reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Anka34, dokładnie, na wszystko trzeba brać poprawkę. Lekarze i położne bardzo często mówią, że powinno się jeść wszystko - oczywiście z umiarem. A prawda jest taka, że jednemu dziecku coś może bardzo dobrze służyć a drugiemu zaszkodzić.. Nie dajmy się zwariować kochane :-) i najlepiej po prostu obserwować malucha jak reaguje na to, co jemy :-)

ŚWIETE SŁOWA!!!Podpisuję sie obiema rękami....
 
reklama
Dziewczyny wiecie moze co jeść żeby mleczko było bardziej kaloryczne?
Wydaje mi sie że Mała sie najada i starcza jej mleka, ale może powinno sie jeść cos specjalnego, zeby było bardziej tuczące?

Na razie staram sie jesć normalnie i zauważyłam że nic z tego co jem jej nie szkodzi, a jem naprawdę dużo, ze dwa razy tyle co w ciąży.
 
No dobra. Oryginalna to ja moze nie bede, ale zawsze to pomysl;-)

Dzis na obiadek robie barszcz czerwony - taki wigilijny z grzybami i uszkami:)

Polecam ewentualnie taki z fasola:)

Jesli chodzi o kanapeczki to polecam paste jajeczna, o taka: ODKRYCIA KULINARNE: Pasta jajeczna

kanapeczki z bagietka i brie i sosem pomidorowo - bazyliowym, bo taki mam, ale rownie dobrze moze byc koncentrat pomidorowy.

lub kanapeczki z serkiem philadelphia? - cream cheese tutaj to sie nazywa i lososiem skropic cytryna:)

Na drugie? Puszke tunczyka a jeszcze lepiej dwie wymieszac z puszka kukurydzy i majonezem ja nie doprawiam. Swietne do pieczonego ziemniaka lub poprostu na chlebek w formie kanapeczki tez.

Identycznie mozna robic piers z kurczaka z kukurydza:)

Dobra a teraz szukam czegos z baklazanem mam dwa i niedlugo zdechna:(
 
No dobra. Oryginalna to ja moze nie bede, ale zawsze to pomysl;-)

Dzis na obiadek robie barszcz czerwony - taki wigilijny z grzybami i uszkami:)

Polecam ewentualnie taki z fasola:)

Jesli chodzi o kanapeczki to polecam paste jajeczna, o taka: ODKRYCIA KULINARNE: Pasta jajeczna

kanapeczki z bagietka i brie i sosem pomidorowo - bazyliowym, bo taki mam, ale rownie dobrze moze byc koncentrat pomidorowy.

lub kanapeczki z serkiem philadelphia? - cream cheese tutaj to sie nazywa i lososiem skropic cytryna:)

Na drugie? Puszke tunczyka a jeszcze lepiej dwie wymieszac z puszka kukurydzy i majonezem ja nie doprawiam. Swietne do pieczonego ziemniaka lub poprostu na chlebek w formie kanapeczki tez.

Identycznie mozna robic piers z kurczaka z kukurydza:)

Dobra a teraz szukam czegos z baklazanem mam dwa i niedlugo zdechna:(

kochana dziekuje za przepis na paste jajeczna:tak::tak: maz mi juz od dawna marudzi ze zjadłby a ja nigdy nie mialam weny by poszukac jakiegos przepisu na to a Ty mi to pod nos podstawiasz wiec nie mam wyjscia w wekend zrobie na sniadanko:-):-):-)
 
Dzwoneczka a ty jesz majonez ? Karmisz piersią ?


Agacia karmie piersia i jem majonez:))
Chyba dlatego, ze przenosilam ciaze uklad pokarmowy dzidka sie rozwinal na maksa i nie mamy problemow z koleczkami. W ciazy tez jadlam majonez. Nie boje sie zatrucia. Staram sie nie jesc duzo, bo nie chce zeby mi sie zadek jeszcze bardziej powiekszyl:) A odradzasz?

kochana dziekuje za przepis na paste jajeczna:tak::tak: maz mi juz od dawna marudzi ze zjadłby a ja nigdy nie mialam weny by poszukac jakiegos przepisu na to a Ty mi to pod nos podstawiasz wiec nie mam wyjscia w wekend zrobie na sniadanko:-):-):-)

No to ja sie bardzo kochana ciesze:)

Ja chyba cierpie na po ciazowe zachcianki:))
 
Na dzis polecam Patatas Bravas:)
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g kartofli,
200 ml oleju,
1 lyzeczka mleka.
Sos pomidorowy:
500 g dojrzalych pomidorow:
1 lodyga selera naciowego,
2 cebule,
3 zabki czosnku,
1 lyzeczka cukru,
2 lyzki oleju,
1 lisc laurowy,
sol, pieprz.

1. Kartofle dokladnie umyc szczoteczka pod biezaca woda. Nie obierac. Zalac
zimna, osolona woda. Dodac lyzeczke mleka i gotowac na malym ogniu pod
przykryciem (ok. 30 min).
2. Ugotowane kartofle ostudzic, obrac i pokroic na grube plasterki.
3. Seler i pomidory umyc i pokroic na kawalki. Cebule i czosnek obrac, oplukac
i drobno posiekac.
4. Przygotowac sos: przesmazyc na oleju cebule z czosnkiem. Dodac pomidory, seler, lisc laurowy, sol, pieprz i cukier. Gotowac ok. 30 min. Mieszac od czasu do czasu. Ilosc plynu powinna sie zmniejszyc o polowe. Gotowy sos przetrzec przez sito.
5. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej. Wrzucac porcjami pokrojone kartofle i
smazyc na zloty kolor. Pozostaly na patelni olej wlac do sosu pomidorowego.
6. Podac gorace z sosem pomidorowym i sosem tabasco.

Proste i tanie. Ja nie dodaje tabasco:))))
 
reklama
Dzwoneczko ale Ci zazdroszcze widze że gotowanie to twój żywioł i lubisz to robić ja niestety wole jesc , a gotowanie - bo cos zjesc trzeba to niestety mnie dobija :zawstydzona/y:
 
Do góry