reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

OOOOOO!!!!!!!!
Wreszcie Justynko - chociaż Ty się odezwałaś... Każdy chyba zapracowany przed świętami....
Fajny szybki przepisik.... musi być smaczne... Spróbuję przyżądzić na wspólny obiadek z mężolkiem:tak:
Co do tych żurków i barszczyków to też porównywałam i też mi właśnie to samo wyszło.... Ale może jakaś obeznana mamusia się odezwie i wskaże różnicę...

Dziewczyny!!! Kryzys daje się we znaki każdemu - jak to renia (o ile dobrze pamiętam) wspomniała... No więc w związku z tym kryzysem na święta też nic nie gotuję:-D :-D:-D Ktoś się dołączy??? (ech.... to taki żarcik:-D)
 
reklama
OOOOOO!!!!!!!!
Wreszcie Justynko - chociaż Ty się odezwałaś... Każdy chyba zapracowany przed świętami....
Fajny szybki przepisik.... musi być smaczne... Spróbuję przyżądzić na wspólny obiadek z mężolkiem:tak:
Co do tych żurków i barszczyków to też porównywałam i też mi właśnie to samo wyszło.... Ale może jakaś obeznana mamusia się odezwie i wskaże różnicę...

Dziewczyny!!! Kryzys daje się we znaki każdemu - jak to renia (o ile dobrze pamiętam) wspomniała... No więc w związku z tym kryzysem na święta też nic nie gotuję:-D :-D:-D Ktoś się dołączy??? (ech.... to taki żarcik:-D)

Ja nic nie gotuje!!!!!!!!!!!!!!!!:-D:-D:-D:-D Protestuje w tym roku!!!!!!!!!!!:-D:-D:-Da tak powaznie to jedziemy na swieta do rodzicow pozniej do tesciow wiec mam swieta z glowy:zawstydzona/y::zawstydzona/y:jade na gotowe:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
 
a ja ostatnio przetestowałam od kolegi przepis na dewolaje ( jak to tam sie pisze :-p)
jak robiłam to z reguły masło mi uciekało i takie wielgachne mi wychodziły a teraz pychotka !

a teraz robie tak !

kurzy cycek miele dość grubo ! dodaje przyprawy pieprz, sól ja dodaje troche vegety !
z tego robie taki placek wkładam kawałek masła ( mozna dać koperku albo pietruszki) i zamykam i formuje kształt ! potem panieruje mąka-jajko-bułka-jajko-bułka ! i smaze na głebokim oleju !


Kurzy cycek :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-Ddobre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
Hej laski!!!
Uwielbiam ryby i u mnie w zamrażalniczku ich cały kopiec!!! I dziś też zapodam!!! Tradycyjnie smażoną z młodymi ziemniaczkami i buraczkami.... A oto kilka przepisów, które zamierzam w najbliższym czasie wykorzystać;-):

Ryba pod pierzynką z ziemniaków

Bardzo szybki i prosty przepis na pyszny obiad lub kolację.



SKŁADNIKI
  • 2 filety z pangi (najlepiej świeże)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • pół szklanki mleka
  • pomidory koktajlowe
  • łyżka masła
  • sól pieprz oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeżo starta gałka muszkatołwa
Ryba pod pierzynką serową

Smaczne danie na obiad z młodymi ziemniaczkami.

przepisy-ryba.jpeg




SKŁADNIKI
  • 3-4 filety z ryby (np. pangi)
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki ziół prowansalskich
  • 10 dkg sera żółtego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Rybę namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, następnie popieprzyć, obtaczać w mące i smażyć na oleju aż do zarumienienia.
Połączyć śmietanę z ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietanowym sosem, posypujemy startym serem i piec przez 10-15 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać z młodymi ziemniaczkami.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ziemniaki obrać i ugotować w słonej wodzie, następnie rozpuścić masełko i dodać do ugotowanych ziemniaków ugnieść, przegotować mleko i powoli dodawać do ziemniaków ucierająć mikserem na krem.Doprawić do smaku gałka muszkatołowa.Rybe skropić sokiem z cytyny posolic i popieprzyć obotczyć w oliwie z oliwek, przełozyć do naczynia zaroodpornego a na rybe wyłozyć puree rozsmarować. Na warstwie puree poukładać pokrojone w cwiartki pomidory koktajlowe.Włozyć do piekarnika ustawionego na 180 Stopni i zapiekać ok 30 min dopóki rybanie bedzie miekka.

Rybka pod pierzynką
Składniki

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 3-4 filety z pangi albo łososia, 100g fety, kubeczek jogurtu naturalnego, 2 kostki czosnkowe, 200g szpinak mrożony, sok z cytryny, przyprawa do ryb, jajko do smarowania, ser parmezan. Sposób przyrządzania

Filety rybne skropić sokiem z cytryny,posypać przyprawą do ryb,lekko posolić.W miseczce rozetrzeć fetę z jogurtem i szpinakiem, który wcześniej rozmrozimy. Na blasze rozkładamy warstwę ciasta francuskiego. Rybę można pokroić(można w całości)i wymieszać z sosem (feta,szpinak,jogurt)Pokruszyć 2 kostki czosnkowe, dodać parmezan, wymieszać. Rozłożyć rybkę z sosem na warstwie ciasta. Włączyć piekarnik. Na rybę z sosem nakładamy kolejną warstwę ciasta. Końce ciasta zlepić. Ciasto posmarować jajkiem. Można ozdobić kwiatkami, listkami z ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. Potrawa najlepiej smakuję jak jest podana od razu, prosto z piekarnika. Kroimy na kawałki. Można podać sos do potraw rybnych (do kupienia w Carrefour)



A to dla naszych malutkich - ale dopiero po 12 miesiącu... Lecz nie tylko - dla nas także!!
  • filet z ryby
  • mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 10g bułki tartej
  • tymianek
  • pieprz
Sposób przyrządzenia

Cukinię pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, oliwę, tartą bułkę i przyprawy. Wymieszaj. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż rybę a na nią masę. Zapiekaj w temp. ok. 180 C ok. 30 minut.

Smacznego!!!!!!!!
 
Botwinka Tygryska:))
mlode buraczki z liscmi
mloda marcheweczka
mloda pietruszeczka
koperek
ziemniaczki
smietana

gotuje ziemniaczki pokrojone w drobna kostke, dodaje potem jedna kostke bulionu, wrzucam buraczki pokrojone w kosteczke z marcheweczka i pietruszka pokrojone w kosteczke, dodaje tez te pedy od buraczkow ale kroje je tylko do lisci gdyz ja tych lisci od buraczkow nie lubie wiec tylko ociupinke ich skrajam) jak wszystko jest mieciutkie dodaje smietane a na koncu poszatkowana pietruszke (tzn to zielone z pietruszki) i koperek zeby aromat mi nie uciekl i na talerz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-D:-D

a i doprawiam tylko wegetą:tak:
 
mnie wczoraj wieczorem nalecial smak na placki z jablkami tzw.racuszki
oto przepis
Składniki na 5 porcji
PicExportError
1,5 szklanki przesianej mąki

PicExportError
1 jajko

PicExportError
2 łyżeczki cukru waniliowego

PicExportError
1 szklanka mleka

PicExportError
0,5 łyżeczki soli

PicExportError
2 jabłka




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Mąkę, mleko, jajko, cukier i sól mixować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodać pokrojone w plasterki lub utarte jabłka i wymieszać.
2. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
3. Posypać cukrem pudrem.


 
A ja ostatnio nie wiedząc co zrobić na obiad wyciągnełam z lodówki to,co miałam i zrobiłam pyszną zapiekankę ziemniaczaną:tak:

Przepis:

Składniki:
-ziemniaki
-mrożone warzywa na patelnię lub ulubione warzywa np.brokuły
-ser żółty
-szynka
-majonez
-śmietana lub jogurt
-czosnek
-przyprawy,ja używam pieprzu,wegety i przyprawy do ziemniaków

Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy w posolonej wodzie.Warzywka również gotujemy,ja dodaję do nich kostkę rosołową.Ścieramy na tarce ser żółty i szynkę.Robimy sos.Mieszamy majonez,jogurt lub śmietanę,dodajemy czosnek,pieprz i wegetę.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Spód smarujemy sosem.Wykładamy ziemniaki,posypujemy przyprawą do ziemniaków.Następnie kładziemy ser,na to warzywa.Później znów ziemniaki,przyprawa,szynka,ser i na koniec jeszcze raz ziemniaki i ser.Całość polewamy sosem i rozprowadzamy tak żeby wlał się we wszystkie brzegi.Zapiekamy w piekarniku aż wierzch zrobi sie złocisty.Przepyszne:tak:
 
Rogale ( 1 porcja )

1 margaryna zwykła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
5 dkg drożdży

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę wsypać do miski, wlac smietane oraz margarynę. Wszystko wymieszac, dobrze rozetrzec margaryne :tak:. Na końcu wlać drożdże ze śmietaną i zagnieść. Rozwałkować i pokroic na trójkąciki. Nałozyć do kazdego trójkącika marmolade, uformować rogaliki. Piec 190 - 200 stopni na 25 min (około). Polukrować. Smacznego :tak:.
 
reklama
Do góry