reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Laseczki ja przepis na paste jajeczna zerznelam z sieci, bo kiedys mialam smaka no i znalazlam:)))

A teraz baklazany - UWAGA - sa PYSZNE!!!!!!!!

Bakłażana przekrajamy wzdłuż, (moze pozostać ogonek, jako "ozdoba"), wykrajamy miąższ, tak aby została pol centymetrowa ścianka bakłażana, miąższ kroimy w kostke, solimy, odstawiamy na sito, tak samo robimy z pólówkami bakłażana.

W międzyczasie piekarnik z nastawiamy na 190 C.

Po ok 20-30 min, przepłukujemy go wodą (i miąższ), osuszamy.

Połowki bakłażana (posmarowane oliwą) wstawiamy do piekarnika, kazdą połowkę na osobnym arkuszu (dosc duzym zeby mozna go potem bylo objąc folią i zamknąc) wcześniej posmarowanym oliwą, i takie odkryte bakłazany wstawiamy na jakis czas, ok 10-15 minut zeby sie troszke zrumieniły.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, razem z oliwkami przekrojonymi na pól (albo jak to woli), po paru minutach dodajemy pokorjone w kostke bakłazany, po ok 5 min. dodajemy puszke pomidorów w zalewie podsmażamy to wszystko na małym ogniu, dodajemy do smaku sól, pieprz, oraz dowolnie cukru, zeby nie było zbyt kwaśne.Na końcu mozna dodac na oko ziól prowansalskich oraz oregano, albo bazylie, wedlug upodoban.
Na koniec dorzucamy garsc drobnego, ugotowanego eczsniej makaronu i posypujemy wszystko mozarella, tak aby sie ciagnelo:)

Wyciagamy baklazany, nakladamy farsz do srodka i zawijamy w folie. Pieczemy ok 30 - 40min. Podajemy np. z salata. JEST PYSZNE!

Przepis tez z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie:) Barbazynca ze mnie:)
 
reklama
Nadszedł dla nas czas Wielkiej Próby....:-D:-D:-D:rofl2::rofl2: czyli Tłusty Czwartek !
Gdyby ktoraś z was się złamała ( tak jak ja :-p) to podaję sprawdzony przepis na
FAWORKI
PRZEPIS NA WIELKĄ GÓRĘ FAWORKÓW ALE JAK, SZALEĆ TO SZALEĆ!

* 1 KG MĄKI
*4 ŁYŻKI MASŁA
*8 ŻÓŁTEK
*20 DKG ŚMIETANY (JA DAJĘ 18% ZOTT)
*4 KIELISZKI SPIRYTUSU( ja daję wódkę ale tak żeby się procenty zgadzały czyli ok. 8 kieliszków)
*4 SZCZYPTY SOLI
* CUKIER PUDER Z CUKREM WANILIOWYM DO POSYPANIA
* OLEJ DO SMAŻENIA (na tą ilość to lepiej mieć ok 2 litry, ja uzupełniam po trochu jak ubywa)


Z wszystkich składników zagnieść ciasto i wyrabiać dłuuuuuugo, tak żeby strzelały bąbelki powietrza( trzeba się troszkę pomęczyć- ja zwykle robię z kumpelą i się zmieniamy) potem cienko rozwałkować wycinać radełkiem( nożem też można ale wydaje mi sie, że te brzegi sie ładniej smażą jak są karbowane) przewlekać i smażyć na gorącym głębokim oleju( tak żeby się nie palił - na wyczucie)
Jak szybko wypływają i "puchną" w oczach tzn. że jest ok! Jak wystygną posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

PYYYYYYYYCHA:-):-):-) a odchudzam się od jutra:-p
 
Bliźniaki zupka była pyszna:tak: Pierwszy raz robilam zupę z torebki:-p I z tymi grzankami i serem po prostu pychotka:tak:
 
ciesze sie ze smakowała, szybkie, tanie i dobre.
czasem robie tez biały barszczyk z torebki, ale dodaje tam marcheweczke, ziemniaczki, podsmazona kiełbaske i jajeczko na twardo, tez ok
 
Polecam na śniadanko pyszną paste z makreli:-)

1 sporą makrele wędzoną
4 jajka
2 łyzki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 srednie ogórki konserwowe
sól,pieprz

Makrele obieramy z osci, jajka ugotowane na twardo zcieramy na jazynowce, a ogorki kroimy w bardzo drobna kosteczke. Do tego majonez, ketchup i miksujemy mikserem -nie za długo. Przyprawiamy i gotowe. DO SWIEZYCH BUŁECZEK PYCHA!:tak:


SMACZNEGO:-)
 
To teraz ja sałatka brokułowa:-):-)

2 szt brokuł
1 ser feta
1 szt jogurtu naturalnego nieslodzonego
majonez
czosnek

gotujemy brokuly ok 5 minut tylko uważamy żeby się nie rozgotowały!! porcjujemy je, kroimy w kostkę ser Feta, przygotowujemy sos czosnkowy : wlewamy do polowy kubka jogurt uzupelniamy druga polowe majonezem dodajemy przecisniety czosnek jego ilosc zalezy czy lubimy posmak bardziej czy mniej czosnkowy pieprzymy do smaku i gotowe:tak:przekladamy troszke brokul do naczynia następnie posypujemy troszke kwadratów z sera polewamy sosem czosnkowym i znow brokuly i znow ser ( nie mieszamy brokul z serem gdyz wtedy kostki przestana byc kostkami a brokuly tez sie moga rozleciec a ma to wygladac idealnie:-):-)) i znow sos czosnkowy:tak::tak:I tak do wyczerpania zapasow:))

Szybkie łatwe i smaczne:tak::tak::tak:
 
Sałatka z kurczakiem

1szt podwójnej piersi z kurczaka
1 opakowanie przyprawy do Gyrosa
1 szt kapusty pekińskiej
1 szt papryki czerwonej
cebula
ogorki konserwowe
majonez
ketchup
kukurydza z puszki

kurczaka kroimy w male kawaleczki wsypujemy cale opakowanie przyprawy Gyros mieszamy i smarzymy na patelni.
Gdy kurczak sie usmarzy wysypujemy go na druszlak zeby odkapał z tłuszczu.
Przekladamy go najlepiej do naczynia przezroczystego aby ladnie wygladaly warstwy salatki gdyz jest to salatka warstwowa NIE MIESZAMY SKLADNIKOW!!
na kurczaka polewamy ketchup
na ketchup cebule pokrojoną drobno, na cebule kapustę pekinska, na kapuste pekinska rozsmarowujemy majonez, na majonez ogorki konserwowe pokrojone w kostke , na ogórki kukurydza i na kukurydze papryke czerwona pokrojona rowniez w kostke:tak::tak:

Jest to moje ulubiona sałatka życzę smacznego:tak::tak:
 
Strogonow Oli (czyli moj :-D)

-wołowina (ja zawsze robie z ok 1,5 kg)
-papryka czerwona ( ok 4 szt)
-cebula ( 2 duze sztuki)
ogorki konserwowe ( ok 6 -7 szt srednich ale bardziej wiekszych niz mniejszych)
-pieczarki (niecaly kilogram)
-koncentrat pomidorowy
Papryczki chili lub papryka ostra w proszku

Wszystkie skladniki wraz z miesem kroimy w cienkie plasterki takie jak na chinszczyzne.Cebulke w kostke. Podsmarzamy mieso z cebula, nastepnie dodajemy pieczarki i papryke i dusimy wszystko
gdy skladniki beda w miare miekkie zalewamy to woda ( ok 1,5 -2cm ponad linie mieszanki w garnku ) potem dodajemy ogorki konserwowe,
nastepnie koncentrat pomidorowy, na koniec doprawiamy vegeta pieprzem i papryka ostra gdy wczesniej nie dodalismy papryczek chili. Na koniec zageszczamy odrobina wody z maka i gotowe:tak::tak::tak:
 
reklama
Do góry