reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki od kuchni

Papryka wedzona jako przyprawa ?:D

p19uflw1nv024jhl.png
Tak :)
 
reklama
Chleb pieczony w garnku
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin – ja ciasto wygrabiałam wieczorem, a chleb piekłam rano.Po podanym czasie ciasto na chleb krótko zagnieść na lekko podsypanym mąką blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 20-30 minut ).Nagrzać piekarnik do 220 stopni razem z garnkiem i pokrywką-tak było w przepisie,ale nie mam garnka glinianego więc piekłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.Wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce, aby mógł dobrze odparować.
 
Chleb pieczony w garnku
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody.Składniki dokładnie wymieszać, a następnie miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin – ja ciasto wygrabiałam wieczorem, a chleb piekłam rano.Po podanym czasie ciasto na chleb krótko zagnieść na lekko podsypanym mąką blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 20-30 minut ).Nagrzać piekarnik do 220 stopni razem z garnkiem i pokrywką-tak było w przepisie,ale nie mam garnka glinianego więc piekłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół w 220 stopniach.Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut.Wyjąć chleb z piekarnika i studzić na kratce, aby mógł dobrze odparować.
Mozna po wyrobieniu ciasta od razu naciąć, posmarować jajkiem, posypać np płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika na 30 minut na około 50 stopni. Ciasto wyrośnie a potem piec normalnie. Nie musi być tyle godzin w lodówce
 
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
500 g mąki pszennej
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka (250 ml)
szczypta soli
drożdże: świeżych ok. 40 g
Na kruszonkę (wychodzi dużo, ale ja lubię...):
1/2 kostki miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
Ja dodaje też trochę wiórków kokosowych.

Mąkę na bułki przesiać do miski, zrobić w niej dołek. Zrobić rozczyn z drożdży: 2/3 mleka podgrzać, wsypać łyżeczkę cukru i wymieszać, wlać do dołka z mąką, a następnie wkruszyć tam drożdże i wymieszać mleko i drożdże palcami. Po wierzchu posypać odrobiną mąki i zostawić na ok. 15 minut, aż rozczyn urośnie. Pozostałe mleko podgrzać, dodać do niego masło i rozpuścić je w mleku. Powstały płyn nie może być gorący. Następnie wsypać do miski pozostałe składniki na bułki oraz wlać masło z mlekiem, wyrobić wszystko ręką i pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić je na części (w zależności od tego jak duże bułki chcecie), z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i zrobić w niej dziurę/dołek na nadzienie i kłaść truskawki czy inne owoce.Na wierzch posypujemy kruszonką.
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę i cukier wysypujemy na stolnicę lub blat, dodajemy miękkie masło lub margarynę i zagniatamy jedną ręką, łącząc składniki w taki sposób, jak byśmy chcieli coś kruszyć.
Bułki piekłam bez termoobiegu 200 stopni C około 20 min. Podglądałam je czy są zarumienione.;)
 
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dkg masła
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki pokrojone na pół


Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, truskawki umyć, osuszyć i pokroić na pół, nastawić piekarnik na 175 stopni. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier i dalej ubijać aż piana będzie gładka. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Powoli wlać przestudzone roztopione masło, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Wyłączyć mikser, już nie będzie potrzebny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech turach i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do brytwanki, powciskać truskawki (dużo, tak jak na zdjęciu-ciasto przed pieczeniem)
_20170626_165449.JPG
Wstawić do piekarnika 175 stopni i piec 55 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
_20170625_195708.JPG

Ciasto powinno być mięciutkie, wilgotne. Smacznego :)
 

Załączniki

  • _20170626_165449.JPG
    _20170626_165449.JPG
    731,8 KB · Wyświetleń: 1 019
  • _20170625_195708.JPG
    _20170625_195708.JPG
    850,6 KB · Wyświetleń: 1 021
Ostatnia edycja:
PLACUSZKI Z CUKINII
12 sztuk.
Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 czubate łyżki mąki
1 garść posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz, olej do smażenia

Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie oddcisnąć z wody. Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praske, jajka, jogurt, mąkę i natkę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto formując placuszki (na jeden placek dwie łyżki ciasta) Smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Podawać ze śmietaną.
_20170630_175356.JPG
 

Załączniki

  • _20170630_175356.JPG
    _20170630_175356.JPG
    928 KB · Wyświetleń: 1 046
Grudnióweczki, help! Potrzebuję naprawdę sprawdzonego przepisu na biszkopt czekoladowy/kakaowy. Któraś z Was ma może taki co zawsze wychodzi?
 
reklama
Do góry