reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Obiecałam, więc podaję... (nasze dzisiejsze danie obiadowe...)

PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

1 opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 szklanki groszku konserwowego,
1/2 szklanki kukurydzy,
kilka plasterków szynki,
1 szklanka startego żółtego sera,
5 łyżek sosu pomidorowego (ewentualnie ketchupu),
suszone oregano.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wałkujemy na grubość ok. 0,3 cm. Wycinamy z niego duże koło - wielkości posiadanej blaszki do pizzy - i układamy na tejże blaszce. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a nastęnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aby podpiec spód.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy (dość hojnie) i posypujemy oragano. Następnie układamy plasterki szynki pocięte na mniejsze kawałki, groszek i kukurydzę. Na samym końcu posypujemy serem żółtym i znów lekko oprószamy oregano.
Całość ponownie ładujemy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 15 minut.

Ps. Ja zamiast szynki dałam salami; dodatkowo dałam pieczarki starte w cienkie plasterki oraz paprykę cieniutko pokrojoną
Smaczna także nie tylko z samym keczupem lecz także dodatkowo z majonezem.....
Mój mąż wpadł w zachwyt!

Ostatnia edycja:
reklama
Oto efekt mojej pracy!!!
Pycha!

dscn4716yk4.jpg

dscn4717aq0.jpg

Ostatnia edycja:
WIGILIJNE PYSZNOŚCI DLA KARMIĄCEJ MAMY

ZUPA
tradycyjnie to barszcz czerwony, zupa grzybowa lub rybna.Ale grzyby są ciężkostrawne , mają też niewiele wartości i unika się ich w diecie dzieci i mam karmiących piersią. Tak samo jak pikantnych potraw-a tak zwykle przyrządza sie zupe rybną.
NAJLEPIEJ PODAJ barszcz czerwony .przygotuj smak z wloszczyzny i dodaj do niego zakwas z burakow.mozesz tez ugotowac obrane i pokrojone buraki z cebula,listkiem laurowym,ziarenkami pieprzu. Gotuj barszcz powoli , bo straci smak i kolor. Po 10 minutach od zagotowania dodaj sok z cytyny .Zamiast uszek z grzybami podaj paluszki krucho-drozdzowe lub przypieczone ziemniaki z kminkiem.
DLA KOGO dla mamy karmiacej a barszcz przygotuj bez zakwasu dla maluszka od osmego miesiaca .

reszte napisze wam jutro bo strasznie mi net zmula i jak cos zaczne pisac to mnie wywala nawet mi sie niewczytaly buzki !!!!!

RYBA NA CIEPŁO
Tradycyjny wigilijny karp ma wiele małych ości a smazony nasiąka tłuszczem .
NAJLEPIEJ PODAJ łososia gotowanego na parze .Kawałki ryby pozbawione ości skropione cytryną gotuj w parowarze przez około kwadrans .
DLA KOGO dla dzieci w drugim pólroczu (odrobina) i dla karmiącej mamy.

PIEROGI powinny być z kapustą i grzybami ale wtedy są cięzkostrawne i powoduja wzdecia.
NAJLEPIEJ PODAJ pierogi z nadzieniem z ziemniakow . Tluczone ziemniaki dopraw podobnie jak farsz na pierogi ruskie.
DLA KOGO dla dziecka od drugiego roku oraz mamy karmiacej .

ŚLEDZIE
Tradycyjnie przyrzadza sie je z olejem i cebula lub grzybami w occie,marynowanymi śliwkam ,sosem musztardowym .
NAJLEPIEJ PODAJ śledzie z jabłkami pod jogurtowa pierzynka . dzwonka wyjmij z oleju na polmisek i p[rzykryj gestym jogurtem wymieszanym ze startym na grubej tarce jablkiem . dziecko moze zjesc kanapke ze sledziem .
DLA KOGO dla dziecka powyzej drugiego roku i mamy karmiacej.

DANIE Z KAPUSTĄ
Kwaszona kapusta z olejem i duza iloscia grzybow jest ciezkostrawna .by tradycji stalo sie zadosc i na stole pojawila sie kapusta przygotuj ja inaczej.
NAJLEPIEJ PODAJczerwoną kapuste z żurawinami (do ryby na ciepło) poszatkowana kapuste wrzuc do gotujacej sie wody ,chwile gotuj odcedz i wystudz. dodaj przecier z surowych zurawin zmiksowanych z cukrem, olej lniany i dopraw do smaku.Dla innych domownikow dodaj do niej lyzke siekanej ceboli.
DLA KOGO w malych ilosciach dla dzieci od trzeciego roku zycia i mamy karmiacej

PRZYSMAK Z MAKIEM
Choc mak jest pyszny i bez niego trudno wyobrazic sobie swieta w duzych ilosciach jest ciezkostrawny.
NAJLEPIEJ PODAJ łazanki z makiem .
ugotuj gotowe lazanki lub zrob je sama w domu , wymieszaj z ugotowanym dwukrotnie zmielonym makiem i podawaj letnie lub zimne. Mozesz tez kupic w sklepie pyszny mak w puszce.
DLA KOGO w malych ilosciach dla dziecka od trzeciego roku i dla karmiacej mamy

CIASTO
zamiast makowca upiecz drozdzowe ciasto i piernik. By byl wilgotny dodaj do niego np. dwie lyzki powidel.
NAJLEPIEJ PODAJ
drozdzowwy zawijaniec z powidlami do ciasta wsyp mniej cukru niz w pzepisie . Wyrobione i wyrosniete ciasto rozwalkuj i posmaru cieniutka warstwa powidel. Zwin zostaw do wyrosniecia i upiecz.
DLA KOGO dla dziecka powyzej jedenastego miesiaca i mamy karmiacej.

KOMPOT Z OWOCOW
powinien byc z suszonych jablek,sliwek,i gruszek .
NAJLEPIEJ PODAJ kompot z suszonych owocow .kup owoce bez konserwantow .umyj je i namocz przez kilka godzin w wodzie . potem ugotuj w tej samej wodzie oslodz do smaku. Przed podaniem dodaj pokrajane pomarancze.
DLA KOGO dla dziecka od dwunastego miesiaca i dla karmiacej mamy.

KISIEL ZURAWINOWY
NAJLEPIEJ PODAJ kisiel zurawinowy . niedodawaj do niego za duzo cukru . podawaj z 12 procentowa smietana .
DLA KOGO dla dziecka od 6 miesiaca dla karmiacej mamy bez smietanki.

reklama
Do góry