reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Ewelw a skąd mam takie ciasto francuskie wziąć?:):sorry2:
Agatkas! Dokładnie tak, jak madzienka napisała - ciasto w hipermarkecie w zamrażarce znajdziesz!! Gotowe, zwinięte w rulon! trzeba tylko trochę rozmrozić - i ułożyć na blasze oraz "podziurkować" widelcem przed pieczeniem. Moje kosztowało JEDYNE 6,79 PLN! A jest wydajne - ogromna blacha wychodzi!!

Wczoraj mieliśmy ogórkową... PYCHA!
Ja dziś znów zrobię tą Pizzę - bo mi pół puszki kukurydz, groszku zostało (no i jeszcze mam w domku paprykę i pieczarki - więc szkoda, żebyu to wszystko się zmarnowało)

Dziewczyny! Polecam ciasto francuskie gotowe - można z nim zrobić masę pysznych potraw na słono i słodko!!! Np. tartę ciasteczka, ciasto itp. A piecze się tylko ok. 15 min.
 
Ostatnia edycja:
RYBA NA CIEPŁO
Tradycyjny wigilijny karp ma wiele małych ości a smazony nasiąka tłuszczem .
NAJLEPIEJ PODAJ łososia gotowanego na parze .Kawałki ryby pozbawione ości skropione cytryną gotuj w parowarze przez około kwadrans .
DLA KOGO dla dzieci w drugim pólroczu (odrobina) i dla karmiącej mamy.

PIEROGI powinny być z kapustą i grzybami ale wtedy są cięzkostrawne i powoduja wzdecia.
NAJLEPIEJ PODAJ pierogi z nadzieniem z ziemniakow . Tluczone ziemniaki dopraw podobnie jak farsz na pierogi ruskie.
DLA KOGO dla dziecka od drugiego roku oraz mamy karmiacej .

ŚLEDZIE
Tradycyjnie przyrzadza sie je z olejem i cebula lub grzybami w occie,marynowanymi śliwkam ,sosem musztardowym .
NAJLEPIEJ PODAJ śledzie z jabłkami pod jogurtowa pierzynka . dzwonka wyjmij z oleju na polmisek i p[rzykryj gestym jogurtem wymieszanym ze startym na grubej tarce jablkiem . dziecko moze zjesc kanapke ze sledziem .
DLA KOGO dla dziecka powyzej drugiego roku i mamy karmiacej.

Śledzie w śmietanie są wyśmienite!!! Dziewczyny nie czekajcie do wigilii. Śledziki zawierają kwasy omega - powinnyśmy jeść ich dużo. Ja ostatnio coś mam "chcicę" na nie. W tym tygodniu pożeram je z cebulką w oleju, a w zeszłym właśnie w śmietanie. Ja je robię sama - gdyż wiem, co jem. Są pyszne!!
Polecam tak przyrządzone:

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

· 3 filety śledziowe solone matias
· 2 jabłka
· 1 cebula czosnkowa
· 1 pęczek koperku
· sok z cytryny
· śmitana
· cukier
· biały pieprz
Jabłka kroimy w cienkie słupki, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany koperek, śmietanę, całość mieszamy, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę (wcześniej namoczone) śledzie, mieszamy razem

Ps. Ja daję zwykłą cebulę. Po przyrządzeniu dobrze jest odczekać choć ze 3 godz. żeby składniki się "przegryzły"
 
Ostatnia edycja:
Ewelw dla mnie jesteś magiczką :) Ja nic nie potrafię ani wymyślić, ani ugotować, a jak już ugotuję to prawie zawsze coś nie wyjdzie:) A poza tym to po prostu nie znoszę siedzieć w kuchni!!! :(
Jak już się za coś wezmę to muszę mieć baaaaardzo dokładny przepis, bo jak mam coś dodać "na oko" to już jest klops!:)
 
Cicho tu oststnio wiec zapodaje przepis na cos slodkiego:-)

CIASTO GOTOWANE Z KASZY

skladniki

1 szkl. kaszy manny blyskawicznej
1 szkl. cukru
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
2 plaskie lyzki kakao
1 margaryne
herbatniki
rodzynki
orzechy wloskie
owoce- wisnie winogrono lub agrest

wykonanie

Margaryne rozposcic w mleku dodac cukry i kakao. Wszystko wolno gotujac dosypywac kaszke. Gotowac ok 20min az zgestnieje. Na blache wylozyc herbatniki. Wylac na nie kasze, wczesniej wymieszana z owocami orzechami i rodzynkami. Na ta mase znowu poukladac herbatniki poki jest goraca i polac polewa czekoladowa. Posypac orzechami lub/ i rodynkami dla dekoracji. Odstawic do lodowki zeby stezalo.



ps. Mozna pominac owoce i zrobic tylko z rodzynkami i orzechami, ja tak uwielbiam:-)
 
ewelw ja robie tez czesto śledziki w smietanie z ziemniaczkami mmmmniam!!!! Tylko ze ja robie płaty śledziowe w oleju. Robilam matiasy ale bardziej smakuja mi w oleju. Dodaje tak jak ty jablko, cebule, smietane, ciut pieprzu i cukru. :tak:
 
reklama
A ja dodam coś na słodko bo ze mnie wielki łasuch.

KRUCHE ROGALIKI

8 jajek
1kg mąki krupczatki
2 kostki margaryny ja miałam Kasie
10dkg cukru
100ml mleka
100g drożdży

Margaryne rozpuscic i poczekac az chwilkę przestygnie.
Z drożdży, odrobiny cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn. Pozostawic do wyrośnięcia.
Jaja(4 całe i 4 zółtka) zmieszac z mąką, roztopionym tłuszczem, cukrem, dodac do tego zaczyn z drożdzy i urabiac. Urabiac az zacznie odchodzic o scianek miski(ciasto bedzie dość tłuste wiec mozna podsypac dodatkowo mąką).Gdy zacznie odchodzic od scian naczynia to nalezy włozyc je do worka foliowego(najlepiej kilku reklamowek). Uszykowac miskę z ciepła woda i tam przełozyc ciasto. Poczekac z 15 min az wyplynie. Potem podsypując mąką formowac rogaliki i do pieca. Mnie smakuja z powidlami, za to mój mąż lubi z czekolada. Piec do zrumienienia.

Smacznego!!!
 
Ostatnia edycja:
Do góry