reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Dzwoneczka ja się tylko pytam, bo ja tez karmie piersią i bardzo lubie majonez ale nie wiem czy małemu nie zaszkodzi.
 
reklama
no znalazlam was :)))

ja moge podac kilka przepisow z kuchni wloskiej na poczatek

Focaccia z oliwkami i solą morską czyli
Slynny Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską
Składniki:

10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)


Wykonanie:

  • Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
  • Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
  • Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.
  • Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze

smacznego zyczeeeeee
 
a tu moja ulubiona

Lasagne z kurczakiem

Składniki:
  • 50 dag makaronu lasagne
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórek
  • 35 dag mozzarelli
  • sos beszamelowy – przepis podam ponizej
  • oliwa z oliwek
  • kostka bulionu warzywnego
  • świeża bazylia i oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku – podsmaż. Dodaj mięso. Smaż kilka minut.
Paprykę i cukinię umyj, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie paski, a cukinie w plasterki. Dodaj do mięsa.
W szklance wody rozpuść kostkę bulionową. Z pomidorów odlej ok. 100 ml sosu, a reszta zmiksuj z bulionem. Dopraw świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem. Wlej do warzyw i mięsa i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Przygotuj sos beszamelowy. Na dnie naczynie żaroodpornego rozlej cienką warstwę sosu, ułóż na nim płaty lasagne, przykryj warzywami z kurczakiem, plastrami mozzarelli i sosem beszamelowym. Układaj kolejne warstwy aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne, posypane mozzarellą, polane sosem pomidorowym i beszamelem.
Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na Sos beszamelowy
Składniki:
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 4 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, smaż minutę, dokładnie mieszając. Rozprowadź zasmażkę wlewanym mlekiem i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ser. Dokładnie wymieszaj sos.
 
Risotto alla primavera

Składniki:
  • 400g ryżu arborio
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • 1 duża cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka szparagów ze słoika
  • puszka zielonego groszku
  • natka pietruszki
  • świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4 minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp parmezanem. Gotowe!


Espresso amaretto

Składniki:
  • 30 ml likieru amaretto
  • 1 filiżanka espresso
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Do kawy wlej likier i mieszaj, aż oba smaki się dokładnie połączą.
Odwróconą łyżeczkę trzymaj tuż nad kawą i powoli wlewaj śmietankę, tak aby równomiernie rozłożyła się na powierzchni kawy. Podawaj natychmiast.

Bakłażany zapiekane z parmezanem

Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 10 dag mozzarelli
  • 20 dag startego parmezanu
  • puszka pomidorów bez skórki
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Sól usunąć, z bakłażanów usunąć nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na oliwie plastry bakłażanów lekko przyrumienić.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pomidory wraz z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany.
Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory posypane startym parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać w nim zapiekankę ok. 20 minut.


 
no to ja mam przepis na szybki obiadek tzw "chińskie"

4 woreczki ryżu ( można gotować z kurkumą będzie miał żółty kolor)
2 fixy knora do potraw chińskich
2 mieszanki warzywne chińskie, mrożonki obojętnie jakiej firmy
3-4 filety z kurczaka
Przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz, sól , kamis do potraw chińskich 5 smaków

kroimy kurczaka w paseczki, wrzucamy na patelnie posypujemy przyprawami do smaku jak kto lubi jak kurczak się podsmaży to wrzucamy na patelnię warzywa i jak się rozmrożą to zalewamy fixem, można jeszcze doprawić

smacznego
 
Do gotowania cierpliwości jakoś nie mam, ale jak już mnie bierze to czasem cosik mi sie uda, szczególnie upiec i pomyslałam ze może przyda sie sprawdzony przepis na chlebuś :-)

1 kg mąki pszennej
100 g otrąb pszennych ( ja zwykle dawałam całą paczkę przeważnie 125 g)
10g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki letniej wody
1,5 łyżki soli
3 łyżki kawy Inki (daje kolor ale nie musi być)
i według mnie najważniejszy składnik czyli dodatki ja uwielbiam orzechy włoskie ale można dodać słonecznik pestki dyni itp ok 100-150 g

*Drożdze posypać cukrem jak zmiekną zalać letnim mlekiem i dodać łyżeczkę mąki odstawić w ciepłemiejsce do wyrośniecia na ok 15 min ( ja wstawiam garnuszek -wiekszy coby nie wyszło z niego- do uchylonego piekarnika i właczam jedną grzałkę na 50 stopni w kuchni sie robi cieplutko a ciasto rośnie)
*W letniej wodzie rozpuścić sól i kawe Inke
*W dużej misce wymieszać makę z otrębami oraz dodatkami, do mąki z otrębami wlać zaczyn z drożdzy dodać wodę z solą i Inką , wszystko wymieszać w misce bardzo dokładnie (ja zwykle mieszam drewnianą łyżką bo konsystencja jest za rzadka na wyrabianie reką) i zostawić do wyrośniecia na ok 1,5 godziny
*Przełożyc do 2 długich blach keksówek, wierzch wyrównać łyżką zwilżoną wodą i odstawić jeszcze na ok 0,5 godz do wyrośnięcia
*piec około 30 minut w temperaturze 250 stopni

Smacznego:tak:
 
U mnie dzisiaj expresowa zupka, polecam jak nie macie czasu albo nie chce sie gotować.
Zupa brokułowa winiary, tylko daję troche mniej wody niz na opakowaniu, dodaje trochę masełka. zupę podaje z grzankami i posypaną żółtym serkiem, uwielbiam.

Dzwoneczko, też robię i uwielbiam pastę jajeczną, ale robiłam chyba"podróbę":-D
bo tam były tylko same jajka, szczypiorek, sół, pieprz i majonez.
Muszę spróbowac twojego przepisu.
 
reklama
Jejku, ale mi smaka narobiłyście:-D a ja niestety nie mam czasu na gotowanie, więc zazwyczaj robię coś co da się zrobić szybko :-(

Bliźniaki, podobnie jak Ty robiłam "podróbę" pasty jajecznej :-D tylko zamiast majonezu dodawałam masełko...
 
Do góry