reklama
nie ma za co mam nadzieje ze choc jednej osobie sie przyda;-)
Przyda się mojej mamie, zaraz jej wyślę...jeśli oczywiście święta będę spędzała z rodziną bo nasz termin bardzo bliski Wigilii
Agatkas! Dokładnie tak, jak madzienka napisała - ciasto w hipermarkecie w zamrażarce znajdziesz!! Gotowe, zwinięte w rulon! trzeba tylko trochę rozmrozić - i ułożyć na blasze oraz "podziurkować" widelcem przed pieczeniem. Moje kosztowało JEDYNE 6,79 PLN! A jest wydajne - ogromna blacha wychodzi!!Ewelw a skąd mam takie ciasto francuskie wziąć?
Wczoraj mieliśmy ogórkową... PYCHA!
Ja dziś znów zrobię tą Pizzę - bo mi pół puszki kukurydz, groszku zostało (no i jeszcze mam w domku paprykę i pieczarki - więc szkoda, żebyu to wszystko się zmarnowało)
Dziewczyny! Polecam ciasto francuskie gotowe - można z nim zrobić masę pysznych potraw na słono i słodko!!! Np. tartę ciasteczka, ciasto itp. A piecze się tylko ok. 15 min.
Ostatnia edycja:
Agatkas
Mamusia Zuzolka
Hmmm ciekawe czy u mnie w Billi będzie Muszę poszukać!
RYBA NA CIEPŁO
Tradycyjny wigilijny karp ma wiele małych ości a smazony nasiąka tłuszczem .
NAJLEPIEJ PODAJ łososia gotowanego na parze .Kawałki ryby pozbawione ości skropione cytryną gotuj w parowarze przez około kwadrans .
DLA KOGO dla dzieci w drugim pólroczu (odrobina) i dla karmiącej mamy.
PIEROGI powinny być z kapustą i grzybami ale wtedy są cięzkostrawne i powoduja wzdecia.
NAJLEPIEJ PODAJ pierogi z nadzieniem z ziemniakow . Tluczone ziemniaki dopraw podobnie jak farsz na pierogi ruskie.
DLA KOGO dla dziecka od drugiego roku oraz mamy karmiacej .
ŚLEDZIE
Tradycyjnie przyrzadza sie je z olejem i cebula lub grzybami w occie,marynowanymi śliwkam ,sosem musztardowym .
NAJLEPIEJ PODAJ śledzie z jabłkami pod jogurtowa pierzynka . dzwonka wyjmij z oleju na polmisek i p[rzykryj gestym jogurtem wymieszanym ze startym na grubej tarce jablkiem . dziecko moze zjesc kanapke ze sledziem .
DLA KOGO dla dziecka powyzej drugiego roku i mamy karmiacej.
Śledzie w śmietanie są wyśmienite!!! Dziewczyny nie czekajcie do wigilii. Śledziki zawierają kwasy omega - powinnyśmy jeść ich dużo. Ja ostatnio coś mam "chcicę" na nie. W tym tygodniu pożeram je z cebulką w oleju, a w zeszłym właśnie w śmietanie. Ja je robię sama - gdyż wiem, co jem. Są pyszne!!
Polecam tak przyrządzone:
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
· 3 filety śledziowe solone matias
· 2 jabłka
· 1 cebula czosnkowa
· 1 pęczek koperku
· sok z cytryny
· śmitana
· cukier
· biały pieprz
Jabłka kroimy w cienkie słupki, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany koperek, śmietanę, całość mieszamy, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę (wcześniej namoczone) śledzie, mieszamy razem
Ps. Ja daję zwykłą cebulę. Po przyrządzeniu dobrze jest odczekać choć ze 3 godz. żeby składniki się "przegryzły"
Ostatnia edycja:
Agatkas
Mamusia Zuzolka
Ewelw dla mnie jesteś magiczką Ja nic nie potrafię ani wymyślić, ani ugotować, a jak już ugotuję to prawie zawsze coś nie wyjdzie A poza tym to po prostu nie znoszę siedzieć w kuchni!!!
Jak już się za coś wezmę to muszę mieć baaaaardzo dokładny przepis, bo jak mam coś dodać "na oko" to już jest klops!
Jak już się za coś wezmę to muszę mieć baaaaardzo dokładny przepis, bo jak mam coś dodać "na oko" to już jest klops!
Cicho tu oststnio wiec zapodaje przepis na cos slodkiego:-)
CIASTO GOTOWANE Z KASZY
skladniki
1 szkl. kaszy manny blyskawicznej
1 szkl. cukru
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
2 plaskie lyzki kakao
1 margaryne
herbatniki
rodzynki
orzechy wloskie
owoce- wisnie winogrono lub agrest
wykonanie
Margaryne rozposcic w mleku dodac cukry i kakao. Wszystko wolno gotujac dosypywac kaszke. Gotowac ok 20min az zgestnieje. Na blache wylozyc herbatniki. Wylac na nie kasze, wczesniej wymieszana z owocami orzechami i rodzynkami. Na ta mase znowu poukladac herbatniki poki jest goraca i polac polewa czekoladowa. Posypac orzechami lub/ i rodynkami dla dekoracji. Odstawic do lodowki zeby stezalo.
ps. Mozna pominac owoce i zrobic tylko z rodzynkami i orzechami, ja tak uwielbiam:-)
CIASTO GOTOWANE Z KASZY
skladniki
1 szkl. kaszy manny blyskawicznej
1 szkl. cukru
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
2 plaskie lyzki kakao
1 margaryne
herbatniki
rodzynki
orzechy wloskie
owoce- wisnie winogrono lub agrest
wykonanie
Margaryne rozposcic w mleku dodac cukry i kakao. Wszystko wolno gotujac dosypywac kaszke. Gotowac ok 20min az zgestnieje. Na blache wylozyc herbatniki. Wylac na nie kasze, wczesniej wymieszana z owocami orzechami i rodzynkami. Na ta mase znowu poukladac herbatniki poki jest goraca i polac polewa czekoladowa. Posypac orzechami lub/ i rodynkami dla dekoracji. Odstawic do lodowki zeby stezalo.
ps. Mozna pominac owoce i zrobic tylko z rodzynkami i orzechami, ja tak uwielbiam:-)
Cyprysiowa
MamciaCypiska i Ksawerka
ewelw ja robie tez czesto śledziki w smietanie z ziemniaczkami mmmmniam!!!! Tylko ze ja robie płaty śledziowe w oleju. Robilam matiasy ale bardziej smakuja mi w oleju. Dodaje tak jak ty jablko, cebule, smietane, ciut pieprzu i cukru.
reklama
A ja dodam coś na słodko bo ze mnie wielki łasuch.
KRUCHE ROGALIKI
8 jajek
1kg mąki krupczatki
2 kostki margaryny ja miałam Kasie
10dkg cukru
100ml mleka
100g drożdży
Margaryne rozpuscic i poczekac az chwilkę przestygnie.
Z drożdży, odrobiny cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn. Pozostawic do wyrośnięcia.
Jaja(4 całe i 4 zółtka) zmieszac z mąką, roztopionym tłuszczem, cukrem, dodac do tego zaczyn z drożdzy i urabiac. Urabiac az zacznie odchodzic o scianek miski(ciasto bedzie dość tłuste wiec mozna podsypac dodatkowo mąką).Gdy zacznie odchodzic od scian naczynia to nalezy włozyc je do worka foliowego(najlepiej kilku reklamowek). Uszykowac miskę z ciepła woda i tam przełozyc ciasto. Poczekac z 15 min az wyplynie. Potem podsypując mąką formowac rogaliki i do pieca. Mnie smakuja z powidlami, za to mój mąż lubi z czekolada. Piec do zrumienienia.
Smacznego!!!
KRUCHE ROGALIKI
8 jajek
1kg mąki krupczatki
2 kostki margaryny ja miałam Kasie
10dkg cukru
100ml mleka
100g drożdży
Margaryne rozpuscic i poczekac az chwilkę przestygnie.
Z drożdży, odrobiny cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn. Pozostawic do wyrośnięcia.
Jaja(4 całe i 4 zółtka) zmieszac z mąką, roztopionym tłuszczem, cukrem, dodac do tego zaczyn z drożdzy i urabiac. Urabiac az zacznie odchodzic o scianek miski(ciasto bedzie dość tłuste wiec mozna podsypac dodatkowo mąką).Gdy zacznie odchodzic od scian naczynia to nalezy włozyc je do worka foliowego(najlepiej kilku reklamowek). Uszykowac miskę z ciepła woda i tam przełozyc ciasto. Poczekac z 15 min az wyplynie. Potem podsypując mąką formowac rogaliki i do pieca. Mnie smakuja z powidlami, za to mój mąż lubi z czekolada. Piec do zrumienienia.
Smacznego!!!
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 60
- Wyświetleń
- 10 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 11 tys
- Odpowiedzi
- 669
- Wyświetleń
- 33 tys
Podziel się: