Hej laski!!!
Uwielbiam ryby i u mnie w zamrażalniczku ich cały kopiec!!! I dziś też zapodam!!!
Tradycyjnie smażoną z młodymi ziemniaczkami i buraczkami.... A oto kilka przepisów, które zamierzam w najbliższym czasie wykorzystać;-):
Ryba pod pierzynką z ziemniaków
Bardzo szybki i prosty przepis na pyszny obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
- 2 filety z pangi (najlepiej świeże)
- 1/2 kg ziemniaków
- pół szklanki mleka
- pomidory koktajlowe
- łyżka masła
- sól pieprz oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeżo starta gałka muszkatołwa
Ryba pod pierzynką serową
Smaczne danie na obiad z młodymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI
- 3-4 filety z ryby (np. pangi)
- cytryna
- mąka
- olej
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki ziół prowansalskich
- 10 dkg sera żółtego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Rybę namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, następnie popieprzyć, obtaczać w mące i smażyć na oleju aż do zarumienienia.
Połączyć śmietanę z ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietanowym sosem, posypujemy startym serem i piec przez 10-15 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać z młodymi ziemniaczkami.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ziemniaki obrać i ugotować w słonej wodzie, następnie rozpuścić masełko i dodać do ugotowanych ziemniaków ugnieść, przegotować mleko i powoli dodawać do ziemniaków ucierająć mikserem na krem.Doprawić do smaku gałka muszkatołowa.Rybe skropić sokiem z cytyny posolic i popieprzyć obotczyć w oliwie z oliwek, przełozyć do naczynia zaroodpornego a na rybe wyłozyć puree rozsmarować. Na warstwie puree poukładać pokrojone w cwiartki pomidory koktajlowe.Włozyć do piekarnika ustawionego na 180 Stopni i zapiekać ok 30 min dopóki rybanie bedzie miekka.
Rybka pod pierzynką
Składniki
Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 3-4 filety z pangi albo łososia, 100g fety, kubeczek jogurtu naturalnego, 2 kostki czosnkowe, 200g szpinak mrożony, sok z cytryny, przyprawa do ryb, jajko do smarowania, ser parmezan.
Sposób przyrządzania
Filety rybne skropić sokiem z cytryny,posypać przyprawą do ryb,lekko posolić.W miseczce rozetrzeć fetę z jogurtem i szpinakiem, który wcześniej rozmrozimy. Na blasze rozkładamy warstwę ciasta francuskiego. Rybę można pokroić(można w całości)i wymieszać z sosem (feta,szpinak,jogurt)Pokruszyć 2 kostki czosnkowe, dodać parmezan, wymieszać. Rozłożyć rybkę z sosem na warstwie ciasta. Włączyć piekarnik. Na rybę z sosem nakładamy kolejną warstwę ciasta. Końce ciasta zlepić. Ciasto posmarować jajkiem. Można ozdobić kwiatkami, listkami z ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. Potrawa najlepiej smakuję jak jest podana od razu, prosto z piekarnika. Kroimy na kawałki. Można podać sos do potraw rybnych (do kupienia w Carrefour)
A to dla naszych malutkich - ale dopiero po 12 miesiącu... Lecz nie tylko - dla nas także!!
- filet z ryby
- mała cukinia
- ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- ok. 10g bułki tartej
- tymianek
- pieprz
Sposób przyrządzenia
Cukinię pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i przyprawy. Wymieszaj. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż rybę a na nią masę. Zapiekaj w temp. ok. 180 C ok. 30 minut.
Smacznego!!!!!!!!