reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Dzwoneczka ja się tylko pytam, bo ja tez karmie piersią i bardzo lubie majonez ale nie wiem czy małemu nie zaszkodzi.
 
reklama
no znalazlam was :)))

ja moge podac kilka przepisow z kuchni wloskiej na poczatek

Focaccia z oliwkami i solą morską czyli
Slynny Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską
Składniki:

10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)


Wykonanie:

  • Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
  • Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
  • Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.
  • Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze

smacznego zyczeeeeee
 
a tu moja ulubiona

Lasagne z kurczakiem

Składniki:
  • 50 dag makaronu lasagne
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórek
  • 35 dag mozzarelli
  • sos beszamelowy – przepis podam ponizej
  • oliwa z oliwek
  • kostka bulionu warzywnego
  • świeża bazylia i oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku – podsmaż. Dodaj mięso. Smaż kilka minut.
Paprykę i cukinię umyj, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie paski, a cukinie w plasterki. Dodaj do mięsa.
W szklance wody rozpuść kostkę bulionową. Z pomidorów odlej ok. 100 ml sosu, a reszta zmiksuj z bulionem. Dopraw świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem. Wlej do warzyw i mięsa i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Przygotuj sos beszamelowy. Na dnie naczynie żaroodpornego rozlej cienką warstwę sosu, ułóż na nim płaty lasagne, przykryj warzywami z kurczakiem, plastrami mozzarelli i sosem beszamelowym. Układaj kolejne warstwy aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne, posypane mozzarellą, polane sosem pomidorowym i beszamelem.
Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na Sos beszamelowy
Składniki:
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 4 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, smaż minutę, dokładnie mieszając. Rozprowadź zasmażkę wlewanym mlekiem i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ser. Dokładnie wymieszaj sos.
 
Risotto alla primavera

Składniki:
  • 400g ryżu arborio
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 1 duża cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka szparagów ze słoika
  • puszka zielonego groszku
  • natka pietruszki
  • świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4 minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp parmezanem. Gotowe!


Espresso amaretto

Składniki:
  • 30 ml likieru amaretto
  • 1 filiżanka espresso
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Do kawy wlej likier i mieszaj, aż oba smaki się dokładnie połączą.
Odwróconą łyżeczkę trzymaj tuż nad kawą i powoli wlewaj śmietankę, tak aby równomiernie rozłożyła się na powierzchni kawy. Podawaj natychmiast.

Bakłażany zapiekane z parmezanem

Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 10 dag mozzarelli
  • 20 dag startego parmezanu
  • puszka pomidorów bez skórki
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Sól usunąć, z bakłażanów usunąć nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na oliwie plastry bakłażanów lekko przyrumienić.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pomidory wraz z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany.
Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory posypane startym parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać w nim zapiekankę ok. 20 minut.


 
no to ja mam przepis na szybki obiadek tzw "chińskie"

4 woreczki ryżu ( można gotować z kurkumą będzie miał żółty kolor)
2 fixy knora do potraw chińskich
2 mieszanki warzywne chińskie, mrożonki obojętnie jakiej firmy
3-4 filety z kurczaka
Przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz, sól , kamis do potraw chińskich 5 smaków

kroimy kurczaka w paseczki, wrzucamy na patelnie posypujemy przyprawami do smaku jak kto lubi jak kurczak się podsmaży to wrzucamy na patelnię warzywa i jak się rozmrożą to zalewamy fixem, można jeszcze doprawić

smacznego
 
Do gotowania cierpliwości jakoś nie mam, ale jak już mnie bierze to czasem cosik mi sie uda, szczególnie upiec i pomyslałam ze może przyda sie sprawdzony przepis na chlebuś :-)

1 kg mąki pszennej
100 g otrąb pszennych ( ja zwykle dawałam całą paczkę przeważnie 125 g)
10g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki letniej wody
1,5 łyżki soli
3 łyżki kawy Inki (daje kolor ale nie musi być)
i według mnie najważniejszy składnik czyli dodatki ja uwielbiam orzechy włoskie ale można dodać słonecznik pestki dyni itp ok 100-150 g

*Drożdze posypać cukrem jak zmiekną zalać letnim mlekiem i dodać łyżeczkę mąki odstawić w ciepłemiejsce do wyrośniecia na ok 15 min ( ja wstawiam garnuszek -wiekszy coby nie wyszło z niego- do uchylonego piekarnika i właczam jedną grzałkę na 50 stopni w kuchni sie robi cieplutko a ciasto rośnie)
*W letniej wodzie rozpuścić sól i kawe Inke
*W dużej misce wymieszać makę z otrębami oraz dodatkami, do mąki z otrębami wlać zaczyn z drożdzy dodać wodę z solą i Inką , wszystko wymieszać w misce bardzo dokładnie (ja zwykle mieszam drewnianą łyżką bo konsystencja jest za rzadka na wyrabianie reką) i zostawić do wyrośniecia na ok 1,5 godziny
*Przełożyc do 2 długich blach keksówek, wierzch wyrównać łyżką zwilżoną wodą i odstawić jeszcze na ok 0,5 godz do wyrośnięcia
*piec około 30 minut w temperaturze 250 stopni

Smacznego:tak:
 
U mnie dzisiaj expresowa zupka, polecam jak nie macie czasu albo nie chce sie gotować.
Zupa brokułowa winiary, tylko daję troche mniej wody niz na opakowaniu, dodaje trochę masełka. zupę podaje z grzankami i posypaną żółtym serkiem, uwielbiam.

Dzwoneczko, też robię i uwielbiam pastę jajeczną, ale robiłam chyba"podróbę":-D
bo tam były tylko same jajka, szczypiorek, sół, pieprz i majonez.
Muszę spróbowac twojego przepisu.
 
reklama
Jejku, ale mi smaka narobiłyście:-D a ja niestety nie mam czasu na gotowanie, więc zazwyczaj robię coś co da się zrobić szybko :-(

Bliźniaki, podobnie jak Ty robiłam "podróbę" pasty jajecznej :-D tylko zamiast majonezu dodawałam masełko...
 
Do góry