reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudzień 2009

reklama
Szukałam norm, trochę się różnią od siebie, ale najwięcej znalazłam, że 180. Jeszcze będę szukać.. Jak do 140 to pewnie się nie zmieszczę skoro po 50 miałam wynik 159:(

a powiedz mi jakie sa takie realne - zewnetrzne objawy cukrzycy ciazowej ?? jestes senna ?? masz zaburzenia widzenia ?? /tak jest przy zwyczajnej cukrzycy/ bo jedyny znany mi objaw jest wysoka waga urodzeniowa dziecka ...
ja nie zauważyłam żadnych objawów. cukier na czczo miałam idealny. mała na usg wychodziła wagowo książkowo, ale ostatnie dokładne usg miałam w 22tc. jutro się okaże czy jest kluska czy szczypiorek :-)

To, że ma się cukrzycę ciążową nie oznacza, że duże dzieci się rodzą. Kuzynka miała cukrzycę ciążową, ma trójkę dzieci, żadne nawet 3kg przy urodzeniu nie miało. Z wagą to bardziej genetycznie chyba..

Mi mówiła ginka wczoraj, że po 50 norma jest do 140. Ja miałam na czczo bez glukozy świetny wynik, dopiero po glukozie 50 miałam 159.

Znalazłam w necie to, ale to jest oczywiste:
poniżej 140 mg/dl (7,8mmol/l)-wynik prawidłowy

140-199mg/dl (7,8-11mmol/l)-nieprawidłowa tolerancja glukozy

200mg/dl (11,mmol/l) lub powyżej -cukrzyca

To, że ma się cukrzycę ciążową nie oznacza, że duże dzieci się rodzą. Kuzynka miała cukrzycę ciążową, ma trójkę dzieci, żadne nawet 3kg przy urodzeniu nie miało. Z wagą to bardziej genetycznie chyba..
szukałam specjalnie dla Ciebie
normy sa takie:

Na czczo: do 110 mg/dl

Przy obciążeniu 50 g glukozy:
po 1 h - do 140 mg/dl
po 2 h - do 120 mg/dl

Przy obciążeniu 75 g glukozy:

po 1 h - do 180 mg/dl
po 2 h - do 140 mg/dl

Dzięki Natalka. Ja jakoś nigdzie normalnej odp. nie mogłam znaleźć. Mam nadzieję, że podczas siedzenia też się spala bo nie chcę kolosalnego wyniku:p

reklama
Do góry