Dziękuję, kochana jesteś :* :* :* W środę kupię co potrzeba i w czwartek będę piec. <tuli> <tuli> <tuli>Ja zawsze używam tego przepisu Link do: Moje Wypieki | Biszkopt kakaowy, najlepszy
Tak, zawsze rzucam nim o podłogę. Robię go od 2,3 lat i nigdy mnie ten przepis nie zawiódł
reklama
pieszczoszka1988
Jestem mamusią
choleraa !!!!!!!!! zapomniałam jogurtu a miałam dziś robić te placuszki wrrPLACUSZKI Z CUKINII
12 sztuk.
Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 czubate łyżki mąki
1 garść posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz, olej do smażenia
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie oddcisnąć z wody. Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praske, jajka, jogurt, mąkę i natkę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto formując placuszki (na jeden placek dwie łyżki ciasta) Smażyć na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Podawać ze śmietaną.
Zobacz załącznik 812919
pieszczoszka1988
Jestem mamusią
smażę bez jogurtu
Babski garnek [emoji16]
Składniki:
- pierś z kurczaka
- papryka
- pomidory
- pieczarki
- czosnek
- przecier pomidorowy
- bazylia
- sól i pieprz
- mozzarella
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki , solimy, pieprzymy i podsmażamy na wysokiej patelni do uzyskania złotego koloru.
Ściągamy pierś z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy najpierw pokrojoną w paski paprykę, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i pieczarki. Solimy i pieprzymy i przykrywamy na 10 min by się poddusilo.
Dorzucamy do tego duża łyżkę przecieru, pokrojony drobno czosnek, bazylie i przykrywamy na kolejne 5 min.
Na koniec dorzucamy ugotowany makaron, kurczaka i mozzarelle, mieszamy wszystko oraz ściągamy z ognia . Doprawiamy do smaku i wcinamy [emoji16]
Smacznego [emoji16]
Napisane na SM-G950F w aplikacji Forum BabyBoom
Składniki:
- pierś z kurczaka
- papryka
- pomidory
- pieczarki
- czosnek
- przecier pomidorowy
- bazylia
- sól i pieprz
- mozzarella
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki , solimy, pieprzymy i podsmażamy na wysokiej patelni do uzyskania złotego koloru.
Ściągamy pierś z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy najpierw pokrojoną w paski paprykę, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i pieczarki. Solimy i pieprzymy i przykrywamy na 10 min by się poddusilo.
Dorzucamy do tego duża łyżkę przecieru, pokrojony drobno czosnek, bazylie i przykrywamy na kolejne 5 min.
Na koniec dorzucamy ugotowany makaron, kurczaka i mozzarelle, mieszamy wszystko oraz ściągamy z ognia . Doprawiamy do smaku i wcinamy [emoji16]
Smacznego [emoji16]
Napisane na SM-G950F w aplikacji Forum BabyBoom
Załączniki
@Rossiczka
Przepis pochodzi ze strony: Link do: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą Dziś będę go robić pierwszy raz, także dam znać jak poszło
Składniki na ciasto:
24cmx28cm
Przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz 3 żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki i wykładamy je na blaszkę do pieczenia. Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie bezy:
Białka z 3 jajek ubijamy stopniowo dodając cukier. Pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki mąki ziemniaczanej. Ubite białka przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypujemy migdałami i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 140 stopni.
Przygotowanie galaretki:
Trzy opakowania galaretki malinowej zalewamy wrzącą wodą. Całość dokładnie mieszamy, chwilkę przestudzić następnie dodajemy maliny. Całość odstawiamy do wystudzenia. Gdy nasza galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietanę kremówkę ubijamy stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na naszą galaretkę malinową.
Końcowym etapem jest wyłożenie wystudzonego wierzchu z bezy na krem śmietankowy.
Przepis pochodzi ze strony: Link do: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą Dziś będę go robić pierwszy raz, także dam znać jak poszło
Składniki na ciasto:
- 100 gram masła
- 150 gram mąki pszennej
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 600 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
- 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
- 3,5 szklanki gorącej wody
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laski wanilii
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałów
24cmx28cm
Przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz 3 żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny wyciągamy nasze kruche ciasto z lodówki i wykładamy je na blaszkę do pieczenia. Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie bezy:
Białka z 3 jajek ubijamy stopniowo dodając cukier. Pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki mąki mąki ziemniaczanej. Ubite białka przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia, posypujemy migdałami i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 140 stopni.
Przygotowanie galaretki:
Trzy opakowania galaretki malinowej zalewamy wrzącą wodą. Całość dokładnie mieszamy, chwilkę przestudzić następnie dodajemy maliny. Całość odstawiamy do wystudzenia. Gdy nasza galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na spód ciasta. Całość ponownie odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietanę kremówkę ubijamy stopniowo dodając cukier puder, wanilię oraz serek mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na naszą galaretkę malinową.
Końcowym etapem jest wyłożenie wystudzonego wierzchu z bezy na krem śmietankowy.
Załączniki
eklerkaa
Fanka BB :)
Wszytko trzeba idealnie robić jak w przepisie. Nic więcej nic mniej
......:::::::::18t. i 4d::::::::.........
JaneHeart
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Marzec 2017
- Postów
- 386
Ciasto drożdżowe z truskawkami
@Rossiczka
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
4 jajka
100 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej
400 g truskawek
Robimy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i mąki. Ja robię w dużym słoiku i czekam aż wypełni cały.
Jajka miksujemy z cukrem. Rozczyn mieszamy łyżką z mąką, a następnie stopniowo dodajemy jajka. Tak wymieszane składniki wyrabiamy 15 minut rękami i przekładamy do blachy posmarowanej tłuszczem.
Truskawki dałam od razu i wstawiłam do nienagrzanego piekarnika na godzinę, żeby wyrosło. Po godzinie piekarnik ustawiłam na 180 stopni i piekłam 40 minut
@Rossiczka
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
4 jajka
100 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej
400 g truskawek
Robimy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i mąki. Ja robię w dużym słoiku i czekam aż wypełni cały.
Jajka miksujemy z cukrem. Rozczyn mieszamy łyżką z mąką, a następnie stopniowo dodajemy jajka. Tak wymieszane składniki wyrabiamy 15 minut rękami i przekładamy do blachy posmarowanej tłuszczem.
Truskawki dałam od razu i wstawiłam do nienagrzanego piekarnika na godzinę, żeby wyrosło. Po godzinie piekarnik ustawiłam na 180 stopni i piekłam 40 minut
reklama
JaneHeart
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Marzec 2017
- Postów
- 386
Najprostszy chleb owsiany [emoji506]
@Karolcia90
Platki owsiane (zmielone) 4 miarki
Siemie lniane (zmielone) - 1 miarka
Słonecznik
Babka plesznik (lub inne ziarna)
Sól
Woda
U mnie miarka to pojemność młynka, myślę że to 2/3 szklanki Po wymieszaniu wszystkiego dodaję ciepłej wody (wrzątek + trochę zimnej) żeby siemię lniane szybko napuchło. Daję na oko - ma powstać dość płynna masa. Zostawiam na 30 minut, po tym czasie gęstnieje.
Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut (u mnie to taka mała keksówka) po czym wyciągam z blaszki i zostawiam w piekarniku aż się zarumieni z każdej strony.
Robię małe porcje, żeby zjeść w 1 dzień. Jeśli ma stać dłużej to wstawiam do lodówki.
Od ilości siemienia lnianego zależy czy chleb się nie będzie rozpadał, sie też jak bardzo wilgotny będzie - więc najlepiej wymierzyć swoje ulubione proporcje Jak przesadzimy to będzie jakby trochę surowy w srodku - i tak można jeść, ale ja wolę taki zwarty
@Karolcia90
Platki owsiane (zmielone) 4 miarki
Siemie lniane (zmielone) - 1 miarka
Słonecznik
Babka plesznik (lub inne ziarna)
Sól
Woda
U mnie miarka to pojemność młynka, myślę że to 2/3 szklanki Po wymieszaniu wszystkiego dodaję ciepłej wody (wrzątek + trochę zimnej) żeby siemię lniane szybko napuchło. Daję na oko - ma powstać dość płynna masa. Zostawiam na 30 minut, po tym czasie gęstnieje.
Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut (u mnie to taka mała keksówka) po czym wyciągam z blaszki i zostawiam w piekarniku aż się zarumieni z każdej strony.
Robię małe porcje, żeby zjeść w 1 dzień. Jeśli ma stać dłużej to wstawiam do lodówki.
Od ilości siemienia lnianego zależy czy chleb się nie będzie rozpadał, sie też jak bardzo wilgotny będzie - więc najlepiej wymierzyć swoje ulubione proporcje Jak przesadzimy to będzie jakby trochę surowy w srodku - i tak można jeść, ale ja wolę taki zwarty
Ostatnia edycja:
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 20
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
Podziel się: