reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Żania poproszę o przepis na ciasto bo już mój mi smęci żebym cos upiekła,a ja ciągle nie i nie bo unikam słodyczy :-p a 3bita to ja uwielbiam :tak:mniaam

reklama
Ola2in1 proszę bardzo 3 Bit
Składniki
8 paczek herbatników
1 karmel w puszce
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
1 kostka Kasi
0,5 śmietany kremówki
2 bite śmietany śnieżki
4 łyzki cukru
1 kostka czekolady mlecznej

Wykonanie
2 budynie ugotować w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.
Kremówkę ubić dwoma śnieżkami
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać karmel, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a następnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą, lub czekolada roztopiona polać.
Smacznego-mniam.

dziekuję bardzo :-D albo zrobie 18 na urodziny mężowego i Maksia pół roczku albo pod koniec miesiąca haha zależy od tego kiedy sie pokusze na te słodycze :-p

Hej Żania!!
Super przpis!
Ja nigdy nie piekę ciast z uwagi na to, że mam po ciąży nadwagę. Ale są wyjątki - ze 3-4 razy w roku upekę. Szczególnie - jak zamierzam mieć gości. A Twój przepis na pewno wypróbuję.
Mam pytanka co do firm produktów - bo są różnie pakowane- jaką śmietanę kupujeszsz, jakie herbatniki ?? I jaka firma karmelu w puszce?

oo właśnie zapomniałam zapytać dokładniej o śmietane :-) także podzielam pytanko ewelew
a ja powiem wam ze uwielbiam szarlotke z przepisy gelwe,lub droetker z tych paczuszek wychodzi przepyszny krem no i piernik-Polecam kętrzyński łatwo szybko a pyyyyyyyyszny...ale sobie apetytu narobiłam ojejej....

kochane ja kupuje tu angielskie śmietany, firmy Nestle Carnation carmel i resztę produktów,a śnieżkę bita śmietanę Gellwe( nie wiem czy dobrze napisałam, czy przez 2 ll??), Kaśka to kaska wiecie jaka?? kupuje w polskim sklepie

Ola2in1 proszę bardzo 3 Bit
Składniki
8 paczek herbatników
1 karmel w puszce
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
1 kostka Kasi
0,5 śmietany kremówki
2 bite śmietany śnieżki
4 łyzki cukru
1 kostka czekolady mlecznej

Wykonanie
2 budynie ugotować w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.
Kremówkę ubić dwoma śnieżkami
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać karmel, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a następnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą, lub czekolada roztopiona polać.
Smacznego-mniam.

Zania ale super przepis. Tylko na jaki rozmiar blaszki? bo wydaje mi sie ze to ma znaczenia. A kremowke to polska czy tu jakas kupujesz? a i herbatniki to te podwojnie pakowane?

To juz jak jestesmy przy łąkociach:-p......

Szyszki

2 łyz. mleka
0.5 kg krowek ciągutek
3 opakowania ryzu prazonego bezsmakowego po 40g

Do garnka wlac mleko i wsypac krowki. Rozpuscic je na malym ogniu az znikną grudki. Zdjac z ognia i wsypac ryz. Dobrze wymieszac, brac po troche i formowac szyszki. Rece mozna moczyc w wodzie lepiej sie formuje bo sie nie lepi ryz do rąk:-p Pycha jak dla mnie. Najlepiej smakuja na drugi dzien:-p a wygladaja tak

Załączniki

• SDC14028.jpg
    SDC14028.jpg
    47,6 KB · Wyświetleń: 76
Ostatnia edycja:
reklama
anoli84 ale mi smaka narobiłaś tymi szyszkami ojoj
co do herbatników to małe kupowałam z polskiego sklepu ale teraz znalazła w tesco i kupiłam 4duze paczki, śmietanę 0,5 litra, pól litra kupuje ta niebieska z namalowana truskawka:-) w tesco lub asda.

Do góry