reklama
L
landryneczka_1982
Gość
no znalazlam was ))
ja moge podac kilka przepisow z kuchni wloskiej na poczatek
Focaccia z oliwkami i solą morską czyli
Slynny Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską
Składniki:
• 10 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka soli
• oliwa z oliwek
• garść zielonych oliwek
• 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
• rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)
Wykonanie:
smacznego zyczeeeeee
ja moge podac kilka przepisow z kuchni wloskiej na poczatek
Focaccia z oliwkami i solą morską czyli
Slynny Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską
Składniki:
• 10 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka soli
• oliwa z oliwek
• garść zielonych oliwek
• 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
• rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)
Wykonanie:
- Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
- Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
- Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.
- Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze
smacznego zyczeeeeee
L
landryneczka_1982
Gość
a tu moja ulubiona
Lasagne z kurczakiem
Składniki:
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku – podsmaż. Dodaj mięso. Smaż kilka minut.
Paprykę i cukinię umyj, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie paski, a cukinie w plasterki. Dodaj do mięsa.
W szklance wody rozpuść kostkę bulionową. Z pomidorów odlej ok. 100 ml sosu, a reszta zmiksuj z bulionem. Dopraw świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem. Wlej do warzyw i mięsa i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Przygotuj sos beszamelowy. Na dnie naczynie żaroodpornego rozlej cienką warstwę sosu, ułóż na nim płaty lasagne, przykryj warzywami z kurczakiem, plastrami mozzarelli i sosem beszamelowym. Układaj kolejne warstwy aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne, posypane mozzarellą, polane sosem pomidorowym i beszamelem.
Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
przepis na Sos beszamelowy
Składniki:
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, smaż minutę, dokładnie mieszając. Rozprowadź zasmażkę wlewanym mlekiem i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ser. Dokładnie wymieszaj sos.
Lasagne z kurczakiem
Składniki:
- 50 dag makaronu lasagne
- 50 dag filetów z piersi kurczaka
- 1 cukinia
- 3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórek
- 35 dag mozzarelli
- sos beszamelowy – przepis podam ponizej
- oliwa z oliwek
- kostka bulionu warzywnego
- świeża bazylia i oregano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku – podsmaż. Dodaj mięso. Smaż kilka minut.
Paprykę i cukinię umyj, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie paski, a cukinie w plasterki. Dodaj do mięsa.
W szklance wody rozpuść kostkę bulionową. Z pomidorów odlej ok. 100 ml sosu, a reszta zmiksuj z bulionem. Dopraw świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem. Wlej do warzyw i mięsa i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Przygotuj sos beszamelowy. Na dnie naczynie żaroodpornego rozlej cienką warstwę sosu, ułóż na nim płaty lasagne, przykryj warzywami z kurczakiem, plastrami mozzarelli i sosem beszamelowym. Układaj kolejne warstwy aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne, posypane mozzarellą, polane sosem pomidorowym i beszamelem.
Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
przepis na Sos beszamelowy
Składniki:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 4 szklanki mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, smaż minutę, dokładnie mieszając. Rozprowadź zasmażkę wlewanym mlekiem i gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj ser. Dokładnie wymieszaj sos.
L
landryneczka_1982
Gość
Risotto alla primavera
Składniki:
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4 minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp parmezanem. Gotowe!
Espresso amaretto
Składniki:
Do kawy wlej likier i mieszaj, aż oba smaki się dokładnie połączą.
Odwróconą łyżeczkę trzymaj tuż nad kawą i powoli wlewaj śmietankę, tak aby równomiernie rozłożyła się na powierzchni kawy. Podawaj natychmiast.
Bakłażany zapiekane z parmezanem
Składniki:
Bakłażany pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Sól usunąć, z bakłażanów usunąć nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na oliwie plastry bakłażanów lekko przyrumienić.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pomidory wraz z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany.
Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory posypane startym parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać w nim zapiekankę ok. 20 minut.
Składniki:
- 400g ryżu arborio
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- kieliszek wytrawnego białego wina
- 1 duża cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 1 ząbek czosnku
- kilka szparagów ze słoika
- puszka zielonego groszku
- natka pietruszki
- świeżo starty parmezan
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a białą część pora pokrój w cienkie krążki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj warzywa i duś aż będą miękkie (ok. 5 minut).
Dodaj ryż arborio i smaż mieszając ok. 3 minut. Wlej białe wino i gotuj aż wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj ryż i stopniowo dodawaj ciepły bulion. Duś aż ryż wchłonie bulion i będzie na wpół miękki, czyli al dente.
Do ryż dodaj szparagi pokrojone w kawałki, groszek i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze ok. 4 minut, często mieszjąc. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, posyp parmezanem. Gotowe!
Espresso amaretto
Składniki:
- 30 ml likieru amaretto
- 1 filiżanka espresso
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
Do kawy wlej likier i mieszaj, aż oba smaki się dokładnie połączą.
Odwróconą łyżeczkę trzymaj tuż nad kawą i powoli wlewaj śmietankę, tak aby równomiernie rozłożyła się na powierzchni kawy. Podawaj natychmiast.
Bakłażany zapiekane z parmezanem
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 10 dag mozzarelli
- 20 dag startego parmezanu
- puszka pomidorów bez skórki
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
Bakłażany pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Sól usunąć, z bakłażanów usunąć nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na oliwie plastry bakłażanów lekko przyrumienić.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami pomidory wraz z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany.
Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory posypane startym parmezanem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekać w nim zapiekankę ok. 20 minut.
no to ja mam przepis na szybki obiadek tzw "chińskie"
4 woreczki ryżu ( można gotować z kurkumą będzie miał żółty kolor)
2 fixy knora do potraw chińskich
2 mieszanki warzywne chińskie, mrożonki obojętnie jakiej firmy
3-4 filety z kurczaka
Przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz, sól , kamis do potraw chińskich 5 smaków
kroimy kurczaka w paseczki, wrzucamy na patelnie posypujemy przyprawami do smaku jak kto lubi jak kurczak się podsmaży to wrzucamy na patelnię warzywa i jak się rozmrożą to zalewamy fixem, można jeszcze doprawić
smacznego
4 woreczki ryżu ( można gotować z kurkumą będzie miał żółty kolor)
2 fixy knora do potraw chińskich
2 mieszanki warzywne chińskie, mrożonki obojętnie jakiej firmy
3-4 filety z kurczaka
Przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz, sól , kamis do potraw chińskich 5 smaków
kroimy kurczaka w paseczki, wrzucamy na patelnie posypujemy przyprawami do smaku jak kto lubi jak kurczak się podsmaży to wrzucamy na patelnię warzywa i jak się rozmrożą to zalewamy fixem, można jeszcze doprawić
smacznego
dzwoneczka
Fanka BB :)
fajnie ze nam sie watek rozkreca)
Do gotowania cierpliwości jakoś nie mam, ale jak już mnie bierze to czasem cosik mi sie uda, szczególnie upiec i pomyslałam ze może przyda sie sprawdzony przepis na chlebuś :-)
1 kg mąki pszennej
100 g otrąb pszennych ( ja zwykle dawałam całą paczkę przeważnie 125 g)
10g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki letniej wody
1,5 łyżki soli
3 łyżki kawy Inki (daje kolor ale nie musi być)
i według mnie najważniejszy składnik czyli dodatki ja uwielbiam orzechy włoskie ale można dodać słonecznik pestki dyni itp ok 100-150 g
*Drożdze posypać cukrem jak zmiekną zalać letnim mlekiem i dodać łyżeczkę mąki odstawić w ciepłemiejsce do wyrośniecia na ok 15 min ( ja wstawiam garnuszek -wiekszy coby nie wyszło z niego- do uchylonego piekarnika i właczam jedną grzałkę na 50 stopni w kuchni sie robi cieplutko a ciasto rośnie)
*W letniej wodzie rozpuścić sól i kawe Inke
*W dużej misce wymieszać makę z otrębami oraz dodatkami, do mąki z otrębami wlać zaczyn z drożdzy dodać wodę z solą i Inką , wszystko wymieszać w misce bardzo dokładnie (ja zwykle mieszam drewnianą łyżką bo konsystencja jest za rzadka na wyrabianie reką) i zostawić do wyrośniecia na ok 1,5 godziny
*Przełożyc do 2 długich blach keksówek, wierzch wyrównać łyżką zwilżoną wodą i odstawić jeszcze na ok 0,5 godz do wyrośnięcia
*piec około 30 minut w temperaturze 250 stopni
Smacznego
1 kg mąki pszennej
100 g otrąb pszennych ( ja zwykle dawałam całą paczkę przeważnie 125 g)
10g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki letniej wody
1,5 łyżki soli
3 łyżki kawy Inki (daje kolor ale nie musi być)
i według mnie najważniejszy składnik czyli dodatki ja uwielbiam orzechy włoskie ale można dodać słonecznik pestki dyni itp ok 100-150 g
*Drożdze posypać cukrem jak zmiekną zalać letnim mlekiem i dodać łyżeczkę mąki odstawić w ciepłemiejsce do wyrośniecia na ok 15 min ( ja wstawiam garnuszek -wiekszy coby nie wyszło z niego- do uchylonego piekarnika i właczam jedną grzałkę na 50 stopni w kuchni sie robi cieplutko a ciasto rośnie)
*W letniej wodzie rozpuścić sól i kawe Inke
*W dużej misce wymieszać makę z otrębami oraz dodatkami, do mąki z otrębami wlać zaczyn z drożdzy dodać wodę z solą i Inką , wszystko wymieszać w misce bardzo dokładnie (ja zwykle mieszam drewnianą łyżką bo konsystencja jest za rzadka na wyrabianie reką) i zostawić do wyrośniecia na ok 1,5 godziny
*Przełożyc do 2 długich blach keksówek, wierzch wyrównać łyżką zwilżoną wodą i odstawić jeszcze na ok 0,5 godz do wyrośnięcia
*piec około 30 minut w temperaturze 250 stopni
Smacznego
blizniaki2000
Fanka BB :)
U mnie dzisiaj expresowa zupka, polecam jak nie macie czasu albo nie chce sie gotować.
Zupa brokułowa winiary, tylko daję troche mniej wody niz na opakowaniu, dodaje trochę masełka. zupę podaje z grzankami i posypaną żółtym serkiem, uwielbiam.
Dzwoneczko, też robię i uwielbiam pastę jajeczną, ale robiłam chyba"podróbę"
bo tam były tylko same jajka, szczypiorek, sół, pieprz i majonez.
Muszę spróbowac twojego przepisu.
Zupa brokułowa winiary, tylko daję troche mniej wody niz na opakowaniu, dodaje trochę masełka. zupę podaje z grzankami i posypaną żółtym serkiem, uwielbiam.
Dzwoneczko, też robię i uwielbiam pastę jajeczną, ale robiłam chyba"podróbę"
bo tam były tylko same jajka, szczypiorek, sół, pieprz i majonez.
Muszę spróbowac twojego przepisu.
reklama
Jejku, ale mi smaka narobiłyście a ja niestety nie mam czasu na gotowanie, więc zazwyczaj robię coś co da się zrobić szybko :-(
Bliźniaki, podobnie jak Ty robiłam "podróbę" pasty jajecznej tylko zamiast majonezu dodawałam masełko...
Bliźniaki, podobnie jak Ty robiłam "podróbę" pasty jajecznej tylko zamiast majonezu dodawałam masełko...
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 60
- Wyświetleń
- 10 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 11 tys
- Odpowiedzi
- 669
- Wyświetleń
- 33 tys
Podziel się: