reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
To ja Wam podam przepis na naszego gyrosa:tak:

Gyros

Składniki na dużą michę,którą my zjadamy w 5 osób;-)

-4 pojedyncze płaty lub 2 podwójne
-1 przyprawa do gyrosa
-kapusta pekińska
-1 puszka kukurydzy
-2 puszki groszku
-3 ogórki konserwowe lub kiszone
-1 duży jogurt naturalny
-1 majonez

Mięsko kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawą.Kapustę kroimy i wsypujemy do miski razem z groszkiem,kukurydzą i ogórkiem pokrojonym w kostkę.Dosypujemy mięsko.Majonez i jogurt mieszamy ze sobą.Wlewamy do miski i wszystko dobrze mieszamy.Można doprawić jeszcze pieprzem i wegetą.Pychota:tak:

ja robie taka bardzo prosta z kurczakiem ale w domku lubiana

+ podwójna piers z kurczaka ugotowana w wodzie z vegeta potem do zupki na smak zostanie (taka wieksza lub 2 mniejsze)
+ puszka ananasa
+ 2x puszka kukurydzy
+ majonez Kielecki !

Miesko pokroic w kostke, dodac kukurydze, pokrojony na kawałeczki ananas oraz majonez wszystko wymieszac doprawic sola i pieprzem
U mnie znika super szybko :tak:

Mopku, dzięki za odzew, kiedys spróbuję zrobić.
Na arzie zrobiłam przepis Tygryska z brokułami i przyznaję ze gościom smakowało, zrobiła też inną z brokułami, koleżanka mi podała przepis i placuszki z piersi drobiowych, wszystko super, podaje przepisy.

Sałatka brokułowo-pieczarkowa
- pogotowany chwilkę brokuł,
- podsmażone w paseczki pieczarki,
- czerwona cebulka w kosteczkę
Składniki wrzucami do miski, pieprzymy i dajemy majonez, i gotowe, wydawało mi sie ze to bedzie nie jadalne, ale przyznaję ze całkiem dobre i mam zażyczyła sobie żeby zrobic na swięta.

Placuszki z piersi kurczaka:
- podwójna pierś kurczaka,
- starty żółty ser,
- 2-3 jajka,
- łyżka majonezu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej

Piersi kroimi w kosteczkę, wrzucami do miski, posypujemy przyprawami, ajkei kto lubi, dodajemy wszystkei składniki i mieszamy, kładziemy łyżką małe placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoto
Przepis zerżnęłąm z jakiegoś miesiąca na bb, bardzo mi smakuje, proste i szybkie, kiedys znałam ten przepis tylko ze on był z pieczrakami i papryką, ale nie barzdo chłopakom smakowało, z samym serem sie zajadają

Mopku, dzięki za odzew, kiedys spróbuję zrobić.
Na arzie zrobiłam przepis Tygryska z brokułami i przyznaję ze gościom smakowało, zrobiła też inną z brokułami, koleżanka mi podała przepis i placuszki z piersi drobiowych, wszystko super, podaje przepisy.

Sałatka brokułowo-pieczarkowa
- pogotowany chwilkę brokuł,
- podsmażone w paseczki pieczarki,
- czerwona cebulka w kosteczkę
Składniki wrzucami do miski, pieprzymy i dajemy majonez, i gotowe, wydawało mi sie ze to bedzie nie jadalne, ale przyznaję ze całkiem dobre i mam zażyczyła sobie żeby zrobic na swięta.

Placuszki z piersi kurczaka:
- podwójna pierś kurczaka,
- starty żółty ser,
- 2-3 jajka,
- łyżka majonezu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej

Piersi kroimi w kosteczkę, wrzucami do miski, posypujemy przyprawami, ajkei kto lubi, dodajemy wszystkei składniki i mieszamy, kładziemy łyżką małe placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoto
Przepis zerżnęłąm z jakiegoś miesiąca na bb, bardzo mi smakuje, proste i szybkie, kiedys znałam ten przepis tylko ze on był z pieczrakami i papryką, ale nie barzdo chłopakom smakowało, z samym serem sie zajadają

Blizniaku ciesze się że sałatka smakowała:tak::tak:

Hej laski!!!
Święta za pasem a pomysłów na potrawy brak:szok::szok::szok:
Co "robita" i jak "przyrządzata" na Święta :-) Podzielcie się przepisami....

Mam jeszcze jedno pytanko.... Czym się różni żurek od barszczu białego???:confused2:

a ja ostatnio przetestowałam od kolegi przepis na dewolaje ( jak to tam sie pisze :-p)
jak robiłam to z reguły masło mi uciekało i takie wielgachne mi wychodziły a teraz pychotka !

a teraz robie tak !

kurzy cycek miele dość grubo ! dodaje przyprawy pieprz, sól ja dodaje troche vegety !
z tego robie taki placek wkładam kawałek masła ( mozna dać koperku albo pietruszki) i zamykam i formuje kształt ! potem panieruje mąka-jajko-bułka-jajko-bułka ! i smaze na głebokim oleju !

reklama
Do góry