reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

co do wady wzroku - ja tam dużej nie mam, lewe -1,7, prawe -0,7 dp. Okulary staram się zakładać tylko do samochodu /byłam kiedyś u niby dobrej okulistki, poleciła żeby starać się nie używać okularów, wtedy może wada się skorygować bo oko musi patrzeć "samo" i wtedy się coś tam rozluźnia w oku, a jak się patrzy przez okulary to oko nic nie robi tylko patrzy i ta siatkówka jest niby skurczona czy coś .."
i pytanie- słyszałyście że wada wzroku /czytałam że nawet niewielka" może być wskazaniem do cesarki ? podobno jak się rodzi naturalnie, to przy parciu jest taki wysiłek, że się nawet zmienia ciśnienie w gałce ocznej i w siatkówce-która może się odklejać.. tak coś słyszałam ale nie wiem czy to prawda hmmm

to prawda i z tego co mówiłam mi koleżanka to decyzję podejmuje okulista
jeśli rzeczywiście tak jest to jestem skłonna nawet prywatnie pójść po takie zaświadczenie

reklama
Mam artykuł o tym, ale wada musi być na prawdę duża aby było cc. Poza tym wszystko trzeba konsultować z ginką. Na pewno powie co i jak.
Wszystko zależy od siatkówki. Jeżeli jest ok, to nawet duża wada nie przeszkadza. Jeżeli na siatkówce pojawią się odwarstwienia, zwyrodnienia albo drobne wylewy, wtedy tylko cc. Byłam na konsultacji u okulistki, oglądała dno oka. Powiedziała mi, że gdyby nie moje odklejanie się siatkówki na obwodzie, przy wadzie -7,5 mogłabym spokojnie rodzić siłami natury.:-:)-:)-:)-(

BTW. decyzja o cc nie jest ot tak sobie podejmowana, w szpitalu też Ci sprawdzą wzrok :tak: zatem jeśli nawet wyda zaświadczenie a u nich wyjdzie inaczej w badaniu to (__)___) blada

znalazłam coś takiego:
Ciężarna z wadą wzroku powinna być skonsultowana przez okulistę. Nie każda wada wzroku jest przeciwwskazaniem do porodu naturalnego. Niekiedy jest zalecone tylko skrócenie drugiego etapu porodu, żeby wyeliminować nadmierny wzrost ciśnienia w gałce ocznej, przy dużym wysiłku rodzącej. Krótkowzroczność, duże zmiany degeneracyjne w siatkówce: ubytki, otwory czy ścieńczenia, mogą być wskazaniem do cesarskiego cięcia. Decyzję o sposobie ukończenia ciąży podejmuje lekarz położnik po badaniu i konsultacji ciężarnej z okulistą.

reklama
znalazłam coś takiego:
Ciężarna z wadą wzroku powinna być skonsultowana przez okulistę. Nie każda wada wzroku jest przeciwwskazaniem do porodu naturalnego. Niekiedy jest zalecone tylko skrócenie drugiego etapu porodu, żeby wyeliminować nadmierny wzrost ciśnienia w gałce ocznej, przy dużym wysiłku rodzącej. Krótkowzroczność, duże zmiany degeneracyjne w siatkówce: ubytki, otwory czy ścieńczenia, mogą być wskazaniem do cesarskiego cięcia. Decyzję o sposobie ukończenia ciąży podejmuje lekarz położnik po badaniu i konsultacji ciężarnej z okulistą.

Sama krótkowzrocznośc nie, ja jestem krótkowidzem, od 6 klasy szk. podst. nosze okulary (teraz już od lat nie) wiec nie wiem ile u mnie sięga wada + mam astygmatyzm nadwzroczny obu oczu.

Kwalifikacją do cc jest nie tyle wada wzroku co jego schorzenie: np. odklejanie się siadkówki

Do góry