-nie ma efektu spierania sie koloru! Włosy wyglądają naturalnie-nie jak ufarbowany hełm...:-)
Co do henny do brwi i rzęs..to raczej jest to indygo albo indygo mieszane z henną, bądź jakaś syntetyczna forma czegoś co ma hennę przypominać-gdyż nie ma henny, która zabarwiła by włosy na czarno lub brązowo-niezbędne jest indygo i ewentualnie amla-jesli chcemy chłodne odcienie brązu-poza tym do henny nie używa sie wody utlenionej!.Prawdziwa henna dojrzewa w kwaśnym ciepłym środowisku (ja swoja mieszma z sokiem z cytryny bądź pomarańczy). Od razu przestrzegam przed pseudo-henną typu Eld czy Venita-to nie henna, a syntetyczny substytut z śladową ilościa ekstraktu z henny i masą sztucznych barwników.Już raz się dałam nabrać..Ale się rozpisałam..:-)Jakby co to służę moim kilkuletnim hennowym doświadczeniem:-)Babcia(włosy po hennie i indygo: kasztan) i Mama(indygo i henna: czekoladowa głeboka czerń) juz od ponad roku nie używaja chemicznych farb-i każdy pyta sie skąd maja taki piekny kolor włosów...takich kolorów jakie potrafi stworzyc henna i indygo nie znajdziecie w żadnej z chemicznych farb-oczywiście poza blondem-bo henna nie działa wstecz:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej Kobietki, widzę że wczoraj tematyka zeszła na temat urody naszych włosów, ja tez myślałam o zrobieniu pasemek (odrostów) i się zastanawiałam czy to będzie bezpieczne ale jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży (pierwszy tydzień ) robiłam pasemka i dzidzi nic cię nie stało więc chyba powinno być bezpieczne.
Znalazłam w necie info"Ekspert Medforum.pl

- Nie powinno się używać środków chemicznych w tak niskiej ciąży, odradzam farbowanie do 12 tygodnia, potem można się bardziej upiększać." Pozdrawiam:-)

Magdas Gratulacje!!!!!!!

Emwu hehehe widze, że i Ty eksperymenty lubisz;-) ciagle miałam blond włosy, w październiku cos mnie napadło i na czarno się przefarbowałam:tak: a teraz znowu blondyna jestem :-Dco prawda nie taka jasna jak kiedys bo stopniowo farbuje;-)
A wizyty u fryzjera- tak średnio co 7 tygodni, bo i mnie odrosty denerwują;-)

Eliza z tym liczeniem na skroty - ciaza 9 miesiecy = 3 trymestry = 12 tygodni = kazdy miesiac po 4 tygodnie to nie do konca tak :)

Jesli ciaza trwa 40 tygodni a kazdy miesiac ma 4 tygodnie to wychodzi nam 10 miesiecy ciazy :) Dlatego jest to przesuwanie o jeden tydzien w prawo lub w lewo. Jedni licza pierwszy trymestr od 1 do 12 inni od 1-13, drugi jest czasem liczony od 13 - 16 a czasem od 14 do 18. Ile ludzi tyle szkol :). Najlepiej sobie znalezc jakis jeden system i sie tego trzymac :).

...hmmm no to nie wiem już sama...myślałam,że sprawa jest dosyć oczywista :tak: na poczatku chodziłam do 3 lekarzy i każdy wyliczył to w taki sam sposób :tak:
jak wyliczałam sobie na kalkulatorach w internecie to też zawsze liczyło mi w ten sam sposób...koniec trymystru po pełnym 12 tygodniu ... z tego co wiem lekarz może ustalić,że płód jest młodszy na podstawie USG i wtedy faktycznie dodaje się te pare dni,ale robi się to juz na samym początku i dalej idzie wg tego wyliczenia...
Ja w każdym razie cieszę się ,że zbliżam się już do początku tego bezpieczniejszego okresu :tak: W przyszłym tygodniu 4D genetyczne i mam nadzieję,że będe już spokojniejsza :)

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z przedmówczynią w II trymestrze można trochę odetchnąć, jakiś etap jest już za nami. Dzidzia jest coraz większa i nabiera sił. :-)

Cześć Dziewczyny :)
Niedawno dowiedzialam się, że urodzę 26 grudnia, a nie 26 listopada:-D
Więc nie jestem juz listopadówką, tylko grudniówką...

...a co do farbowania włosów to ja bym się fryzjerki o szkodliwośc nie pytała ,bo do wykształcenia medycznego jej dużo brakuje ;-) ...co najwyżej nich doradzi czy kolor wyjdzie tak jak trzeba ...;-)
Co do szkodliwości to wiadomo,że dzieci nie urodza sie odrazu schorowane i efektów naszych poczynań w ciązy nie bedzie widać zaraz po urodzeniu !
Myśle ,że chodzi w tym wszytskim o to, że do konca pierwszego trymestru rozwijają sie narządy...jeśli bedziemy traktować swój organizm chemią, pić alkohol czy palić papierosy,pracować w szkodliwych warunkach itp. to może odbić się to na dziecku w przyszłości...moze byc chorowite, słobsze po urodzeniu, miec skłonności do np. alegrii itd. Wiadomo,że po farbowaniu włosów nie urodzimy dzieck z widocznymi wadami !

reklama
Do góry