reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Obiecałam, więc podaję... (nasze dzisiejsze danie obiadowe...)


PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

1 opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 szklanki groszku konserwowego,
1/2 szklanki kukurydzy,
kilka plasterków szynki,
1 szklanka startego żółtego sera,
5 łyżek sosu pomidorowego (ewentualnie ketchupu),
suszone oregano.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wałkujemy na grubość ok. 0,3 cm. Wycinamy z niego duże koło - wielkości posiadanej blaszki do pizzy - i układamy na tejże blaszce. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a nastęnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby podpiec spód.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy (dość hojnie) i posypujemy oragano. Następnie układamy plasterki szynki pocięte na mniejsze kawałki, groszek i kukurydzę. Na samym końcu posypujemy serem żółtym i znów lekko oprószamy oregano.
Całość ponownie ładujemy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 15 minut.

Ps. Ja zamiast szynki dałam salami; dodatkowo dałam pieczarki starte w cienkie plasterki oraz paprykę cieniutko pokrojoną
Smaczna także nie tylko z samym keczupem lecz także dodatkowo z majonezem.....
Mój mąż wpadł w zachwyt!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Oto efekt mojej pracy!!!
Pycha!

dscn4716yk4.jpg


dscn4717aq0.jpg
 
Ostatnia edycja:
WIGILIJNE PYSZNOŚCI DLA KARMIĄCEJ MAMY

ZUPA
tradycyjnie to barszcz czerwony, zupa grzybowa lub rybna.Ale grzyby są ciężkostrawne , mają też niewiele wartości i unika się ich w diecie dzieci i mam karmiących piersią. Tak samo jak pikantnych potraw-a tak zwykle przyrządza sie zupe rybną.
NAJLEPIEJ PODAJ barszcz czerwony .przygotuj smak z wloszczyzny i dodaj do niego zakwas z burakow.mozesz tez ugotowac obrane i pokrojone buraki z cebula,listkiem laurowym,ziarenkami pieprzu. Gotuj barszcz powoli , bo straci smak i kolor. Po 10 minutach od zagotowania dodaj sok z cytyny .Zamiast uszek z grzybami podaj paluszki krucho-drozdzowe lub przypieczone ziemniaki z kminkiem.
DLA KOGO dla mamy karmiacej a barszcz przygotuj bez zakwasu dla maluszka od osmego miesiaca .
 
reszte napisze wam jutro bo strasznie mi net zmula i jak cos zaczne pisac to mnie wywala nawet mi sie niewczytaly buzki !!!!!
 
RYBA NA CIEPŁO
Tradycyjny wigilijny karp ma wiele małych ości a smazony nasiąka tłuszczem .
NAJLEPIEJ PODAJ łososia gotowanego na parze .Kawałki ryby pozbawione ości skropione cytryną gotuj w parowarze przez około kwadrans .
DLA KOGO dla dzieci w drugim pólroczu (odrobina) i dla karmiącej mamy.

PIEROGI powinny być z kapustą i grzybami ale wtedy są cięzkostrawne i powoduja wzdecia.
NAJLEPIEJ PODAJ pierogi z nadzieniem z ziemniakow . Tluczone ziemniaki dopraw podobnie jak farsz na pierogi ruskie.
DLA KOGO dla dziecka od drugiego roku oraz mamy karmiacej .

ŚLEDZIE
Tradycyjnie przyrzadza sie je z olejem i cebula lub grzybami w occie,marynowanymi śliwkam ,sosem musztardowym .
NAJLEPIEJ PODAJ śledzie z jabłkami pod jogurtowa pierzynka . dzwonka wyjmij z oleju na polmisek i p[rzykryj gestym jogurtem wymieszanym ze startym na grubej tarce jablkiem . dziecko moze zjesc kanapke ze sledziem .
DLA KOGO dla dziecka powyzej drugiego roku i mamy karmiacej.
 
DANIE Z KAPUSTĄ
Kwaszona kapusta z olejem i duza iloscia grzybow jest ciezkostrawna .by tradycji stalo sie zadosc i na stole pojawila sie kapusta przygotuj ja inaczej.
NAJLEPIEJ PODAJczerwoną kapuste z żurawinami (do ryby na ciepło) poszatkowana kapuste wrzuc do gotujacej sie wody ,chwile gotuj odcedz i wystudz. dodaj przecier z surowych zurawin zmiksowanych z cukrem, olej lniany i dopraw do smaku.Dla innych domownikow dodaj do niej lyzke siekanej ceboli.
DLA KOGO w malych ilosciach dla dzieci od trzeciego roku zycia i mamy karmiacej

PRZYSMAK Z MAKIEM
Choc mak jest pyszny i bez niego trudno wyobrazic sobie swieta w duzych ilosciach jest ciezkostrawny.
NAJLEPIEJ PODAJ łazanki z makiem .
ugotuj gotowe lazanki lub zrob je sama w domu , wymieszaj z ugotowanym dwukrotnie zmielonym makiem i podawaj letnie lub zimne. Mozesz tez kupic w sklepie pyszny mak w puszce.
DLA KOGO w malych ilosciach dla dziecka od trzeciego roku i dla karmiacej mamy


CIASTO
zamiast makowca upiecz drozdzowe ciasto i piernik. By byl wilgotny dodaj do niego np. dwie lyzki powidel.
NAJLEPIEJ PODAJ
drozdzowwy zawijaniec z powidlami do ciasta wsyp mniej cukru niz w pzepisie . Wyrobione i wyrosniete ciasto rozwalkuj i posmaru cieniutka warstwa powidel. Zwin zostaw do wyrosniecia i upiecz.
DLA KOGO dla dziecka powyzej jedenastego miesiaca i mamy karmiacej.

KOMPOT Z OWOCOW
powinien byc z suszonych jablek,sliwek,i gruszek .
NAJLEPIEJ PODAJ kompot z suszonych owocow .kup owoce bez konserwantow .umyj je i namocz przez kilka godzin w wodzie . potem ugotuj w tej samej wodzie oslodz do smaku. Przed podaniem dodaj pokrajane pomarancze.
DLA KOGO dla dziecka od dwunastego miesiaca i dla karmiacej mamy.

KISIEL ZURAWINOWY
NAJLEPIEJ PODAJ kisiel zurawinowy . niedodawaj do niego za duzo cukru . podawaj z 12 procentowa smietana .
DLA KOGO dla dziecka od 6 miesiaca dla karmiacej mamy bez smietanki.
 
reklama
Do góry