dzwoneczka
Fanka BB :)
Laseczki ja przepis na paste jajeczna zerznelam z sieci, bo kiedys mialam smaka no i znalazlam))
A teraz baklazany - UWAGA - sa PYSZNE!!!!!!!!
Bakłażana przekrajamy wzdłuż, (moze pozostać ogonek, jako "ozdoba"), wykrajamy miąższ, tak aby została pol centymetrowa ścianka bakłażana, miąższ kroimy w kostke, solimy, odstawiamy na sito, tak samo robimy z pólówkami bakłażana.
W międzyczasie piekarnik z nastawiamy na 190 C.
Po ok 20-30 min, przepłukujemy go wodą (i miąższ), osuszamy.
Połowki bakłażana (posmarowane oliwą) wstawiamy do piekarnika, kazdą połowkę na osobnym arkuszu (dosc duzym zeby mozna go potem bylo objąc folią i zamknąc) wcześniej posmarowanym oliwą, i takie odkryte bakłazany wstawiamy na jakis czas, ok 10-15 minut zeby sie troszke zrumieniły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, razem z oliwkami przekrojonymi na pól (albo jak to woli), po paru minutach dodajemy pokorjone w kostke bakłazany, po ok 5 min. dodajemy puszke pomidorów w zalewie podsmażamy to wszystko na małym ogniu, dodajemy do smaku sól, pieprz, oraz dowolnie cukru, zeby nie było zbyt kwaśne.Na końcu mozna dodac na oko ziól prowansalskich oraz oregano, albo bazylie, wedlug upodoban.
Na koniec dorzucamy garsc drobnego, ugotowanego eczsniej makaronu i posypujemy wszystko mozarella, tak aby sie ciagnelo
Wyciagamy baklazany, nakladamy farsz do srodka i zawijamy w folie. Pieczemy ok 30 - 40min. Podajemy np. z salata. JEST PYSZNE!
Przepis tez z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie Barbazynca ze mnie
A teraz baklazany - UWAGA - sa PYSZNE!!!!!!!!
Bakłażana przekrajamy wzdłuż, (moze pozostać ogonek, jako "ozdoba"), wykrajamy miąższ, tak aby została pol centymetrowa ścianka bakłażana, miąższ kroimy w kostke, solimy, odstawiamy na sito, tak samo robimy z pólówkami bakłażana.
W międzyczasie piekarnik z nastawiamy na 190 C.
Po ok 20-30 min, przepłukujemy go wodą (i miąższ), osuszamy.
Połowki bakłażana (posmarowane oliwą) wstawiamy do piekarnika, kazdą połowkę na osobnym arkuszu (dosc duzym zeby mozna go potem bylo objąc folią i zamknąc) wcześniej posmarowanym oliwą, i takie odkryte bakłazany wstawiamy na jakis czas, ok 10-15 minut zeby sie troszke zrumieniły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, razem z oliwkami przekrojonymi na pól (albo jak to woli), po paru minutach dodajemy pokorjone w kostke bakłazany, po ok 5 min. dodajemy puszke pomidorów w zalewie podsmażamy to wszystko na małym ogniu, dodajemy do smaku sól, pieprz, oraz dowolnie cukru, zeby nie było zbyt kwaśne.Na końcu mozna dodac na oko ziól prowansalskich oraz oregano, albo bazylie, wedlug upodoban.
Na koniec dorzucamy garsc drobnego, ugotowanego eczsniej makaronu i posypujemy wszystko mozarella, tak aby sie ciagnelo
Wyciagamy baklazany, nakladamy farsz do srodka i zawijamy w folie. Pieczemy ok 30 - 40min. Podajemy np. z salata. JEST PYSZNE!
Przepis tez z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie Barbazynca ze mnie