Obiecałam, więc podaję... (nasze dzisiejsze danie obiadowe...)
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 szklanki groszku konserwowego,
1/2 szklanki kukurydzy,
kilka plasterków szynki,
1 szklanka startego żółtego sera,
5 łyżek sosu pomidorowego (ewentualnie ketchupu),
suszone oregano.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wałkujemy na grubość ok. 0,3 cm. Wycinamy z niego duże koło - wielkości posiadanej blaszki do pizzy - i układamy na tejże blaszce. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a nastęnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby podpiec spód.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy (dość hojnie) i posypujemy oragano. Następnie układamy plasterki szynki pocięte na mniejsze kawałki, groszek i kukurydzę. Na samym końcu posypujemy serem żółtym i znów lekko oprószamy oregano.
Całość ponownie ładujemy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Ps. Ja zamiast szynki dałam salami; dodatkowo dałam pieczarki starte w cienkie plasterki oraz paprykę cieniutko pokrojoną
Smaczna także nie tylko z samym keczupem lecz także dodatkowo z majonezem.....
Mój mąż wpadł w zachwyt!
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 szklanki groszku konserwowego,
1/2 szklanki kukurydzy,
kilka plasterków szynki,
1 szklanka startego żółtego sera,
5 łyżek sosu pomidorowego (ewentualnie ketchupu),
suszone oregano.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wałkujemy na grubość ok. 0,3 cm. Wycinamy z niego duże koło - wielkości posiadanej blaszki do pizzy - i układamy na tejże blaszce. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a nastęnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby podpiec spód.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy (dość hojnie) i posypujemy oragano. Następnie układamy plasterki szynki pocięte na mniejsze kawałki, groszek i kukurydzę. Na samym końcu posypujemy serem żółtym i znów lekko oprószamy oregano.
Całość ponownie ładujemy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 15 minut.
Ps. Ja zamiast szynki dałam salami; dodatkowo dałam pieczarki starte w cienkie plasterki oraz paprykę cieniutko pokrojoną
Smaczna także nie tylko z samym keczupem lecz także dodatkowo z majonezem.....
Mój mąż wpadł w zachwyt!
Ostatnia edycja: