reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
To ja Wam podam przepis na naszego gyrosa:tak:

Gyros

Składniki na dużą michę,którą my zjadamy w 5 osób;-)

-4 pojedyncze płaty lub 2 podwójne
-1 przyprawa do gyrosa
-kapusta pekińska
-1 puszka kukurydzy
-2 puszki groszku
-3 ogórki konserwowe lub kiszone
-1 duży jogurt naturalny
-1 majonez

Mięsko kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawą.Kapustę kroimy i wsypujemy do miski razem z groszkiem,kukurydzą i ogórkiem pokrojonym w kostkę.Dosypujemy mięsko.Majonez i jogurt mieszamy ze sobą.Wlewamy do miski i wszystko dobrze mieszamy.Można doprawić jeszcze pieprzem i wegetą.Pychota:tak:

ja robie taka bardzo prosta z kurczakiem ale w domku lubiana

+ podwójna piers z kurczaka ugotowana w wodzie z vegeta potem do zupki na smak zostanie (taka wieksza lub 2 mniejsze)
+ puszka ananasa
+ 2x puszka kukurydzy
+ majonez Kielecki !

Miesko pokroic w kostke, dodac kukurydze, pokrojony na kawałeczki ananas oraz majonez wszystko wymieszac doprawic sola i pieprzem
U mnie znika super szybko :tak:

Mopku, dzięki za odzew, kiedys spróbuję zrobić.
Na arzie zrobiłam przepis Tygryska z brokułami i przyznaję ze gościom smakowało, zrobiła też inną z brokułami, koleżanka mi podała przepis i placuszki z piersi drobiowych, wszystko super, podaje przepisy.

Sałatka brokułowo-pieczarkowa
- pogotowany chwilkę brokuł,
- podsmażone w paseczki pieczarki,
- czerwona cebulka w kosteczkę
Składniki wrzucami do miski, pieprzymy i dajemy majonez, i gotowe, wydawało mi sie ze to bedzie nie jadalne, ale przyznaję ze całkiem dobre i mam zażyczyła sobie żeby zrobic na swięta.

Placuszki z piersi kurczaka:
- podwójna pierś kurczaka,
- starty żółty ser,
- 2-3 jajka,
- łyżka majonezu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej

Piersi kroimi w kosteczkę, wrzucami do miski, posypujemy przyprawami, ajkei kto lubi, dodajemy wszystkei składniki i mieszamy, kładziemy łyżką małe placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoto
Przepis zerżnęłąm z jakiegoś miesiąca na bb, bardzo mi smakuje, proste i szybkie, kiedys znałam ten przepis tylko ze on był z pieczrakami i papryką, ale nie barzdo chłopakom smakowało, z samym serem sie zajadają

Mopku, dzięki za odzew, kiedys spróbuję zrobić.
Na arzie zrobiłam przepis Tygryska z brokułami i przyznaję ze gościom smakowało, zrobiła też inną z brokułami, koleżanka mi podała przepis i placuszki z piersi drobiowych, wszystko super, podaje przepisy.

Sałatka brokułowo-pieczarkowa
- pogotowany chwilkę brokuł,
- podsmażone w paseczki pieczarki,
- czerwona cebulka w kosteczkę
Składniki wrzucami do miski, pieprzymy i dajemy majonez, i gotowe, wydawało mi sie ze to bedzie nie jadalne, ale przyznaję ze całkiem dobre i mam zażyczyła sobie żeby zrobic na swięta.

Placuszki z piersi kurczaka:
- podwójna pierś kurczaka,
- starty żółty ser,
- 2-3 jajka,
- łyżka majonezu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej

Piersi kroimi w kosteczkę, wrzucami do miski, posypujemy przyprawami, ajkei kto lubi, dodajemy wszystkei składniki i mieszamy, kładziemy łyżką małe placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoto
Przepis zerżnęłąm z jakiegoś miesiąca na bb, bardzo mi smakuje, proste i szybkie, kiedys znałam ten przepis tylko ze on był z pieczrakami i papryką, ale nie barzdo chłopakom smakowało, z samym serem sie zajadają

Blizniaku ciesze się że sałatka smakowała:tak::tak:

Hej laski!!!
Święta za pasem a pomysłów na potrawy brak:szok::szok::szok:
Co "robita" i jak "przyrządzata" na Święta :-) Podzielcie się przepisami....

Mam jeszcze jedno pytanko.... Czym się różni żurek od barszczu białego???:confused2:

a ja ostatnio przetestowałam od kolegi przepis na dewolaje ( jak to tam sie pisze :-p)
jak robiłam to z reguły masło mi uciekało i takie wielgachne mi wychodziły a teraz pychotka !

a teraz robie tak !

kurzy cycek miele dość grubo ! dodaje przyprawy pieprz, sól ja dodaje troche vegety !
z tego robie taki placek wkładam kawałek masła ( mozna dać koperku albo pietruszki) i zamykam i formuje kształt ! potem panieruje mąka-jajko-bułka-jajko-bułka ! i smaze na głebokim oleju !

reklama
Do góry